Black & white landscape

Wanneer zwart-wit het beste werkt bij landschapsfotografie

Veel landschapsfoto's vertrouwen op de levendige kleuren blauw van de lucht of de warme tonen van een ondergaande zon. Landschappen in zwart-wit ademen een heel ander gevoel, vaak geassocieerd met stemming en drama.

Leren welke beelden je kunt omzetten naar zwart-wit is een kunst op zich. Je wilt in wezen iets toevoegen door het omzetten naar zwart-wit, dus vraag je af hoe het beeld wordt verbeterd door het in zwart-wit te presenteren.

Zoek beelden die geen kleur nodig hebben om boeiend te zijn of waar de kleur storend werkt. Zoek beelden die een bepaalde stemming uitstralen, opgewekt door licht en schaduw die je kunt accentueren. Textuur doet het ook heel goed in zwart-wit; hier zijn enkele voorbeelden:

Dit beeld is een uitstekende kandidaat voor zwart-wit, genomen tegen de zon in, waardoor de kleuren in het origineel flets zijn, terwijl het beeld een fantastische sfeer en drama uitstraalt. Door de omzetting naar zwart-wit en de toevoeging van contrast komen de details in de textuur van het gras ook duidelijker uit.

Denk je dat deze foto mooier is in kleur of in zwart-wit?

De focus in deze afbeelding ligt op de man die zijn hond uitlaat op het strand. De plaats van de ronde gleuf in het ravijn is een mooi kader rondom de man en zorgt er voor dat de aandacht naar de man wordt getrokken. Door de afbeelding om te zetten in zwart-wit wordt deze somberder dan de originele koelte en kleuren op de afbeelding.

De tinten van de lucht komen te veel overeen met de schaduw van het bos, waardoor er geen duidelijke focus is. In de zwart-witversie krijg je een beter idee van wat de fotograaf je wil laten zien.

Ontdek de volledige serie Canon-lenzen voor landschapsfotografie in de Canon Store