lady with flower crown

Wanneer zwart-wit alles zegt

Als je een foto hebt gemaakt waarmee je tevreden bent, zijn er meerdere technieken voor nabewerking waarmee je je opname nóg mooier kunt maken. Fotograferen in zwart-wit en foto's omzetten in zwart-wit (of monochroom) zijn geliefde technieken onder portretfotografen. We laten zien waarom dat zo is.

Hier volgen twee voorbeelden van een portret in kleur dat vervolgens is omgezet in zwart-wit. Welk portret vind je mooier in zwart-wit?

In dit eerste voorbeeld brengt de conversie naar zwart en wit de kleinere details in de bloemen naar voren. Zo ligt de focus van de foto hierop. Deze conversie houdt echter in dat de levendige gele achtergrond en de kleurovereenkomsten tussen de bloemen en de kleding verloren gaan.

In het tweede voorbeeld zorgt de conversie voor een sterk contrast tussen de gelaatstrekken van de vrouw en de drukke bloemenachtergrond - hierdoor wordt het contrast sterker dan in een kleurenfoto.

Zwart-wit is over het algemeen een goed idee bij portretten. Dit komt doordat het gebrek aan kleur voor minder afleiding zorgt en de nadruk legt op het onderwerp. Toch kan kleur een portret levendiger en interessanter maken. Fotograferen in zwart-wit of kleurenfoto's omzetten in zwart-wit is een persoonlijke keuze. Als zwart-witfotografie nieuw voor je is, kun je eerst in kleur fotograferen en je lievelingsfoto's vervolgens omzetten in zwart-wit. Ontdek wat het beste voor jou en jouw stijl werkt.

Vind de juiste portretlens in de Canon Store.