Cyberbeveiliging is nu nóg complexer geworden
Cyberbeveiliging heeft in de afgelopen tien jaar snel de hoogste bedrijfsprioriteiten gekregen, omdat organisaties zich in toenemende mate tegen cybercriminaliteit moeten verdedigen. Professionele hackers zijn altijd op zoek naar nieuwe beveiligingsproblemen die kunnen worden misbruikt, en de recente sprong richting op afstand werken en hybride werken, bleek een ware kans voor ze te zijn.
Hoewel de trend naar flexibel en hybride werken al enige tijd gaande was, betekende de relatief plotselinge toename van thuiswerken als gevolg van de pandemie dat veel organisaties gedwongen waren om zich aan te passen zonder hun gebruikelijke beveiligingsprotocollen. Uit onderzoek blijkt dat 90% van leidinggevenden sinds het begin van de pandemie een toename van het aantal cyberaanvallen op hun organisatie heeft gemeld. De belangrijkste uitdagingen die door ondervraagden werden genoemd, hielden allemaal verband met werken op afstand, buiten het kantoor, en het beheren van de toegang vanaf nieuwe apparaten en locaties.
Nu de periode van noodmaatregelen achter ons ligt, kiezen veel organisaties in EMEA ervoor om hun hybride werkmodel te behouden of verder te ontwikkelen. Dit brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, omdat ervoor moet worden gezorgd dat mensen veilig en toch efficiënt op verschillende locaties kunnen werken, zoals op kantoor, op een plaatselijke flexplek, vanuit huis of onderweg, bijvoorbeeld wanneer medewerkers onderweg naar een bijeenkomst zijn. Zelfs organisaties die volledig op kantoor werken, maken deel uit van een keten waarin andere bedrijven wijzigingen hebben doorgevoerd die gevolgen kunnen hebben voor de beveiliging.