Landschapsfotografie leent zich bij uitstek voor creatief printen. Of je nu de prachtige kleuren van een zonsondergang op glanzend papier wilt vastleggen of fine art-prints in zwart-wit wilt maken, elke stap van het printproces heb je zelf in de hand.
Door je prints op groot formaat te printen, zie je alle details van het landschap terug in je foto en met een A3+ fotoprinter zoals de Canon PIXMA iP8750 wordt het wel heel gemakkelijk en lonend om dit thuis te doen. Dankzij de FINE-printkoptechnologie met een resolutie tot maar liefst 9600 dpi en een geavanceerd 6-kleureninktsysteem (waaronder grijze inkt) voor uitzonderlijke foto's in kleur en zwart-wit kun je met de Canon PIXMA iP8750 een groot scala aan wanddecoratie creëren.
Wanneer je opnamen maakt in RAW, kun je je landschapsfoto's naderhand bewerken zonder kwaliteitsverlies en benut je de mogelijkheden van deze printer optimaal. Met software voor RAW-verwerking, zoals Canon Digital Photo Professional (DPP) of Adobe® Lightroom®, kun je de belichting, kleuren en scherpte van je foto's aanpassen zodat ze het beste tot hun recht komen op de door jou gekozen printmedia.
Landschapsfoto's bewerken om te printen
Witbalans
Een van de belangrijkste functies waarmee je nauwkeurige kleuren in je landschapsprints kunt krijgen is de witbalans. Hiermee kun je kleurzwemen die worden veroorzaakt door verschillende typen belichting, verwijderen of bewust een kleurzweem toevoegen om een andere sfeer in een scène te krijgen. Je kunt de witbalans in de camera instellen, maar door in RAW te fotograferen houd je je opties open en kun je tijdens het bewerken van je foto's besluiten wat je met deze instelling gaat doen.
De RAW-software bevat een aantal voorinstellingen voor witbalans om uit te kiezen, zoals Daglicht, Bewolkt en Schaduw. Je kunt de witbalans ook aanpassen met de schuifregelaars voor kleurtemperatuur of je gebruikt het pipetje en klikt hiermee op een wit of grijs gebied in de foto.
Picture Style
Een ander voordeel van foto's schieten in RAW is dat je kunt experimenteren met verschillende Picture Style-instellingen wanneer je je bestanden in DPP verwerkt.
De Picture Style Landschap is dan je beste keuze. Met deze instelling accentueer je het levendige blauw van de lucht en het heldergroen van de bomen en struiken in een klassiek landschapsbeeld. Sommige landschappen komen echter beter tot hun recht met een andere Picture Style, zoals Monochroom, Gedetailleerd of zelfs Portret.
Daarnaast kun je het contrast, de scherpte en andere parameters verder aanpassen en afstemmen op de scène. Het is zelfs mogelijk om met de Picture Style Editor-software van Canon je eigen voorinstellingen te maken.
Levels and Curves
Landschapsfoto's worden vaak levendiger als je het contrast aanpast, zodat in de donkere en lichte gebieden meer details zichtbaar worden. Met de tools voor niveaus en curven kun je nauwkeuriger instellen hoe de schaduwen, middentonen en hooglichten eruitzien in je geprinte foto.
De tools verschillen per RAW-software. In DPP gebruik je het paneel Gammacorrectie om de niveaus te wijzigen. Met de drie verticale lijnen kun je het zwartpunt, de middentonen en het witpunt van je foto aanpassen. In Adobe® Lightroom® kun je soortgelijke resultaten bereiken met de schuifregelaars voor zwart, schaduw, hooglichten en wit.
Door de kleurtintcurve te manipuleren, kun je de helderheid op specifieke punten in het gehele dynamische bereik versterken of verminderen op een veel gedetailleerder niveau. In het algemeen gebruik je een S-vormige kleurtintcurve om het contrast te vergroten voor een pittiger effect. Klik hiervoor in het midden van de diagonale lijn om het middelpunt in te stellen. Trek vervolgens de linkerkant van de curve omlaag om de schaduwen donkerder te maken. De rechterkant wordt automatisch omhooggetrokken, waardoor de hooglichten helderder worden.
Houd tijdens het aanpassen het histogram in de gaten. Als de linker- of rechterranden eraf vallen (clipping), gaan details in die gebieden verloren in de uiteindelijke print.
Dodge and burn
Naast het maken van bewerkingen die invloed hebben op de gehele foto, kun je ook specifieke gebieden aanpassen om zo dynamischere prints te krijgen.
De techniek van 'dodge and burn' is eenvoudig toe te passen op digitale foto's met behulp van bewerkingssoftware zoals hierboven beschreven. Deze termen verwijzen respectievelijk naar het lichter en donkerder maken van specifieke gebieden in de foto om ze te benadrukken.
In DPP kun je in het toolpalet met het tabblad Specifieke gebieden aanpassen de helderheid, het contrast, de tint en de verzadiging van specifieke delen in je landschap nauwkeurig instellen.
Belichting blenden
Soms lukt het niet om details in zowel de lucht als het landschap vast te leggen omdat het dynamisch bereik van een scène te groot is voor de camera.
Je kunt dan twee verschillende versies van een foto van één RAW-bestand maken: een versie waarin de lucht op de juiste wijze is belicht en een andere waarin het landschap goed is belicht. De foto met de correct belichte lucht kan vervolgens als laag boven op de foto met de juiste voorgrond worden geplaatst in bijvoorbeeld Adobe® Photoshop® of je favoriete fotobewerkingsprogramma.
Verscherping
In de laatste bewerkingsstap geef je het landschap meer scherpte voordat de foto wordt geprint. Voor fotoprints moet je een grotere mate van scherpte toepassen dan voor foto'sdie je online deelt. Dit heeft te maken met de kijkafstand en overlapping van dots bij het printen, wat nadelige gevolgen voor de scherpte kan hebben. Kleine prints hebben vaak meer verscherping nodig dan grote prints omdat ze bij het verkleinen zachter kunnen lijken. Het maakt ook uit welk printmedium je gebruikt. Prints op glanzend fotopapier hebben vaak minder verscherping nodig dan prints op mat en fine art-papier.
Testprints maken
Fotoprints zien er altijd iets anders uit dan de foto op je scherm. Het is daarom een goed idee om kleine testprints te maken om zeker te weten dat je bewerkingen het beoogde effect hebben. Nog beter is om deze testprints te bekijken op de plek waar je definitieve print uiteindelijk te zien zal zijn, omdat de belichting en kleur van de muur invloed hebben op hoe je de foto waarneemt.
Naarmate je vertrouwen in thuis printen groeit, zal ook je ambitie groeien. Wanneer je overstapt op een geavanceerdere printer zoals de Canon PIXMA PRO-200 met 8 kleuren, beschik je over nog meer creatieve mogelijkheden, zoals het printen van panoramafoto's van landschappen. De Canon PIXMA PRO-200 is ook compatibel met Canon Professional Print & Layout-software, waarmee je het uiterlijk van verschillende papiersoorten en inkten op het scherm kunt simuleren.
Geschreven door Marcus Hawkins
*Adobe® en Lightroom® zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Adobe in de Verenigde Staten en/of andere landen.
Gerelateerde producten
-
PIXMA iP8750
Geniet van fantastische, hoogwaardige fotoprints en Wi-Fi-connectiviteit. -
PIXMA PRO-200
De PIXMA PRO-200 print in levendige kleuren en biedt veelzijdigheid en gebruiksgemak. Het is de ideale printer voor hobbyfotografen en ambitieuze fotografen.