De beste kits voor nachtopnamen en astrofotografie voor beginners

Van portretten in het donker tot nachtelijke stadsgezichten en het fotograferen van sterren, ontdek welke camera's en lenzen fantastische beeldkwaliteit bieden.
Een figuur in silhouet die tegen een geel verlicht gebouw leunt. Gemaakt door Canon Ambassador Lorenz Holder met een Canon EOS R6.

Licht is een cruciaal onderdeel van fotografie, dus 's nachts of bij weinig licht fotograferen is een uitdaging. Maar nachtfotografie biedt ook unieke creatieve mogelijkheden. Subtiel verlichte portretten tegen een donkere achtergrond kunnen een magische kwaliteit hebben en tegelijkertijd het hoofdonderwerp in een scène effectief isoleren. Nachtdieren geven een andere kijk op wildlifefotografie, terwijl nachtelijke stadsgezichten baden in hun eigen lichtshow. Voor echte majestueuze pracht kun je je blik richten op de hemel en de Melkweg vastleggen

Het blauwe uur in de schemering voordat de zon opkomt of nadat de zon ondergaat is een favoriet voor veel fotografen. Er is nog steeds wat natuurlijk licht om details naar voren te brengen, terwijl stadslicht de scènes in een warme gloed zet. Het diepe blauw in de lucht geeft ook een dramatisch tintje. Het blauwe uur kan echter erg kort zijn, afhankelijk van de breedtegraad van je locatie en de tijd van het jaar, en je hebt misschien maar een paar minuten om optimaal te profiteren van het beste licht. Je kunt het beste vooruit plannen door de tijden van zonsopgang en zonsondergang op te zoeken en vooraf locaties te zoeken waar je wilt fotograferen.

Houd er ook rekening mee dat je mogelijk vorst en dauw tegenkomt, dus het is raadzaam om warme of waterbestendige kleding aan te doen. Hoewel veel Canon-camera's en -lenzen zijn voorzien van geavanceerde weerbestendige afdichtingen, is een grote paraplu handig om je kit droog te houden.

Functies die handig zijn bij het maken van opnamen in het donker

Groene en rode lichten gereflecteerd in de plassen op een natte weg met een silhouet van een vrouw die een paraplu vasthoudt. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 70-200mm F2.8L USM-lens.

De Canon EOS R6 is een systeemcamera met een gevoelige 20,1 Megapixel full-frame sensor die speciaal is ontworpen om scènes met een hoog dynamisch bereik en situaties met weinig licht in het algemeen moeiteloos te verwerken. Gefotografeerd met een Canon EOS R6- en een Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-lens, ingesteld op 153 mm, 1,8 sec, f/2.8 en ISO320. © Lorenz Holder – Canon Ambassador

Een foto met lange sluitertijd, gemaakt met een Canon PowerShot G7 X Mark III, van stadslicht in de verte onder een sterrenhemel.

Als je de voorkeur geeft aan een compactcamera met een vaste lens, is de Canon PowerShot G7 X Mark III een geweldige optie voor bloggen in het donker, vloggen en algemene nachtopnamen. Gefotografeerd met een Canon PowerShot G7 X Mark III, ingesteld op 8,8 mm, 8 sec, f/1.8 en ISO400.

Systeemcamera's hebben een groot voordeel ten opzichte van spiegelreflexcamera's voor nachtfotografie. De elektronische zoekers kunnen het helderheidsniveau automatisch verhogen om het effect van de sluitertijdinstellingen te simuleren. Hierdoor kun je letterlijk in het donker zien en ook de helderheid van het uiteindelijke beeld voor elke willekeurige sluitertijdinstelling bekijken, zelfs voordat je de opname maakt.

Het is geweldig om 's nachts onbeperkt te kunnen fotograferen zonder dat je een statief hoeft mee te nemen. Camera's zoals de EOS R6 en EOS R7 beschikken over In-Body Image Stabilization (IBIS), waarmee je stabiele en schokvrije opnamen kunt maken. In combinatie met de optische beeldstabilisatie van bepaalde lenzen, kun je tot wel 8 stops beeldstabilisatie bereiken. Dit is perfect voor opnamen vanuit de hand bij veel langere sluitertijden. 

Snelle en consistent nauwkeurige automatische scherpstelling kan ook een groot voordeel zijn. Het EOS R6 AF-systeem werkt in bijna volledige duisternis bij -6,5 EV (Exposure Value). Dit komt overeen met een landschap dat door niets meer dan een kwart maan wordt verlicht. Deze waarde is -5EV voor de EOS R7 en -4EV voor de EOS R10, ongeveer gelijk aan het licht van een halve maan en een driekwart volle maan.

Lenzen met een groot diafragma laten meer licht door naar de camerasensor, zodat je zelfs tijdens de donkerste nachten opnamen kunt maken, terwijl een groothoeklens je ook de mogelijkheid biedt om langere sluitertijden te gebruiken. Lenzen met optische IS zijn handig om onscherpte bij foto's te verminderen wanneer je vanuit de hand fotografeert.

Astrofotografie

Een nachtelijke foto met zicht omhoog richting silhouetten van palmbomen tegen de Melkweg. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 16mm f/2.8 STM-lens. 

Als groothoeklenzen met een helder diafragma van ongeveer f/1.8 tot f/2.8 worden gebruikt op of bij hun grootste diafragma-instelling, geven ze meer licht door aan de camerasensor, wat een groot voordeel kan zijn bij astrofotografie. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 16mm F2.8 STM-lens, ingesteld op 16 mm, 25 sec, f/2.8 en ISO6400.

Een fotograaf met een statief staat op een rots met zijn camera gericht op de sterrenhemel.

Hoewel je met de krachtige combinatie van de IBIS- en in-lens-IS-systemen van Canon in het bijna-donker uit de hand kunt fotograferen, zijn er situaties waarin een statief essentieel is, zoals bij astrofotografie. Zelfs als je een statief gebruikt, is het belangrijk dat je de camera niet aanraakt aan het begin van de belichting, zodat je geen bewegingsonscherpte veroorzaakt. Met de Canon Camera Connect-app kun je je camera op afstand bedienen.

Full-frame camera's zijn meer geschikt voor astrofotografie dan hun tegenhangers van het type APS-C, omdat je vaak een zeer brede beeldhoek wilt om de nachtelijke hemel te bekijken. Als je echter opnamen maakt van de maan, kun je een APS-C-camera combineren met een telelens om de details van dit hemellichaam vast te leggen.

De Canon EOS R6 werkt met name goed als je 's nachts opnamen maakt. De combinatie van een full-frame beeldsensor en een bescheiden waarde van 20,1 Megapixel staat gelijk aan relatief grote afzonderlijke pixels, met een groter potentieel voor het opvangen van licht. Het resultaat is minimale beeldruis bij gebruik van hoge ISO-instellingen om lange sluitertijden bij weinig licht te voorkomen. Het standaardgevoeligheidsbereik loopt zelfs helemaal van ISO100 tot ISO102400.

Handmatige scherpstelling verdient meestal de voorkeur voor astrofotografie en Canon's EOS R System-camera's worden geleverd met de mogelijkheid voor Focus Peaking, waarmee je de contouren van het onderwerp in de zoeker of op het scherm aan de achterkant kunt oplichten.

Snelle lenzen met een helder diafragma hebben de voorkeur om zoveel mogelijk licht binnen te laten. De Canon RF 16mm F2.8 STM-lens werkt in beide gevallen goed, en maakt ook astrofotografie mogelijk op de EOS R7 en EOS R10 op APS-C-formaat, waarbij de effectieve brandpuntsafstand van 25,6 mm nog steeds een vrij royale beeldhoek biedt. 

De Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM is een andere uitstekende optie voor het vastleggen van sterrensporen en spektakels zoals het noorderlicht. Het snelle maximale diafragma van f/1.8 is cirkelvormig met 9 lamellen, en presteert uitstekend bij weinig licht met prachtige onscherpe zones en achtergrondonscherpte als resultaat.

Nachtportretten

Een portret bij weinig licht van een kat op een plank, gemaakt met een Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-lens.

Met een beetje duisternis kom je een heel eind als je je hoofdonderwerp wilt isoleren. De Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM beschikt over 5 stops beeldstabilisatie en is daarmee een uitstekende keuze voor creatieve portretten bij weinig licht. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objectief ingesteld op 1/500 sec, f/2 en ISO200.

Een portret bij weinig licht van een vrouw in zijaanzicht, met wazige lichtschijven op de achtergrond, gemaakt met een Canon RF 50mm F1.8 STM-lens.

De compacte, lichte en betaalbare Canon RF 50mm F1.8 STM-lens beschikt over een snel diafragma van f/1.8 en presteert ook uitstekend bij weinig licht. Daardoor is de lens ideaal voor het creëren van sfeervolle achtergrondvervaging. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 50mm F1.8 STM-lens, ingesteld op 1/125 sec, f/1.8 en ISO1250. © Ejiro Dafé

De Canon EOS R10 met 24,2 Megapixel en de EOS R7 met 32,5 Megapixel leveren een indrukwekkende beeldkwaliteit voor nachtopnamen, met een standaardgevoeligheidsbereik van ISO 100-32000. Zo heb je genoeg speelruimte om voldoende korte sluitertijden aan te houden voor nachtopnamen zonder statief. De Canon EOS RP is een andere handige optie. De camera beschikt over een full-frame 26,2 Megapixel beeldsensor en een gevoeligheidsbereik dat reikt tot ISO40000, waardoor je zonder flitser kunt fotograferen en nog steeds details en kleuren kunt behouden.

Met een full-frame camera is een brandpuntsafstand van 85 mm over het algemeen ideaal voor portretten. Met de Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-lens met helder diafragma kun je de beweging van het onderwerp bevriezen dankzij een korte sluitertijd, zelfs in donkere omstandigheden. Je hoeft de ISO-instelling van je camera niet veel te verhogen om dit te doen, zodat je een optimale beeldkwaliteit kunt behouden door de fijne details te maximaliseren en beeldruis tot een minimum te beperken.

Een ander voordeel is dat het grote diafragma een geringe scherptediepte mogelijk maakt, zodat je afleidende achtergronden onscherp kunt maken. Zo kun je het hoofdonderwerp isoleren en stadslichten of sfeervolle lampjes veranderen in zachte bokeh-schijven.

Voor de Canon EOS R7 en EOS R10 biedt een prime-lens van 50 mm een portretvriendelijke effectieve brandpuntsafstand van 80 mm, waardoor je over ongeveer dezelfde beeldhoek beschikt als bij een lens van 85 mm op een full-frame camera. De Canon RF 50mm F1.8 STM-lens met helder diafragma is compact, licht en biedt een uitzonderlijke prijs-kwaliteitverhouding, terwijl de snellere RF 50mm F1.2L USM-lens een uitstekende professionele optie is.

Nachtelijke stadsgezichten

Een stadsgezicht bij nacht, gefotografeerd met een lange sluitertijd met een Canon EOS R7 en een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-lens. 

De Canon RF 24-105mm F4L IS USM-lens is licht genoeg om 's avonds mee te nemen de stad in, en de kwaliteit van de L-serie beschermt de camera tegen stof en vocht. Gefotografeerd met een Canon EOS R7 en een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-lens, ingesteld op 50 mm, 1,6 sec, f/4.5 en ISO400.

Een verlichte stad bij nacht met de reflecties van gebouwen in het water op de voorgrond. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-lens.

De Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-lens is een snelle, compacte en lichte groothoeklens die ideaal is voor het fotograferen van stadsgezichten in het donker. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-lens ingesteld op 24 mm, 0,3 sec, f/1.8 en ISO100.

Als je 's nachts vanuit de hand opnamen maakt van stadsgezichten, is beeldstabilisatie handig voor opnamen zonder trillingen en biedt de EOS R7 tot wel 7 stops stabilisatie met compatibele lenzen. Als je 's nachts stadsgezichten wilt vastleggen, moet je echter waarschijnlijk een statief gebruiken of een geschikt stabiel oppervlak zoeken om je camera op te laten rusten, en een lange sluitertijd of lange belichting gebruiken.

Net als bij astrofotografie is een snelle groothoeklens de beste keuze om grote stadsgezichten en nachtopnamen in het kader te krijgen. De Canon RF 16mm F2.8 STM en Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM zijn beide uitstekende opties.

De mogelijkheid om in te zoomen wordt belangrijk wanneer je bewegingsvrijheid beperkt wordt door gebouwen en andere obstakels in een stedelijke omgeving. De Canon RF 24-105mm F4L IS USM-lens is een geweldige keuze, vooral als je meer telebereik nodig hebt om afstand te overbruggen of scherp te stellen op kleinere delen van een stadslandschap of nachtpanorama.

Bewegende objecten fotograferen in het donker

De kop van een hert, 's nachts gefotografeerd met een Canon RF 800mm F11 IS STM-lens en een Canon Extender RF 1.4x.

Met een supertelelens in combinatie met een extender kun je wilde nachtdieren in glorieuze details vastleggen. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 800mm F11 IS STM-lens en een Canon Extender RF 1.4x, ingesteld op 1120 mm, 1/200 sec, f/16 en ISO800.

Een mountainbiker te midden van rode en blauwe lichtsporen voert een sprong uit tegen een donkere lucht. Gemaakt met een Canon EOS R6 Mark II.

Als je een statief gebruikt om lichtsporen vast te leggen, kun je een zelfontspannervertraging van twee seconden gebruiken. Zo krijgt de camera tijd om te stabiliseren nadat je op de sluiterknop hebt gedrukt. Voor een meer directe reactie kun je de camera op afstand bedienen met de gratis Canon Camera Connect-app, waarmee je ook een live preview van de opname op je smartphone kunt bekijken. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 Mark II en een Canon RF 15-30mm F2.8L IS USM-lens, ingesteld op 15 mm, 8 sec, f/4.5 en ISO1250. © Teddy Morellec

Een goed telebereik helpt bij het fotograferen van bewegende objecten, zoals nachtdieren. Lensextenders zoals de Extender RF 1.4x en Extender RF 2x kunnen ook helpen je bereik te vergroten.

Je krijgt uitstekende resultaten met de Canon RF 24-105mm F4L IS USM- of RF 85mm F2 MACRO IS STM-lenzen bij kortere opnameafstanden. Dat geldt vooral wanneer je ze gebruikt met een Canon EOS R7 of EOS R10, waarbij de bijsnijdfactor van 1,6x het telebereik vergroot tot respectievelijk 168 mm of 136 mm.

Het veelzijdige groothoek- tot telezoombereik van de RF 24-105mm F4L IS USM-lens is ook ideaal voor het vastleggen van bewegend verkeer om lichtsporen met lange sluitertijden te creëren. Als je één voertuig fotografeert en de flitser van een Canon Speedlite gebruikt om verlichting toe te voegen, selecteer je de modus Tweede-gordijnsynchronisatie. Hierdoor lijkt het alsof de lichtsporen zich achter het voertuig uitstrekken in plaats van ervoor. Je kunt ook het zoombereik doorkruisen tijdens een lange sluitertijd (zoomburst) om een ander verrassend type lichtspoor te creëren.


Canon's nieuwste systeemcamera's en ondersteunende lenzen geven je creatieve vrijheid en flexibiliteit terwijl alles eenvoudig blijft. Na zonsondergang is er veel te ontdekken, en de juiste Canon-kit in combinatie met onderzoek, geduld en oefening, zorgt ervoor dat je fantastische foto's kunt maken.


Geschreven door Matthew Richards

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Tips voor 's nachts video-opnamen maken

Ontdek een wereld vol creativiteit met Canon's gids voor het maken van video's in het donker.

Het noorderlicht fotograferen

Fotograaf Menna Hossam deelt haar ervaringen en advies over de beste apparatuur en camera-instellingen, en tips voor het fotograferen van de aurora borealis.

Fotografie van de sterrenhemel

De beste technieken voor het fotograferen van sterren aan de nachtelijke hemel, waaronder time-lapses en foto's van sterrensporen.

De maan fotograferen

Een stapsgewijze handleiding voor creatieve maanfotografie.