Moet je je fotografievaardigheden uitbreiden met video?

Fotojournalisten Magnus Wennman en Ilvy Njiokiktjien vertellen hoe ze zijn begonnen met het maken van video's en hoe hybride opnamen voor toegevoegde waarde zorgen in de fotobranche.
Het gezicht van zwemmer Yvette Tetteh komt omhoog uit het water. Ze heeft haar ogen gesloten.

"Wanneer ik video-opnamen maak, is het voor mij ontzettend belangrijk dat ik precies kan beslissen hoe ik een verhaal wil vertellen", vertelt de Zweedse fotojournalist Magnus Wennman. Magnus ziet zichzelf niet meer uitsluitend als krantenfotograaf. Zijn werk omvat nu ook video en geluid. Zijn foto van de 30-jarige Yvette Tetteh, een Ghanees-Britse ondernemer, atleet en activist die ongeveer 450 kilometer over de rivier de Volta in Ghana zwom om aandacht te vragen voor watervervuiling, is genomen met zijn favoriete hybride: een Canon EOS R5 met een Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief. © Magnus Wennman

Moet je echt als professionele fotograaf ook video's gaan maken? Veel fotografen vragen zich af of het nodig is om hun aanbod uit te breiden met video, of dat het meer zin heeft om zich te specialiseren in dat ene genre waar hun passie ligt: foto's.

Er is een toename te zien in de ontwikkeling van hybride content in talloze genres, waaronder wildlife, reizen en zelfs fashion, maar we vroegen fotojournalisten en Canon Ambassadors Magnus Wennman en Ilvy Njiokiktjien om hun mening over het belang van videovaardigheden voor professionele fotografen binnen de documentairefotografie-branche.

Magnus Wennman: fotojournalist en multimedia-creator

Fotojournalist Magnus Wennman heeft nu meer volgers op Instagram dan het aantal abonnees van de eerste krant waarvoor hij ooit werkte. Dit geeft aan hoe sterk het medialandschap in de laatste decennia is veranderd. Hij kreeg deze verandering in vraag snel in de gaten en realiseerde zich al vroeg de voordelen die geluid en video met zich meebrachten om zijn verhalen te vertellen.

"Voordat het mogelijk was om video's op te nemen met een fotocamera, begon ik diavoorstellingen te maken om gebeurtenissen in het nieuws te tonen met opgenomen dialogen en achtergrondmuziek" legt hij uit. "De reacties waren fantastisch. Voor mij was het een openbaring dat ik dat helemaal zelf kon doen; het was een echt wauwmoment. Dat legde de basis voor de manier waarop ik nu met video's werk.

Een zwart-witfoto van Magnus Wennman met een honkbalpet op.

Magnus Wennman

Magnus is een vaste fotograaf van Aftonbladet, de grootste krant van Zweden. Naast zijn bekroonde fotojournalistiek, groeit zijn reputatie nu ook als filmmaker. Zijn korte film Fatima's Drawings (hieronder) werd in 2016 uitgeroepen tot Best Digital News Story door Visa pour l'Image.

"Ik vind dat mijn werk draait om het vinden van de best mogelijke manier om een verhaal te vertellen. De Canon EOS 5D Mark II heeft alles veranderd. Voor het eerst kon ik met één camera zowel foto's als video's maken. De overstap naar video's was heel natuurlijk voor mij. Ik kon ineens content maken die ik alleen met foto's gewoon niet kon maken. En het was leuk om iets nieuws te leren. Als fotografen hebben we vaak niemand om ons te trainen, dus het komt vaak neer op experimenteren en leren met vallen en opstaan. We leren van onze fouten, maar dat is goed. Het was inspirerend en spannend."

Naast zijn werk voor Aftonbladet, heeft Magnus ook nieuwsreportage gemaakt voor wereldwijde media, zoals National Geographic, TIME Magazine en internationale kranten. "Als je nu als fotograaf voor zulke bedrijven wilt werken, is het absoluut noodzakelijk om te leren met video te werken, anders zul je nooit een baan krijgen", zegt hij. "Het is gewoon een natuurlijk onderdeel geworden voor fotografen. Vandaag de dag gebeurt alles online en we moeten video's maken om te concurreren met andere media", adviseert hij.

In zijn werk voor grote persbureaus merkt Magnus een toenemende vraag naar door video's ondersteunde content op. Bijna alle content had niet alleen tekst en afbeeldingen nodig, maar ook video's. Het resultaat? Zinvolle verhalen vertellen.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

"Video's staan steeds vaker voorop, maar ik werk zelf graag met video's omdat die veel meer mogelijkheden bieden. Ik zoek altijd naar de beste manier om een verhaal te vertellen en dat hangt altijd af van het verhaal dat je wilt vertellen. Mijn nieuwste project is het grootste project dat ik tot nu toe heb gedaan, zowel in fotografie als in video, en vertelt over de problemen bij hulp bij stervensbegeleiding. Ik heb een 87-jarige vrouw gevolgd tijdens de laatste zes maanden van haar leven. Dit leidde tot een innovatief artikel dat veel aandacht heeft gekregen in Zweden", vertelt Magnus.

Wat is het geheim achter zijn succes?

"Als ik veel tijd heb voor een project, verdeel ik die meestal. Op de ene dag werk ik misschien alleen met video en op de volgende dag alleen met foto's. Het is een uitdaging om steeds te schakelen, maar als je nieuwsgierig blijft en wilt leren, is dat geen probleem. Ik vind het positief dat er nu zoveel opties zijn om een verhaal te vertellen. Het belangrijkste is om altijd te overwegen welk format het beste is om het verhaal te vertellen. Sommige verhalen werken niet echt met video, andere werken juist niet met foto's. Dankzij internet bestaan er nu oneindig veel mogelijkheden om verhalen te vertellen", zegt hij.

Voor hybride projecten vertrouwt Magnus op een eenvoudige set-up: de Canon EOS R5 en het Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief. "De EOS R5 is een fantastische camera. Voor mij was het toestel een openbaring. De camera voldoet aan al mijn behoeften en het objectief is het beste waarmee ik ooit heb gewerkt. De veelzijdigheid van de camera is verbazingwekkend. Ik neem zo weinig mogelijk apparatuur mee, want ik heb gemerkt dat te veel uitrusting je enorm kan beperken bij het vastleggen van een verhaal. Meestal neem ik alleen de EOS R5 mee met een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief en misschien de RF 70-200mm F2.8L IS USM. Daarmee kan ik alles doen."

Het Canon EOS R-systeem is ontworpen met zowel fotografie als video in gedachten: van het indrukwekkende scala aan RF-objectieven, inclusief hybride RF-objectieven voor hybride professionals, tot de geavanceerde autofocus en systemen voor beeldstabilisatie voor video's en foto's.

Ilvy Njiokiktjien: fotojournaliste en verhalenverteller

Ilvy Njiokiktjien was al een uiterst succesvolle fotojournaliste toen ze haar eerste video maakte. "Ik was met een collega foto's aan het maken bij een extreemrechts kamp voor een langdurig project genaamd Afrikaner Blood. De leider van het kamp riep ronduit gruwelijke dingen, en ik realiseerde me dat als wij niet zouden filmen wat hij aan het zeggen was, niemand het zou geloven", legt ze uit. "We vroegen hem of we hem mochten interviewen, en dat vond hij goed, maar we vertelden hem niet dat we niet wisten hoe we video-opnamen konden maken met de camera. We hebben letterlijk de handleiding van de camera geprint van het internet, een paar online instructievideo's bekeken en gingen aan de slag. Voor de mensen van het kamp leken we waarschijnlijk een stelletje amateurs, maar we hebben ongelofelijk veel beeldmateriaal opgenomen. Daarna hebben we alles samengevoegd en bewerkt en wonnen we er de eerste prijs mee van de World Press Photo Multimedia Contest.

Canon Ambassador Ilvy Njiokiktjien met haar Canon-camera.

Ilvy Njiokiktjien

De bekroonde Nederlandse documentairefotografe Ilvy heeft over de hele wereld gewerkt en heeft foto's en video's gemaakt voor The New York Times, TIME Magazine, Newsweek, National Geographic en The Guardian. Ze werkt ook met NGO’s, waaronder UNICEF. In 2002 kocht Ilvy haar eerste camera en slechts vier jaar later won ze haar eerste fotografieonderscheiding.

"Soms is het gênant als je niet weet wat je aan het doen bent, maar ik geloof echt dat je het verhaal op de eerste plaats moet zetten en dat je er alles aan moet doen om het te vertellen. Iets nieuws leren is toch altijd leuk. Soms helpt het zelfs om iets nieuws te doen zonder enige voorkennis en gewoon te doen wat natuurlijk aanvoelt. Het is interessant om te zien hoeveel en hoe snel we leren door te doen.

Een witte ijsbeer loopt over een grasvlakte en kijkt recht in de camera.

Een ijsbeer kijkt naar een groep toeristen die hem fotograferen tijdens een georganiseerde rondleiding in Churchill, Canada: een van de gemeenschappen die Ilvy heeft gefotografeerd en gefilmd als onderdeel van haar Climate Safer Regions-project. De stad staat bekend als de 'ijsberenhoofdstad van de wereld', maar door klimaatverandering smelt het ijs en wordt de leefomgeving van de ijsberen verstoord, wat ook het lokale toerisme kan schaden. Churchill wordt echter economisch gezien als een klimaatveilige regio, omdat opwarming van de aarde positief kan uitpakken voor de haven van Churchill doordat er gedurende het jaar langer kan worden gevaren en de handel zal worden gestimuleerd. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en Canon EF 70-200 f/2.8L IS II USM-objectief. © Ilvy Njiokiktjien.

Twee mannen staan op ijs, vastgelegd door een rood hekwerk en een buis.

Ian Van Nest (links) van Polar Bear Alert, een organisatie die ervoor zorgt dat ijsberen het dorp Churchill niet binnengaan, zet samen met een collega een val op. De toekomst van de stad is afhankelijk van de milieurisico's en van de potentiële economische winst van havenuitbreiding. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en Canon EF 24-70 f/2.8L II USM-objectief. © Ilvy Njiokiktjien.

"Er zijn veel fotografen die toch al met video werken, omdat de wereld tegenwoordig zo in elkaar zit", gaat Ilvy verder. "Ik kwam al van een fotografieachtergrond en ik vond de stappen van foto naar video, en daarna van video tot het vertellen van verhalen, groot maar niet ontzettend groot. Je moet veel leren, maar als fotografen zijn we al gewend om visueel te denken en dat helpt enorm.

"Dit betekent echter niet dat geluid minder belangrijk is. Er zitten grote voordelen aan goede audio, maar er zitten nog grotere nadelen aan slechte audio. Als je mooie beelden hebt in een video, hou je de aandacht van mensen toch niet vast als de geluidskwaliteit slecht is."

Cinematograaf Sarah Thomas Moffat houdt de Canon EOS C400 vast om een vrouw in een ruimtepak te filmen, met een satelliet op de achtergrond

Termen die je moet kennen wanneer je begint met filmen

Stap je over van foto's naar video's? Canon's handleiding van A tot Z voor videografen en creators van hybride content maakt filmen een stuk minder ingewikkeld.

Na haar eerste poging tot videografie stapte Ilvy over op een meer vloeiende en hybride manier van werken. Ze vertrouwt steeds meer op video, om hiermee diepte en emotie aan haar werk toe te voegen en om haar verhalen authentiek, boeiend en toegankelijk te maken. Haar huidige project, Climate Safer Regions, bestaat uit een mix van openhartige interviews, overgangsbeelden van de omgevingen en beelden die de menselijke kant van klimaataanpassing laten zien, die ze heeft gecombineerd om aan te geven hoe gemeenschappen zich aanpassen aan klimaatverandering.

"Video is essentieel om het verhaal tot leven te brengen op manieren die soms niet lukken met foto's. Dit heeft voornamelijk te maken met het onderwerp, dat een mogelijke klimaattoekomst behandelt. Het is moeilijk om de toekomst in beeld te brengen als we niet weten hoe deze eruit zal zien. Daarom wilde ik de stemmen van mensen opnemen, zodat zij kunnen beschrijven hoe zij de toekomst zien. Het was niet de bedoeling dat het project vooral om video draaide, maar video's speelden vanzelf een grote rol in het verhaal", zegt ze. "Het project is nog niet gepubliceerd, maar ik weet zeker dat het toevoegen van interviews en stemmen van mensen zal helpen het project tot leven te brengen. Ik hoop dat het probleem van klimaataanpassing op die manier tastbaarder en urgenter zal worden voor een breder publiek", vervolgt ze.

Luister naar meer belangrijke inzichten van beroepsfotografen in deze aflevering van Canon's Shutter Stories-podcast:

Net als Magnus fotografeert Ilvy met de Canon EOS R5. "Deze camera heeft letterlijk mijn dagelijks werk als fotografe veranderd. Dankzij de EOS R5 ben ik een betere verhalenverteller geworden. De camera maakt alles zo gemakkelijk en is intuïtief en snel. Ik kan veel sneller reageren en omdat de EOS R5 ongelofelijk snel scherpstelt, kan ik mijn tijd en energie investeren in contact maken met mensen, in plaats van druk bezig te zijn met het aanpassen van camera-instellingen en daardoor afgeleid te zijn. Het is het meest fantastische gereedschap bij alle geweldige objectieven en andere uitrusting waar ik al mee werk. Ik maak ook opnamen vanuit de hand of met een statief om extra flexibel te kunnen zijn."

Ilvy heeft geoefend met het maken van foto's en video's en durft nu gemakkelijker tussen modi te schakelen. Hiervoor wil Ilvy een paar belangrijke adviezen delen: "Je zult nog steeds soms een foto of een videomoment missen. Het is een uitdaging, maar de veelzijdigheid is het waard."

Matthew Richards and Danielle Grimster

Gerelateerde artikelen

Uitdagingen voor jonge fotojournalisten

Ontdek wat momenteel voor fotojournalisten belangrijke uitdagingen zijn, van generatieve AI tot mentale gezondheid, met inzichten uit het Canon Student Development Programme.

Cinematische reisvideo’s en fotografie in het gouden uur

Voor de Canon Learning-serie sprak Canon met reiscontentcreator Harrison Brown over zijn succesvolle hybride workflow.

De beste Canon-camera's voor het maken van video's

Advies van experts over de beste hybride EOS R-systeemcamera's voor video, of je nu een filmmaker of videograaf bent die op zoek is naar een upgrade, of net begint met het maken van films.

De beste RF-objectieven van Canon voor video-opnamen

Welke prime- en zoomobjectieven met RF-vatting moeten filmmakers en videografen kiezen bij het maken van video's?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro