TECHNOLOGIE

De bijzondere innovaties achter de beste RF-superteleobjectieven

Ontdek hoe het ontwerpteam achter de Canon RF 800mm F5.6L IS USM en de RF 1200mm F8L IS USM supercompacte, innovatieve superteleobjectieven ontwikkelde.
Een extreme close-up van het wit met zwarte gezicht van een roofvogel.

Het was de opdracht aan de technische ingenieurs achter de Canon RF 800mm F5.6L IS USM- en RF 1200mm F8L IS USM-superteleobjectieven om ervoor te zorgen dat fotografen dichter dan ooit bij moeilijk te bereiken onderwerpen konden komen, of dit nu vogels en wildlife zijn, atleten op de baan of het veld, of rampsituaties en oorlogsgebieden. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 1200mm F8L IS USM-objectief en een Canon Extender RF 2x ingesteld op 2400 mm, 1/500 sec, f/16 en ISO8000.

Canon staat voor innovatie van superteleobjectieven. Professionele sport- en wildlifefotografen vertrouwen al decennia op de vernieuwende lange objectieven van Canon, van FD- tot EF- en de nieuwste RF-prime- en zoomobjectieven.

Met de introductie van de Canon RF 800mm F5.6L IS USM en de RF 1200mm F8L IS USM is een nieuwe mijlpaal bereikt in het ontwerp van objectieven voor systeemcamera's. Geen andere objectieven in hun klassen kunnen zelfs maar tippen aan de combinatie van extreem bereik, compact formaat, snelle AF en uitstekende optische kwaliteit die ze bieden.

De Canon RF 800mm F5.6L IS USM- en RF 1200mm F8L IS USM-superteleobjectieven.

Voor de RF 800mm F5.6L IS USM- en RF 1200mm F8L IS USM-objectieven golden dezelfde drie belangrijke ontwerpprioriteiten: “Het realiseren van langere brandpuntsafstanden, hogere beeldkwaliteit en verbeterde mobiliteit om tegemoet te komen aan de behoeften van de huidige gebruikers van superteleobjectieven,” zegt Katsuhiro Inoue, Mechanical Design Leader van het ontwikkelteam.

De ontwikkeling van het baanbrekende EOS R-systeem bood objectiefingenieurs van Canon de kans om terug te gaan naar de tekentafel met deze extreme brandpuntsafstanden. Bevrijd van de beperkingen van conventioneel objectiefontwerp, konden zij opnieuw evalueren hoe een superteleobjectief wordt gemaakt, wat resulteerde in de technische innovatie en geavanceerde prestaties van de RF 800mm F5.6L IS USM- en RF 1200mm F8L IS USM-objectieven.

Wat waren de uitdagingen bij het bouwen van deze supercompacte, innovatieve superteleobjectieven, en hoe zijn ze overwonnen?

Het ontwerpteam van de Canon-objectieven geeft ons een kijkje achter het scherm en geeft inzicht in het ontwerp, de techniek en de werking van de Canon RF 800mm F5.6L IS USM en 's werelds langste AF-objectief voor systeemcamera's, de RF 1200mm F8L IS USM.

Vier mannen gekleed in dezelfde grijs met blauwe laboratoriumjassen voor een muur. Twee van hen houden Canon-superteleobjectieven vast.

Het ontwikkelteam voor de Canon RF 800mm F5.6L IS USM en de RF 1200mm F8L IS USM (van links naar rechts): Katsuhiro Inoue (Mechanical Design Leader), Takami Hirasawa (Mechanical Design), Hiromi In (Electrical Design) en Tomohiro Ino (Optical Design).

Het Canon EF 800mm f/5.6L USM-objectief.
Het Canon RF 800mm F5.6L IS USM-superteleobjectief.

De Canon RF 800mm F5.6L IS USM is kleiner en lichter dan de Canon EF 800mm f/5.6L IS USM (bovenaan). “De RF 800mm F5.6L IS USM is vrij makkelijk uit de hand te gebruiken, vooral vergeleken met de EF-versie,” zegt Mike Burnhill, Senior Professional Imaging Product Specialist bij Canon Europe. “Doordat het gewicht in het midden van het objectief zit, heb je een prettige balans: je kunt het gewicht deels dragen met de body van de camera en deels met je linkerhand. Bij een conventioneel objectief zit het gewicht aan de voorkant zodat dit vrijwel volledig op je linkerhand rust.”

Innovatief optisch ontwerp

De Canon RF 800mm F5.6L IS USM en de RF 1200mm F8L IS USM zijn aanmerkelijk compacter en lichter van gewicht dan hun EF-tegenhangers. Ook kunnen ze aanzienlijk dichterbij scherpstellen, waardoor atleten, dieren en andere actieve onderwerpen over een grotere afstand dan voorheen te benaderen en te volgen zijn.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

Vergeleken met de Canon EF 800mm f/5.6L IS USM, is de RF 800mm F5.6L IS USM ongeveer 3 cm korter en 1,36 kg lichter, en de scherpstelafstand is gehalveerd. Het verschil in grootte en gewicht van de Canon RF 1200mm F8L IS USM vergeleken met de legendarische EF 1200mm F5.6L USM is nog indrukwekkender. Niet alleen is het ongeveer 30 cm korter en wel 13 kg lichter, wat op zich al spectaculair is. Het kan scherpstellen tot 4,3 meter: ongeveer 10 meter dichterbij dan de EF-versie.

Hoe is deze indrukwekkende prestatie verwezenlijkt? De doorbraak kwam met het vernieuwende idee om de vergrotingsoptica dicht bij de achterkant van elk objectief te positioneren, legt Katsuhiro Inoue uit, Mechanical Design Leader van het ontwikkelteam. “De RF 1200mm F8L IS USM heeft een vergelijkbaar optisch ontwerp als de RF 600mm F4L IS USM, maar heeft als eerste een speciaal optisch vergrotingssysteem waardoor het aanzienlijk compacter kan zijn dan de EF 1200mm F5.6L USM.”

Twee mannen gekleed in gestreepte laboratoriumjassen zitten achter een tafel. Voor hen liggen onderdelen van een Canon-superteleobjectief.

“Hoewel de Canon RF 800mm F5.6L IS USM langer is dan de RF 400mm F2.8L IS USM, en de RF 1200mm F8L IS USM langer is dan de RF 600mm F4L IS USM, is hun totale lengte niet veel toegenomen dankzij de configuratie van de nieuwe vergrotingsoptica,” aldus Takami Hirasawa, specialist Mechanical Design (links), en Katsuhiro Inoue, Mechanical Design Leader.

Een man gekleed in een gestreepte laboratoriumjas zit achter een tafel. Hij maakt gebaren met één hand en houdt een deel van een Canon-objectief in de andere.

“Het UD-objectief in de achterste optische vergrotingsunit van de Canon RF 800mm F5.6L IS USM en RF 1200mm F8L IS USM corrigeert de vergrote chromatische aberratie en levert hogere beeldkwaliteit op dan wanneer een extender wordt gebruikt bij de RF 400mm F2.8L IS USM of de RF 600mm F4L IS USM,” zegt Tomohiro Ino, specialist Optical Design.

Iets vergelijkbaars geldt voor de Canon RF 800mm F5.6L IS USM. De voorste helft van het objectief heeft vergelijkbare functies als de Canon RF 400mm F2.8L IS USM en is compatibel met dezelfde zonnekappen en accessoires. Door echter de nieuwe vergrotingsoptica dichter bij de camera te brengen, kan de RF 800mm F5.6L IS USM veel compacter en lichter zijn dan de Canon EF 800mm f/5.6L IS USM.

“In het verleden bevonden deze grote vergrotingsoptica zich voor in het objectief, met de focusgroep aan de achterkant,” zegt Mike Burnhill, Senior Professional Imaging Product Specialist bij Canon Europe, “maar bij de RF 800mm F5.6L IS USM en de RF 1200mm F8L IS USM hebben we dat eigenlijk omgekeerd. Door de vergrotingsoptica aan de achterkant te plaatsen, dichter bij de camerasensor, hoeft de optica niet meer een diameter van bijvoorbeeld 160 mm te hebben, wat het gewicht en de grootte enorm terugbrengt.”

Om te corrigeren voor chromatische aberratie en afbeeldingen van hoge kwaliteit te garanderen, is een UD-objectiefelement opgenomen in het ontwerp van de nieuwe vergrotingsoptica, legt Tomohiro Ino, Optical Designer, uit. “Bovendien wordt ASC-coating gebruikt om overstraling en reflecties significant te onderdrukken in die onderdelen van de objectieven die zijn overgenomen van de RF 400mm F2.8L IS USM en de RF 600mm F4L IS USM. We hebben ook een fluorcoating aangebracht op de voorkant van het objectief zodat vuil en stof dat aan het oppervlak van het glas blijft zitten, eenvoudig kan worden verwijderd.”

Een close-up van een jetskiër die een helm en bril draagt.

Op zowel de tubussen als de zonnekappen van de RF 800mm F5.6L IS USM en de RF 1200mm F8L IS USM is hittebestendige verf aangebracht. “Dat is belangrijk voor deze typen objectieven omdat ze opnamen gaan maken over grotere afstanden en daarom mogelijk worden beïnvloed door warmtewaas,” zegt Mike. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 800mm F5.6L IS USM-objectief ingesteld op 800 mm, 1/2000 sec, f/5.6 en ISO800.

Een jetskiër neemt met hoge snelheid een bocht en gooit een wolk waternevel op.

“Het is belangrijk een zonnekap te hebben die zorgt voor koele lucht vóór de optica, omdat dat ook de optische kwaliteit kan verbeteren,” voegt Mike toe. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 800mm F5.6L IS USM, 1/2000 sec, f/5.6 en ISO3200.

Superieure kwaliteit en bediening van superteleobjectief

Dankzij de innovatieve optische inrichting van de Canon RF 800mm F5.6L IS USM en de RF 1200mm F8L IS USM is het gewicht van de objectieven meer centraal verspreid vergeleken met hun EF-tegenhangers waarbij het gewicht aan de voorkant zit. In combinatie met krachtige Image Stabilizers krijg je dan een stel superteleobjectieven die praktisch te gebruiken zijn vanuit de hand, en heb je bovendien een uiterst mobiele oplossing voor het werken met een statief of monopod.

“Canon is altijd bezig geweest met het streven naar compactheid, minder gewicht en hoge beeldkwaliteit in haar superteleobjectieven,” aldus Katsuhiro Inoue. “In de loop van de tijd is Canon bijvoorbeeld, wat materialen betreft, een magnesiumlegering gaan toepassen die zowel heel stijf is als licht van gewicht, en die nog niet werd gebruikt ten tijde van het Canon EF 1200mm f/5.6L USM-objectief. Naarmate simulatietechnologie zich ontwikkelde, is het nu ook mogelijk om de structuur van onderdelen te versterken, te verdikken/verdunnen en te optimaliseren met een spectaculair grotere nauwkeurigheid dan voorheen.”

Zowel de RF 800mm F5.6L IS USM als de RF 1200mm F8L IS USM zijn volledig weerbestendig en hebben speciaal versterkte tubussen. “Wat betreft het mechanische ontwerp was de grootste uitdaging ervoor te zorgen dat de onderdelen die de vergrotingsoptica veilig op hun plek houden, sterk genoeg waren,” zegt Takami Hirasawa. “De simulatietechnologie van Canon was erg handig bij het ontwikkelen van een lichtgewicht en robuuste oplossing. Bovendien hebben we ervoor gezorgd dat de zware objectiefelementen steviger vastzitten met behoud van optische prestaties.”

Een passagiersvliegtuig in de lucht, met de maan groot opdoemend op de achtergrond.

Bij het ontwerpen van de Canon RF 1200mm F8L IS USM lag de prioriteit bij het realiseren van zowel een langere brandpuntsafstand als een aanzienlijk compacter formaat en lichter gewicht,” licht Tomohiro Ino toe, “met behoud van de hoge beeldkwaliteit die wordt verwacht van de nieuwste superteleobjectieven uit de L-serie.” Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 1200mm F8L IS USM-objectief ingesteld op 1200 mm, 1/1250 sec, f/8 en ISO500.

Een close-up van een roofvogel die op een tak zit

De Canon RF 1200mm F8L IS USM combineren met de Canon Extender RF 2x levert beelden op van ongeëvenaarde kwaliteit, zelfs bij 2400 mm. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 1200mm F8L IS USM-objectief en een Canon Extender RF 2x ingesteld op 2400 mm, 1/000 sec, f/16 en ISO6400.

Krachtige autofocus bij 2400 mm

Het is al mogelijk om brandpuntsafstanden van 800 mm of 1200 mm te realiseren in de RF L-serie, door de Canon Extender RF 2x te bevestigen aan de RF 400mm F2.8L IS USM of de RF 600mm F4L IS USM. “Door het optimale ontwerp van de achterste vergrotingsoptica in de Canon RF 800mm F5.6L IS USM en de RF 1200mm F8L IS USM is de beeldkwaliteit echter hoger dan wanneer de extender is bevestigd op de kortere objectieven,” zegt Tomohiro Ino.

De RF 800mm F5.6L IS USM en de RF 1200mm F8L IS USM bieden je niet alleen betere beeldkwaliteit. Je kunt ze ook nog verlengen met de Canon Extender RF 1.4x of Extender RF 2x. “Nu brandpuntsafstanden tot 1600 mm en 2400 mm mogelijk zijn, biedt elke combinatie nieuwe mogelijkheden voor professionele fotografische expressie,” aldus Tomohiro.

Een gewone goudoog die richting de camera zwemt, weerspiegeld in het water eronder.

Het verhaal achter Canon's Eye Detection AF

Ontdek hoe Canon een autofocus heeft ontwikkeld die de ogen van vliegende vogels kan volgen en wat dit betekent voor vogelfotograaf Jonas Classon.

Het maximale diafragma van de RF 1200mm F8L IS USM heeft één stop minder dan dat van de EF 1200mm f/5.6L USM, maar dit heeft aanzienlijke voordelen in de bediening. “Het maximale diafragma van f/8 draagt bij aan de aanzienlijke vermindering van grootte en gewicht vergeleken met het conventionele EF-model,” bevestigt Tomohiro Ino. “Omdat de RF 1200mm F8L IS USM ondersteuning biedt voor Dual Pixel CMOS AF, is de autofocus snel en nauwkeurig ondanks de donkerdere maximale f-stop. Uitstekende beeldkwaliteit, autofocus en IS zijn ook altijd nog te realiseren door de Extender RF 1.4x of RF 2x te bevestigen aan de RF 800mm F5.6L IS USM of de RF 1200mm F8L IS USM.”

Inderdaad zijn de enige waarneembare effecten als de objectief-extenders zijn bevestigd, het lagere maximale diafragma en een verkleining van het AF-bereik. “Wanneer de RF 800mm F5.6L IS USM wordt gebruikt met de Canon EOS R3- of EOS R5-camera, of een andere camera die Dual Pixel CMOS II AF ondersteunt, krijg je volledige focus-tracking in het hele frame, zelfs als je de Extender RF 1.4x hebt bevestigd,” legt Mike uit. “Met de Extender RF 2x krijg je nog steeds 80% AF-bereik horizontaal en verticaal.

“De RF 1200mm F8L IS USM biedt nog altijd 80% AF-bereik horizontaal en verticaal met de Extender RF 1.4x, en met de Extender RF 2x vermindert dat bereik naar 60% x 40%. Dus zelfs met een 2400mm f/16-objectief heb je een scherpstelgebied dat grofweg zo groot is als dat wat gebruikers van spiegelreflexcamera's gewend zijn. Het heeft geen effect op AF-prestaties, afgezien van de grootte van het gebied.”

Een close-up van een kleine vogel met grijs en bruine markeringen die op een bebladerde boomstronk zit.

“Omdat we altijd bezig zijn met technologische innovatie, kan de technologie die is toegepast voor deze objectieven uiteraard worden gebruikt voor toekomstige RF-objectieven,” aldus Katsuhiro Inoue. “We blijven streven naar meer innovatieve technologieën en aantrekkelijke producten ontwikkelen die onze klanten zullen verbazen. Blijf Canon dus in de gaten houden.” Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 800mm F5.6L IS USM en Canon Extender RF 2x ingesteld op 1600 mm, 1/800 sec, f/11 en ISO1250.

Net als bij de Canon RF 400mm F2.8L IS USM en de RF 600mm F4L IS USM, ondersteunen de nieuwe objectieven continue elektronische handmatige scherpstelling. De ringvormige USM-motoren die zijn gebruikt in de Canon RF 800mm F5.6L IS USM en de RF 1200mm F8L IS USM, zijn voorzien van een 'scherpstellingsaandrijving met dubbele voeding’. Gebruikers van de EOS R3, die een accu met hoge capaciteit heeft, beschikken hiermee over twee voedingsingangen en kunnen sneller automatisch scherpstellen.

“De AF-prestaties van deze twee objectieven is in feite snel genoeg voor het maken van algemene opnamen zonder dat je de scherpstellingsaandrijving met dubbele voeding nodig hebt,” zegt Hiromi In, specialist Electrical Design. “Voor de RF 800mm F5.6L IS USM en de RF 1200mm F8L IS USM is dit echter een nuttige functie wanneer de voorinstelling voor scherpstellen wordt gebruikt.”

Met deze functie kun je niet alleen snel wisselen tussen scherpstellingen bij het maken van foto’s, maar ook soepel scherpstellen bij het maken van video's met de RF 800mm F5.6L IS USM en de RF 1200mm F8L IS USM. “Beide objectieven ondersteunen ook zeer lage snelheden van de USM-motor voor filmopnamen,” aldus Hiromi. “Gecombineerd met de EOS R5-, EOS R6- en latere EOS R System-camera’s (inclusief de EOS R5 C), is de scherpstellingsaandrijving veel soepeler.”

Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro