We laten de wereld zien dat de Noordpool dichterbij is dan het lijkt. Het is niet alleen een punt op de kaart, maar een realiteit."
Als iemand jou zou vragen om vijf feitjes over de Noordpool op te noemen, zou je dat dan kunnen? Zou je iets anders noemen dan dat er sneeuw ligt en dat er ijsberen leven? Weet je hoe ver jij verwijderd bent van de noordpoolcirkel? Nee? Zoek het dan vooral even op, je zult versteld staan.
Roemeense fotograaf Rareș Beșliu wil dat we ons meer verbonden voelen met de Noordpool en de gebieden eromheen. Om dit te doen heeft hij sinds juli 2023 deelgenomen aan vier expedities naar de gebieden rondom 'de top van de wereld'. Wij mogen door zijn ogen zien hoe het leven in sneeuw en ijs eruitziet, en hoe mensen zich op allerlei manieren inzetten om de Noordpool te beschermen. Rareș wil graag delen wat de effecten van klimaatverandering zijn op het leven en de huizen van de mensen die daar wonen. Daarnaast hoopt hij hiermee ook mens en natuur dichter bij elkaar te brengen. Elke reis is dus een leerschool. Terwijl zijn Canon-camera het landschap en de dieren vastlegt, gaat Canon Roemenië ook mee op elk avontuur. Zij ondersteunt zijn missie om zoveel mogelijk mensen te informeren en ze dichter bij de natuur te brengen door middel van fotografie.
Het voltooien van dit project, genaamd La NORD de cuvinte (Het NOORDEN van woorden), neemt drie jaar van Rareș' leven in beslag. En gedurende deze periode legt hij ten minste twee poolseizoenen vast, waarbij hij zowel op de boot als op het land opnamen maakt van wildlife. Zijn reizen begonnen in Noorwegen, in Spitsbergen, een archipel die zich tussen het vasteland van Noorwegen en de Noordpool bevindt. Het is een buitengewone regio en een van de meest noordelijke bewoonde gebieden ter wereld. Zijn bezoek was tijdens de poolzomer - de tijd van de beroemde 'Midnight Sun' - en Rareș kon veel meer diersoorten vastleggen dan in de lange winter. Zeehonden, walrussen en ijsberen, maar ook zijn eerste beelden van gletsjers en ijsbergen.
In de daaropvolgende maanden bezocht hij Groenland, IJsland en de Canadese Arctische Eilanden. Op elke plek kon hij zijn ervaringen weer uitbreiden. In Groenland ontmoette hij Tuperna Davidsen die daar is geboren en getogen en die niet alleen als gids kon optreden, maar ook over haar leven en ervaringen in de veranderende regio kon vertellen voor de blog van Rareș. In IJsland stond hij op stukken land die een jaar eerder nog bedekt waren door gletsjers: een aangrijpend en ontroerend moment. En op de Canadese Arctische Eilanden, de ijsberenhoofdstad van de wereld, zag hij nog meer effecten van klimaatverandering, omdat de berenbevolking krimpt door een afname in het seizoensijs dat zij nodig hebben om te kunnen jagen en overleven.
Met de steun van Canon Roemenië hebben zijn foto's al veel verschillende plekken bereikt, via sociale media, zijn boek (genaamd Emotions) en tentoonstellingen in Reykjavik, op het Bucharest Photofest, in de Gamle Raadhus Scene in Oslo en op de Roemeense ambassade in Noorwegen. Zijn reizen hebben ook veel aandacht gekregen in de media, omdat Rareș regelmatig op de Roemeense televisie en in verschillende podcasts verscheen. Door al deze publiciteit kon hij ook het bredere aspect van het project bespreekbaar maken: het oprichten van de La NORD de cuvinte Association in Roemenië, die voorlichting geeft over de effecten van klimaatverandering en de positieve acties die we allemaal regelmatig kunnen ondernemen.
"De kracht van fotografie om onderwerpen zoals klimaatverandering op de openbare agenda te zetten, is enorm", zegt Petronius Secăreanu, directeur bij Canon Roemenië. "En Rareș' keuze om de natuur en het wildlife van het Noordpoolgebied vast leggen met als doel ons allemaal bewuster te maken van de impact die we hebben op het milieu, is zowel dapper als aangrijpend. We zijn zo blij dat we La NORD de cuvinte kunnen ondersteunen."
Dit educatieve werk vormt een soort fotografieschool waardoor bestaande fotografen een liefde voor hun omgeving kunnen ontwikkelen, maar het werk voedt ook de passie van kansarme jongeren door hen kennis te laten maken met de camera. Er zijn ook plannen om 'wildlifehutten' te bouwen voor de lokale gemeenschap om ze dichter bij de natuur te brengen, informatieve presentaties te geven op scholen en een jaarlijkse duurzaamheidsdag in het leven te roepen voor het hele land.
Naast zijn aanwezigheid op sociale media houdt Rareș ook een dagboek bij van zijn reizen op zijn website, omdat hij wil benadrukken dat hij met zijn project voor een positieve insteek kiest. "Het project richt zich niet op de tragiek, maar toont de wereld het arctische wit met een optimistische noot, vol emotie en hoop", legt hij uit. "We willen mensen bedanken voor het zorgen voor de planeet, de planten en de dieren, en we willen hen aanmoedigen om de kleine acties die ze hier ondernemen, maar die een wereldwijde impact hebben, voort te zetten."
Vanaf maart gaat hij verder met zijn reizen en gaat hij weer naar Spitsbergen, dit keer om de 'zonnige winter' te ervaren. De terugkeer naar Groenland en Canada staat gepland voor augustus 2024. Daar gaat hij zijn enorme portfolio uitbreiden met meer inspirerende arctische beelden. Het uiteindelijke doel van de La NORD de cuvinte Association is om deze foto's op tournee te laten gaan, ze te delen met een zo breed mogelijk publiek en zijn stem te laten klinken in het wereldwijde gesprek over klimaatverandering.
Verwant
-
The Platypus Guardian stimuleert natuurbehoud in heel Australië
De vogelbekdieren in de Hobart Rivulet hebben de harten van de inwoners van Tasmanië, en uiteindelijk van heel Australië, gestolen. Pete Walsh heeft tijdens dit proces een Canon Community-beurs gewonnen.
-
Laat er LEVEN zijn
Canon heeft meer te bieden dan je zou denken Lees door en ontdek hoe onze technologie veel verder gaat dan printers en camera's om je dagelijkse leven te ondersteunen.
-
Van voorstad tot koraalrif
Een team buitengewone mensen zit veilig verstopt in een magazijn waar ze koraal tot leven brengen, letterlijk én figuurlijk.