Two women pose in front of a camera in a clothes shop.

VLOGGEN

Deel je passie en persoonlijkheid: ontdek hoe je start met vloggen

Je hebt een prachtige locatie, een interessant verhaal en een onderwerp gevonden waarover je kunt vloggen. Misschien heb je alle ingrediënten voor de perfecte vlog, maar weet je ook welke uitrusting te kiezen en hoe een hoogwaardige video te filmen om je volgers te (blijven) boeien?

In deze instructies voor vloggen geeft Canon zeven tips voor beginners en voor vloggers die de kwaliteit van hun video's willen verbeteren. Ontdek hoe je kwaliteitsbeelden kunt vastleggen die ervoor zorgen dat je volgers terugkeren - hoe je stabiele (trillingsvrije) en scherpe beelden kunt maken, hoe belangrijk het is om creatief te kaderen en wat je nodig hebt om helder en duidelijk geluid vast te leggen. Of je nu opnamen maakt met een Canon PowerShot G7 X Mark II, de nieuwste Canon PowerShot G7 X Mark III, de Canon EOS M50 of de Canon EOS 250D, hier vind je wat je moet overwegen bij het maken van je eerste vlogs.

1. Zorg bij het kiezen van je uitrusting voor een evenwicht tussen cameraformaat en sensorgrootte

Een camera met een grotere sensor levert beelden van betere kwaliteit op, maar wanneer je vlogt, is het belangrijk om te zorgen voor een evenwicht tussen de sensorgrootte en het algehele formaat van de camera. Een camera uit de PowerShot G-serie met een ingebouwde lens, zoals de Canon PowerShot G7 X Mark III, is bijvoorbeeld de meest compacte en draagbare camera. Een systeemcamera of een DSLR met verwisselbare lenzen biedt echter een grotere verscheidenheid aan lensopties.

Met zowel een kleinere als een grotere camera heb je al het nodige voor het maken van opnamen voor verschillende doeleinden en zorg je bovendien voor extra camerahoeken in je vlogs.

A composite image: left, eggs and avocado on toast; right: some earrings.

2. Gebruik een groothoeklens

Veel vloggers maken gebruik van groothoeklenzen, die in kleine ruimtes zoals een slaapkamer of keuken kunnen worden gebruikt om zo veel mogelijk van de omgeving te laten zien. Een 24-mm lens is hiervoor geschikt, maar een ultragroothoeklens is nog beter. Dus als je opnamen maakt met een DSLR met een APS-C-sensorcamera zoals de Canon EOS 250D, kun je deze koppelen aan een ultragroothoekzoomlens zoals de Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM, zodat er meer binnen het kader past. De Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM biedt vergelijkbare mogelijkheden met de Canon EOS M50 systeemcamera.

Welke lens je ook gebruikt, klap het scherm van je camera omhoog om jezelf in het frame te plaatsen, zodat het maken van selfies en opnamen vanuit een lage hoek een fluitje van een cent wordt. Veel camera's, zoals de Canon PowerShot G7 X Mark III, kunnen ook via Bluetooth worden verbonden met de Canon Camera Connect-app op je smartphone om op afstand te filmen of opnamen te maken.

3. Bepaal je resolutie en framerate

De vraag naar video neemt toe, net als de verwachtingen ten aanzien van kwaliteit. Hoe creatief je content ook is, als het beeldmateriaal details mist, is het de moeite waard om het te verbeteren. Kies camera's met Full HD- of 4K-video. Full HD is een goede standaard, maar 4K geeft je nog meer details, zodat je de beelden kunt bijsnijden en stabiliseren zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Opnamen maken in 4K betekent niet dat je moet publiceren in 4K, maar vergeet niet dat 4K-beeldmateriaal meer tijd kost om te bewerken en te uploaden.

De optie om opnamen te maken in 4K is niet langer beperkt tot professionele camera's. Die optie verschijnt ook steeds meer op compacte camera's met veel functies, zoals de Canon EOS M50. Het belangrijkste waarmee je rekening moet houden is echter welke framerate geschikt is voor je onderwerp. 60 frames per seconde (fps) is ideaal voor vlogs met actie en biedt je de mogelijkheid om slow motion-effecten uit te voeren. 30 fps of 25 fps is prima voor alle andere onderwerpen. Voor nog meer gedetailleerde slow motion-beelden biedt de Canon PowerShot G7 X Mark III hoge framerates tot 120 fps bij opnamen in Full HD.

Gerelateerde artikelen
Laura Bingham pictured from behind, facing dense jungle, as she films a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

VLOGGEN

Laura Bingham: de Essequibo River veroveren

Avonturier Laura Bingham leidde 's werelds eerste afdaling van de Essequibo River en vlogde haar ervaring met een PowerShot G7 X Mark II.

canon-get-inspired-best-vlogging-cameras

VLOGGEN

De beste Canon-camera's om mee te vloggen

Wil je graag beginnen met vloggen? Ontdek de beste camera's om te vloggen voor een verbluffende videokwaliteit en alle controle die je nodig hebt om een geweldige vlog te maken.

A girl is seen on the tilted back screen of a camera.

4: Hou je beeldmateriaal stabiel en scherp

Het compacte formaat en het lichte gewicht van camera's zoals de Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon PowerShot G7 X Mark II, Canon EOS M50 en Canon EOS 250D maken deze camera's ideaal voor het opnemen van bewegingen. Met een boeiende vlog neem je je volgers met je mee, of je nu door de geplaveide straten van een stad wandelt of je reactie bij het uitpakken van je laatste aankoop wilt laten zien. Hierbij kan beweging van essentieel belang zijn. Zorg dat je beelden niet schokkerig of afleidend zijn, maar maak vloeiende opnamen, zodat kijkers zich kunnen concentreren op je spannende locatie of interessante verhaal.

Om je opnamen stabiel te houden, ondersteun je de camera aan de onderkant met de palm van je hand en pak je hem vast aan de zijkant. Als je extra ondersteuning nodig hebt, kan een grip-accessoire die je aan de camerabody kunt bevestigen, een handige aanvulling zijn. Goede technologie is ook erg handig: gebruik voor scherpe en stabiele films een camera met beeldstabilisatie, die je beeldmateriaal helderder en gemakkelijker te bekijken maakt, zoals de Canon PowerShot G7 X Mark II. De 5-assige Dynamic IS is ontworpen om cameratrilling tegen te gaan, zelfs tijdens het lopen, pannen of fotograferen bij volledige zoom.

Als vlogger is je gezicht hetgeen waar mensen naar zullen kijken, dus is het van cruciaal belang het scherp in beeld te houden. De gezichtsherkenningstechnologie van Canon kan automatisch je gezicht volgen en scherpstellen.

A man holds a Canon camera.

5: Pan doelbewust

Door de camera horizontaal te bewegen tijdens het maken van opnamen of te 'pannen', laat je je volgers met je meekijken, over bijvoorbeeld een uitgestrekt baai of een skyline vol opvallende gebouwen. Overmatig pannen kan desoriënteren, maar als je dit met mate doet, kan het interessant zijn en je verhaal versterken.

Ga spaarzaam om met pannen, zonder haast, en hou je horizon recht. Als je geen statief hebt, plaats de camera dan op een stabiele ondergrond, zoals een tafel, en beweeg hem gelijkmatig, doelbewust, langzaam zijwaarts. Sommige camera's, zoals de Canon PowerShot G7 X Mark II, zijn ook voorzien van een niveau-indicator die je helpt om je horizon eenvoudig recht te houden.

6: Sluit een externe microfoon aan voor een betere geluidskwaliteit

De meeste camera's die video-opnamen maken, bieden een acceptabele geluidskwaliteit, maar als een uitstekend geluid belangrijk is voor je vlog, kun je overwegen om een externe microfoon aan te sluiten. Een externe microfoon is vooral handig wanneer je buiten werkt, omdat de ingebouwde microfoon van de camera waarschijnlijk storende achtergrondgeluiden zoals wind opneemt, terwijl je externe microfoons kunt verplaatsen om dit te vermijden. Als je een externe microfoon wilt gebruiken, kies dan een camera met een externe microfoonaansluiting, zoals de Canon PowerShot G7 X Mark III.

A man videos his friend with a Canon camera.

7. Gebruik Wi-Fi om te delen

Tegenwoordig beschikken veel camera's op de markt, waaronder de Canon EOS M50, over geïntegreerde Wi-Fi en Bluetooth, zodat je overal ter wereld wireless kunt delen en back-ups maken. Camera's zoals de Canon PowerShot G7 X Mark II beschikken zelfs over een Wi-Fi-knop, waardoor opslaan en delen nog eenvoudiger zijn dan ooit tevoren.

De Canon PowerShot G7 X Mark III heeft Bluetooth en Wi-Fi voor een always-on verbinding met je smartphone. Bovendien kun je via Wi-Fi verbinding maken met je smartphone of netwerk met internettoegang en kun je livestreamen op je YouTube-kanaal.

Geschreven door Natalie Denton

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, aankoopgidsen en leerrijke interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken