Fotograferen met een hoge ISO bij weinig licht leidt zeker tot beeldruis. In veel situaties betekent de stabiliteit die door de combinatie van een objectief met beeldstabilisatie en in-body IS in de Canon EOS R5 wordt geleverd, dat je de ISO niet te hoog hoeft in te stellen. "Vroeger was een statief vaak de oplossing", zegt Canon Europe's Mike Burnhill. "Maar statieven zijn niet altijd praktisch. Het vanuit de hand kunnen fotograferen met een lange sluitertijd en een lagere ISO opent dus tal van mogelijkheden."
Beeldruis is een terugkerend probleem voor fotografen en videomakers wanneer zij opnamen maken bij weinig licht. Laat je echter niet tegenhouden door de angst voor ruis. Dankzij de technologieën en mogelijkheden die de Canon EOS- en Cinema EOS-camera’s hebben, kun je dit beter dan ooit beheersen.
Vergis je niet: elk digitaal beeld heeft een willekeurige ‘korrel’ of visuele ruis, maar dat is duidelijker als je hoge ISO-instellingen (of scherpte-instellingen) gebruikt of een lange sluitertijd, omdat in de opnameomstandigheden waarbij deze instellingen noodzakelijk zijn, de verhouding tussen beeldinformatie en ruis slechter is. Het verhogen van de ISO versterkt zowel de informatie als de ruis, waardoor de ruis duidelijker wordt. Op dezelfde wijze lijkt het herstellen van schaduwdetails tijdens de nabewerking ruis te introduceren, maar eigenlijk wordt hierdoor de ruis die altijd al aanwezig was in het beeld alleen maar zichtbaar gemaakt. De schaduwen zijn gebieden waar per definitie minder licht de sensor heeft bereikt en er zijn daarom minder beeldgegevens in verhouding tot ruis.
Het is dus mogelijk om ruis te reduceren in foto en video’s die met weinig licht zijn gemaakt? Hier is een beknopte gids over ruisreductie, in het bijzonder over de technologieën en opties die in Canon-camera's beschikbaar zijn.
"Er zijn in wezen twee ruiscategorieën”, zegt Mike Burnhill, Senior Product Specialist bij Canon Europe. "In de eerste plaats is er de ruiscategorie die in de fase voorafgaand aan het vastleggen wordt gecreëerd door elektromagnetische fenomenen, zaken zoals opnameruis door fotonen of overspraak. Bij Canon proberen we dit type ruis altijd te reduceren door het sensorontwerp aan te passen, zodat de signaal-ruisverhouding beter wordt.
"Vervolgens is er de ruiscategorie die in de digitale beeldverwerkingsfase wordt gegenereerd en die kan worden opgedeeld in kleurtoonruis en luminantieruis”. Deze twee typen ruis kunnen worden aangepakt met ruisreductie, die in de camera of met behulp van software kan worden toegepast. De mogelijkheden voor ruisreductie in de huidige Canon EOS- en Cinema EOS-camera’s zijn geavanceerder dan ooit. De verwerkingskracht die je bovendien krijgt met een computer en software zoals Canon’s gratis Digital Photo Professional (DPP) maakt nog meer ruisreductie mogelijk.