BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

Tips voor flitsfotografie: je foto's corrigeren met een flitser

Vijf redenen waarom je met een flitser betere foto's kunt maken.
Drie mensen poseren voor een foto tijdens een feest. Gemaakt met de Canon EOS R8, RF15-30mm F4.5-6.3 IS STM en Canon Speedlite EL-10.

De flitser is een belangrijke tool voor elke fotograaf. We gebruiken de flitser om de donkerste scènes te verlichten, het felle licht in balans te brengen en een creatief effect toe te voegen. Jouw Canon-camera heeft mogelijk een ingebouwde flitser, maar weet je ook wanneer en hoe je hem kunt gebruiken? Is het zinvol om te investeren in een externe flitser voor je fotografie? Bekijk vijf redenen waarom en hoe je de flitser kunt gebruiken om veelvoorkomende fotoproblemen op te lossen, vooral bij het maken van portretten en het werken met lastige lichtomstandigheden.

1. Probleem: portretten buiten bij fel licht- Oplossing: invulflitser voor buiten

Een portret van een vrouw in een tuin, gemaakt zonder flitser, waarop de rand van de hoed voor schaduw op het gezicht zorgt.
Een portret van dezelfde vrouw dat met flitser is gemaakt, waardoor haar gezicht gelijkmatig is verlicht.

Geen flits

Invulflitser

Flitslicht buiten is soms nuttig omdat hiermee de schaduwen worden ingevuld die in fel zonlicht op gezichten van mensen ontstaan. Dit is handig bij het maken van portretten en kan je ook helpen om mensen duidelijker te zien bij achtergrondverlichting. Je ziet wel eens een fotograaf op een bruiloft op deze manier gebruikmaken van de flitser. Met invulflitserfotografie voor buiten kun je voor portretten binnen en buiten ongeveer dezelfde camera-instellingen gebruiken, waardoor je gemakkelijker en sneller scherpe foto's kunt maken.

Een portret van een man voor de tuin, gemaakt zonder flitser, waarop het onderwerp veel donkerder is dan de achtergrond.
Een portret van dezelfde man, gemaakt met flitser, waardoor het onderwerp gelijkmatig wordt verlicht en de hoeveelheid licht op de voor- en achtergrond overeenkomen.

Geen flits

Invulflitser

Door de ingebouwde of externe flitser te gebruiken voor portretten overdag en buiten, kun je ervoor zorgen dat het onderwerp gelijkmatig wordt belicht en dat de hoeveelheid licht die op het onderwerp schijnt overeenkomt met het licht op de achtergrond, vooral op een zonnige dag.

2. Probleem: portretten binnen met een heldere achtergrond - Oplossing: invulflitser voor binnen

Een portret van een vrouw in een kamer die voor een balkondeur zit, gemaakt zonder flitser, met een zichtbare schaduw waardoor ze er donkerder uitziet dan de achtergrond.
Een portret van dezelfde vrouw, gemaakt met flitser, waardoor ze gelijkmatig wordt verlicht en de achtergrond hetzelfde blijft.

Geen flits

Invulflitser

Je kunt de invulflitser ook binnen gebruiken. Dit is vooral effectief wanneer je onderwerp van achteraf wordt belicht: het flitslicht verlicht het gezicht zonder dat dit invloed heeft op de achtergrond.

Op deze manier is het onderwerp duidelijk zichtbaar, zelfs als de hoeveelheid licht binnen en buiten aanzienlijk verschilt.

3. Probleem: portretten met ongelijkmatige belichting - Oplossing: indirecte belichting

Een portret van een vrouw die ballonnen vasthoudt, gemaakt met een directe flitser, waardoor de scène er eendimensionaal uitziet.
Een portret van dezelfde vrouw, gemaakt met flitslicht dat vanaf een muur weerkaatst waardoor haar gezicht en de hele scène meer van een kant worden belicht.

Rechtstreeks flitsen

Flitsen via een wand

Soms is het resultaat erg scherp als je de ingebouwde flitser als enige lichtbron gebruikt. Dit komt doordat je onderwerp rechtstreeks vanuit de camera wordt belicht. Een afzonderlijke Speedlite-flitser, zoals de Speedlite EL-10, kun je onder een hoek gebruiken om de flits via het plafond of een wand te laten kaatsen, waardoor het licht meer wordt verspreid. Dit is flatteuzer voor het onderwerp en geeft je meer controle over de richting waar het licht vandaan komt. Vooral in portretfotografie met flitser kun je baat hebben bij deze techniek.

Een man die een foto maakt met een Canon-camera en een Speedlite EL-10-flitser van een vrouw die op de vloer zit en omringd is door ballonnen. De camera is gekanteld voor een verticale opname.

De Speedlite EL-10 heeft een horizontale en verticale bounce en een veelzijdig vermogensbereik van 1/1 tot 1/1024 voor een zachtere uitstraling.

Een foto van een vrouw die op de grond zit en omringd is door ballonnen. Gemaakt met een Canon EOS R50 en een Canon Speedlite EL-10.

Bovendien kun je ogen extra laten glanzen dankzij een catchlight panel.

4. Probleem: onscherpe foto's van een bewegend onderwerp - Oplossing: beweging bevriezen met de flitser

Een onscherpe foto die zonder flits is gemaakt van een vrouw die met een verjaardagstaart een donkere kamer binnenloopt.
Een scherpe foto van dezelfde vrouw die een verjaardagstaart vasthoudt, gemaakt met een flitser die haar gezicht verlicht en de hele scène scherp maakt.

Geen flits

Met flitser

Het licht van de flitser van de camera is zo snel dat je het kunt gebruiken om bewegingen te bevriezen. Stel je camera in op een andere opnamemodus dan Av (die het meest geschikt is voor invulflitslicht) en maak opnamen. Je krijgt de beste resultaten in scènes met weinig licht.

Een foto van een vrouw op een skateboard. De muur met graffiti op de achtergrond is vervaagd, maar de skateboarder wordt scherp weergegeven. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-lens, ingesteld op 26mm, 1/30 sec, f/16 en ISO100, met een Canon Speedlite 600EX II-RT.

Eén simpele lichtflits van een Canon Speedlite kan een wereld aan innovatieve technieken voor actiefotografie openen. Je kunt bijvoorbeeld de actie bevriezen, bewegingsonscherpte in je foto's opnemen of beide doen in één frame.

5. Probleem: de ingebouwde flitser bereikt het onderwerp niet - Oplossing: een externe flitser kan het bereik vergroten

Een portret van een vrouw in een tuin, 's nachts, gemaakt met een ingebouwde flitser, waardoor de hele scène er nog steeds donker uitziet en het onderwerp niet duidelijk zichtbaar is.
Een portret van dezelfde vrouw in een tuin, 's nachts, gemaakt met een externe Speedlite-flitser, waardoor de hele scène veel helderder wordt en het onderwerp gelijkmatig wordt verlicht en duidelijk zichtbaar is.

Ingebouwde flitser

Externe flitser

Het bereik van de ingebouwde flitser van de camera is beperkt tot ongeveer 3 meter, maar dit kun je vergroten met een externe flitser, zoals de Speedlite EL-10 of Speedlite EL-5.

R System-camera's, zoals de EOS R100, EOS R10 en EOS R50, hebben een bereik van 6 meter, maar het licht van externe flitsers, zoals de Speedlite EL-10, heeft een bereik van 40 meter, of zelfs 60 meter voor de Speedlite EL-5.

Deze flitstechnieken van Canon laten zien dat flitsen niet alleen bedoeld is voor het verlichten van de duisternis, maar ook voor andere soorten lichtomstandigheden. Of je nu een ingebouwde cameraflitser hebt of wilt investeren in een externe flitser, blijf experimenteren met de manier waarop deze je fotografie kan verbeteren.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

  • BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

    Een prachtig bokeh creëren

    Volg deze tips & tricks om je achtergronden een prachtige vervaging te geven.

  • PORTRETFOTOGRAFIE

    High-key- en low-key-portretbelichting

    Maak klassieke belichtingsopstellingen voor stemmige portretten van hoge kwaliteit.

  • BELICHTINGSTECHNIEKEN

    Fotograferen bij het beschikbare licht

    Leer hoe je het beste licht kunt zoeken en vastleggen om je foto's te verbeteren.

  • PARTYFOTOGRAFIE

    Toptips voor geweldige partyfotografie

    Leg geweldige partyfoto's vast met deze eenvoudige tips en technieken.

  • Meld je aan voor Canon's nieuwsbrief

    Ontvang het laatste nieuws en productinfo