SHOWCASE

Artist Wim Tellier en zijn kunstwerk CLOSER

Kunstenaar-fotograaf Wim Tellier dropt gigantisch beschermpak in Koning Boudewijnstadion. Bekijk onderstaande video voor zijn verhaal.
PROJECT CLOSER & WIM TELLIER & CANON

Project CLOSER

In het project CLOSER stelt kunstenaar Wim Tellier een canvasafdruk van 105 x 68 meter tentoon van een man in een brandwerend pak op de grasmat van het bekende Koning Boudewijnstadion in België.

Het project werd voor één dag uitgestald over de volledige lengte van het grasveld in het Koning Boudewijnstadion. “Je ziet één individu, een man in vuurpak, in een zeer zelfzekere houding", legt Tellier uit. “Hij lijkt onoverwinnelijk, alsof niets hem kan overkomen. Maar dat is slechts schijn.

Zonnebloemen
In een later stadium krijgt de man-in-beschermpak een volledig andere gedaante. Het pak gaat volgend jaar geperforeerd worden en er zullen zonnebloemen door groeien als tegenpool van die zelfzekere man. De zaadjes gaan hem overmeesteren en uiteindelijk overwoekeren.” Tellier koos voor de zonnebloem als symbool voor bescheidenheid en als knipoog naar de zon.

Strandstoelen
Daarna wordt de hele stof gerecycleerd tot strandstoelen. Aan het einde van het kunstproject worden alle stoelen bij elkaar gebracht voor een evenement waar de timelapse wordt geprojecteerd.

Koning Boudewijnstadion in België
De symboliek van project CLOSER is gelaagd: de kunstenaar wil benadrukken hoe kwetsbaar mensen blijven, zelfs wanneer ze zich proberen af te schermen en te beschermen tegen kwaad. Het Koning Boudewijnstadion is daarom een ideale locatie: net bij de start van het Euro-voetbalkampioenschap herinnert het ons aan een plek waar mensen willen samenkomen en feestvieren, maar waar Covid ons heeft laten zien hoe kwetsbaar we allemaal zijn.

Wim Tellier

De kunstenaar Wim Tellier maakt grootschalige kunstinstallaties door foto's te integreren in omgevingen als een vorm van landschapskunst.

Zo is Wim Tellier bekend van artistieke projecten als de reusachtige krabfoto in Knokke-Heist, een schijnbaar zwevend artistiek zwembad van 18 meter lang in zijn eigen tuin, en het op poten zetten van de eerste fototentoonstelling ooit op Antarctica. Het is maar een greep uit zijn rijkgevulde creatief oeuvre.

Met zijn project CLOSER vestigt Tellier de aandacht op onder- en overschatting, op corona, op klimaatverandering en schijnbare onoverwinnelijkheid. “Mijn werk is een vorm van ‘landscape art’: ik integreer foto’s in omgevingen en creëer zo installaties. Die gaan altijd gepaard met een conceptuele boodschap, waar vaak iets maatschappelijks en persoonlijks in verweven zit. Als je twee à drie jaar bezig bent aan zo'n installatie, is het natuurlijk mooi meegenomen dat je ook persoonlijk achter de boodschap staat.”

Wim Tellier heeft internationale erkenning gekregen met de volgende artistieke projecten:

 • "We Wish" 2006
 • "Protect 7-7" 2009
 • "We Drift" 2013
 • "Time" in 2015

Wim Tellier

Samenwerking met Canon

Canon Benelux ondersteund fotografisch-kunstenaar Wim Tellier in de productie van projecten, zo ook dit project genaamd CLOSER. Dankzij de innoverende UVgel-printtechnologie van Canon, is Wim Tellier in staat om een gigantisch kunstwerk te creëren dat tot iedereen zijn verbeelding spreekt.

Wim Tellier is al jarenlang fan van Canon, hij kent de producten door en door en vertrouwt deze blindelings. Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom Wim Tellier aan Canon vroeg om mee te werken aan zijn fotografisch-kunstproject CLOSER.

Om het project in goede banen te leiden, heeft Canon een Colorado UVgel printer aan Wim uitgeleend om het kunstproject volledig te printen. De ‘man in het vuurpak’ is geprint op Canon IJM695 bannermateriaal. In totaal werden 60 rollen bannermateriaal gebruikt om het project te realiseren.

The making off - Project CLOSER

Ontdek meer

 • Dé magische Colorado-printer

  Ontdek ook de Colorado-serie met Canon’s bewezen UVgel-printtechnologie. Onderscheid u van de concurrentie en neem vol vertrouwen de meest complexe roll-to-roll opdrachten aan.

 • Innoveren met print

  Laat u inspireren door de eindeloze mogelijkheden en toegevoegde waarde van print voor (interieur-) toepassingen en de industrie.

 • Whitepaper UVgel-printtechnologie

  De mogelijkheden voor interieurdecoratie zoals wandbekleding groeien en de druk op doorlooptijden neemt toe. Ontdek in het whitepaper hoe UVgel-printtechnologie inspeelt op de veranderende roll-to-roll-markt.

 • Bent u geïnspireerd geraakt? We bespreken graag met u de eindeloze mogelijkheden van de oplossingen die Canon u te bieden heeft.