UITRUSTING

De beste RF-objectieven van Canon voor video-opnamen

De Canon RF-objectieven hebben de filmmakers van nu veel te bieden met toonaangevende technologie als soepele en krachtige AF-motoren, superieure beeldstabilisatie en elektronische focus-breathing-correctie. Wat zijn de beste RF-objectieven voor video?
Een fotograaf gebruikt een Canon EOS R5 met een Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objectief om een krekel op een blaadje te filmen, van bovenaf gezien.

Door de Canon EOS R5 te combineren met het Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objectief kan macrofotograaf en videograaf Oliver Wright filmen in 8K met een vergroting van 1,4x. "Vanuit een macroperspectief betekent dit dat ik beelden in 4K kan maken met een veel grotere vergroting,” zegt hij. "Er gaan allerlei nieuwe deuren open met nieuwe mogelijkheden voor video."

Canon's EOS R System-camera is tot in de details ontworpen voor de behoeften van videografen en filmmakers. Van de grensverleggende Cinema EOS-camera's Canon EOS C70 en EOS R5 C tot de revolutionaire RF-objectieven zoals de Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE voor 180° VR-producties: de geavanceerde RF-objectiefvatting is de kern van het ontwerp en biedt nieuwe mogelijkheden voor innovatieve videocamera's en objectieven.

"De enorm snelle communicatie tussen het objectief en de camera is een groot pluspunt", zegt Mike Burnhill, Senior Product Specialist bij Canon Europe. "Dit biedt onder andere het voordeel dat elektronische onderdrukking van focus breathing kan worden gebruikt om verandering van beeldhoek te voorkomen wanneer je scherpstelt.

"Een gewoon cine-objectief is meestal relatief groot omdat het een mechanisch systeem bevat dat focus breathing ondervangt. Maar dankzij de RF-vatting en het gebruik van Nano USM's en zwevende objectiefgroepen kan dit elektronisch worden gedaan in een zeer compact objectief."

Een ander aspect van RF-objectieven dat specifiek is ontwikkeld voor video, is de werking van het diafragma. Bij alle RF-objectieven is het mogelijk om het diafragma in te stellen in stops van 1/8, wat veel nauwkeuriger is dan de 1/3 stops die worden gebruikt bij het maken van foto's. "Wanneer je tijdens het filmen het diafragma aanpast in stops van 1/3, zie je grote veranderingen in helderheid", zegt Mike. "Maar bij aanpassingen in stops van 1/8 verlopen die veranderingen uitermate vloeiend en zijn ze niet waarneembaar."

De serie Canon CN-R Prime-objectieven wordt met de RF-vatting verder uitgebreid naar professionele videoproductie. Dankzij de verfijnde optische prestaties, nauwkeurige kleurreproductie en snelle T-stops bieden RF Cine Prime-objectieven filmmakers en videografen ongelooflijke controle over hun beeldmateriaal.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

"Ze bieden dezelfde beeldkwaliteit als de Canon full-frame CN-E Prime-objectieven", vertelt Ram Sarup, Canon Europe Product Marketing Specialist. "Ze hebben zeer scherpe en zuivere optische prestaties, waardoor ze perfect zijn voor 8K-, 4K- en HDR-producties. De compacte, robuuste constructie van de CN-R Prime-objectieven is ontworpen zodat deze de ontberingen van professionele videoproducties kunnen doorstaan. Bovendien profiteren alle objectieven in deze serie van de geavanceerde communicatiemogelijkheden die de RF-vatting biedt."

Dit zijn slechts enkele van de functies die RF-objectieven ideaal maken voor video, maar welke van het groeiende assortiment RF-zoomobjectieven en prime-objectieven biedt nu de creatiefste functies voor filmmakers? Hierna volgt een selectie van de beste Canon RF-objectieven voor video, die passen op de beste Canon-camera's voor video met RF-vatting.

De reeks Canon CN-R Prime-objectieven, afgebeeld met een Canon EOS R5 C-camera.

Canon's CN-R Prime-objectieven zijn de eerste speciale filmobjectieven voor camera's met RF-vatting, die de uitstekende beeldkwaliteit en nauwkeurige controle bieden die professionele filmmakers nodig hebben voor drama, documentaires, indiefilms en muziekvideo's.

Een Canon CN-R Prime-objectief gemonteerd op een EOS R5 C naast een CN-E Prime-objectief en een Sumire Prime-objectief.

"Het ontwerp van de CN-R Prime-objectieven is afgestemd op de CN-E- en Sumire Prime-objectieven", vertelt Ram. "De filterdiameter is identiek, dus je kunt dezelfde filters of matte box gebruiken. De scherpstelring van deze objectieven heeft bovendien dezelfde consistente draaihoek van 300° - wat belangrijk is voor mensen die scherp willen stellen op een bewegend onderwerp en bij wisseling van het ene naar het andere objectief hetzelfde scherpstelbereik willen behouden."

1. CN-R Prime-objectieven

Beste Canon RF-objectieven voor filmproducties

"Canon cinema-objectieven zijn zodanig ontworpen dat ze voldoen aan de hoge eisen van cinematografen en videoproductie", legt Ram uit. "De focus- en irisringen hebben een langere rotatie voor nauwkeurigere aanpassingen dan fotografieobjectieven, ze hebben verminderde focus breathing en dankzij de tandwieloverbrenging kan een breed scala aan handmatige en wireless scherpstelaccessoires van derden worden gebruikt, waardoor een veelzijdige bediening en bediening mogelijk is, ongeacht de omvang van productie.

"De CN-R Prime-objectieven beschikken over alle mogelijkheden van Canon's CN-E Prime-objectieven, maar met de extra voordelen van de RF-vatting. Als je het bekijkt vanuit een videoperspectief, is de grootste troef de snelheid waarmee de objectiefinformatie naar de camera kan worden gestuurd. Metadata is essentieel voor workflows met visuele effecten, zoals deze in de afgelopen jaren een enorme vlucht hebben genomen."

Canon CN-R Prime-objectieven

Deze hoogwaardige cinelenzen zijn ontworpen voor professionele filmmakers en bieden een uitzonderlijke beeldkwaliteit en veelzijdigheid.

De optische kwaliteit is uitzonderlijk. Elk CN-R Prime-objectief is uitgerust met een iris met 11 lamellen, waarmee dit objectief zich onderscheidt van RF-fotografieobjectieven. "Dit geeft het objectief een geheel eigen karakter", voegt Ram toe. "Vooral wat betreft bokeh, reflectiehalo en zonneschittering."

De beeldkwaliteit is net zo indrukwekkend. De objectieven zijn gebouwd volgens dezelfde hoge normen als de CN-E Prime- en Sumire Prime-objectieven, maar de uitgebreidere lengte van de cinema-objectieven met RF-vatting en het geribbelde ontwerp van de vattingring bieden extra comfort bij het verwisselen van objectieven en het maken van opnamen uit de hand.

Voor gebruikers van de Canon EOS C70 en EOS R5 C die objectieven met EF-vatting gebruikten op hun camera's met RF-vatting via een EF-EOS R-adapter is de mogelijkheid om een speciaal video-objectief te gebruiken een enorm voordeel, is Ram van mening. "Eén ding dat geldt voor elke adapter van elke fabrikant, is dat je uiteindelijk de wisselwerking kunt gaan zien tussen de adapter, het objectief en de camerabehuizing - vooral als je vaak van objectief wisselt, grote en zware objectieven gebruikt of aan een productie werkt waarbij camera's op voertuigen zijn gemonteerd en voortdurend heen en weer worden geschud. De RF-vatting zorgt voor een stabielere en betrouwbaardere verbinding tussen objectief en behuizing."

Filmmaker Ivan D'Antonio staat achter een statief, met daarop een Canon EOS R5 met een Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief

Filmmaker Ivan D'Antonio gebruikte de Canon EOS R5 in combinatie met een Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief voor zijn opnamen van het landschap in de Italiaanse regio Abruzzo. De opmerkelijke prestaties van het objectief bij weinig licht bleken van onschatbare waarde toen het weer omsloeg. © Remo Leonzi

2. Canon RF 50mm F1.2L USM

Beste standaard full-frame Canon RF-objectief

"In de wereld van videoproductie draait het niet alleen maar om superscherpe beelden of het vastleggen van details op een verbazingwekkend niveau", legt Mike uit. "Het is vooral de 'look' die belangrijk is voor de DoP. Dit is een objectief dat aan alle eisen voldoet. Het is extreem scherp met een ongelooflijke resolutie en snelle scherpstelling – maar heeft ook die verbluffende look."

Dankzij het grootst mogelijke maximale diafragma dat in het Canon EOS-bereik beschikbaar is, levert het Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief niet alleen ongekende prestaties bij weinig licht, maar het stelt je ook in staat het onderwerp te isoleren met een fantastisch filmisch effect. In het ontwerp zijn een diafragma met 10 lamellen en zowel UD- als asferische lenselementen verwerkt, die het objectief een opvallende combinatie geven van uitzonderlijke scherpte en prachtige vervaging.

Het Canon RF 50mm f/1.2L USM-objectief.

Canon RF 50mm F1.2L USM

Dit prime-objectief is ideaal voor sublieme scherpte plus uitzonderlijke prestaties bij weinig licht.

"Met het RF 50mm F1.2L USM-objectief op je camera kun je elke ruimte transformeren tot een spectaculaire locatie", voegt Mike eraan toe. "Het objectief creëert ook flatterende huidtinten en heeft een natuurlijk perspectief op een full-frame camera, dus een geweldige keuze voor als je mensen gaat filmen."

Een model in een lichtroze jurk met een geplooide kraag kijkt in de camera. De lichten op de achtergrond zijn vervaagd.

Canon Ambassador Félicia Sisco was een van de eerste fotografen die het Canon RF 85mm F1.2L USM DS-objectief op de proef stelde. De DS-coating van het objectief zette het felle lamplicht om in bokeh-schijven met zachte randen en creëerde zo een verfijnde, filmische look. Gefotografeerd met een Canon EOS R ingesteld op 1/160 sec, f/1.2 en ISO800. © Félicia Sisco

3. Canon RF 85mm F1.2L USM DS

Beste Canon RF-objectief voor bokeh

Het Canon RF 85mm F1.2L USM DS-objectief gebruikt dezelfde mechaniek en optische formule als de Canon RF 85mm F1.2L USM, maar heeft een speciale DS-coating (Defocus Smoothing) op een aantal van de elementen waarmee de achtergrond nog meer wordt vervaagd.

"Je krijgt hiermee een volledig unieke look die je met niets anders op de markt voor elkaar krijgt", legt Mike uit. "De achtergrond lijkt met een cine-objectief uit de jaren dertig te zijn vastgelegd, maar de voorgrond ziet eruit alsof deze is vastgelegd met 8K-resolutie uit 2020. Je kunt dus in feite twee verschillende sferen oproepen in één beeld. Als je graag opnamen maakt met f/1.2 en je houdt van een zachte bokeh, dan krijg je met dit objectief die extra dimensie in je resultaat bovenop wat al een uiterst geavanceerd product is."

Een Canon RF 85mm F1.2L USM DS-objectief

Canon RF 85mm F1.2L USM DS

Een objectief dat ongeëvenaarde scherpte en uitzonderlijke prestaties en betrouwbaarheid biedt – plus een speciale optische coating voor fluweelzachte bokeh.

Het bokeh-versterkend DS-effect voegt echt alleen waarde toe bij diafragma's groter dan f/2.8, dus dit objectief heeft vrijwel zeker ND-filters nodig bij het filmen. "Er is wel één ding waar je rekening mee moet houden: de DS-coatings verlagen de lichttransmissiewaarde naar T2.2 wanneer je filmt bij f/1.2, dus de standaardversie van het objectief kan een betere optie zijn wanneer je opnamen maakt bij weinig licht", legt Mike uit.

Een close-up van een wimpergekko. Zijn tong is rond de bovenkant van zijn bek gekruld.

Macrospecialist Oliver Wright legde heel gedetailleerd het oog van een wimpergekko vast, en de beweging van zijn tong. "Omdat de Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM Dual Nano USM-actuatoren en een vrijwel geruisloos scherpstelsysteem heeft, kan ik macrofilms maken op een manier zoals dat vroeger nooit mogelijk was", zegt hij. "Video’s van zweefvliegen die met hun voorpoten dauw van hun oog vegen, die daarop is blijven liggen door oppervlaktespanning, zien er prachtig uit als je die kunt vastleggen in een macroclip." Gemaakt met een Canon EOS R5 met een Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objectief ingesteld op 1/160 sec, f/4.5 en ISO3200. © Oliver Wright Photography

4. Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM

Beste Canon RF-macro-objectief voor video

Macrofotograaf Oliver Wright gebruikte het objectief om piepkleine insecten en hagedissen te filmen in een tropische vlindertuin. "Filmen met de Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM en de Canon EOS R5 is een spannende ervaring. Hiermee kan ik talloze nieuwe technieken proberen", zegt Oliver. Hij maakte een video in 8K en slowmotionclips in 4K van een bewegende slangentong, door de hoge resolutie van de camera te combineren met de 1,4x vergroting van de RF 100mm F2.8L MACRO IS USM.

"Vroeger kon ik zulke vergrotingen alleen bereiken zonder scherpstelsysteem", zegt hij. "Als je onderwerp bewoog, moest je een nieuwe compositie van je shot maken. Met dit objectief kan ik een vergroting van 1,4x toepassen. De AF-tracking is ontzettend gevoelig en hij stelt geruisloos scherp."

Canon RF 100mm F2.8L MARCO IS USM

Het eerste1 AF-macro-objectief ter wereld met een ongelofelijke close-upvergroting van 1,4x. Met een Spherical Aberration Control-ring kun je de bokeh aanpassen, waardoor hij ook een geweldige portretlens is.

De Dual Nano USM-actuatoren van de RF 100mm F2.8L MACRO IS USM vormen de drijfveer achter deze krachtige en stille autofocus, wat erg belangrijk is bij filmen. Het lensontwerp onderdrukt daarnaast ook focus breathing voor een soepelere overgang wanneer je het scherpstelpunt wijzigt, of het nu voor macrofotografie is of voor portretten, bruiloften en evenementen.

De RF 100mm F2.8L MACRO IS USM heeft ook een variabele Spherical Aberration Control om de bokeh zowel voor als achter het onderwerp aan te passen met een flatteus soft focus-effect. Dankzij deze innovatieve technologie is het objectief een bijzonder veelzijdige keus voor talloze creatieve toepassingen.

Een man filmt een fietser met een Canon-camera met een Canon RF 24-105mm F2.8L IS USM Z-objectief.

"De Canon RF 24-105mm F2.8L IS USM Z is een hybride objectiefconcept waarin kenmerken van andere Canon objectieven worden gecombineerd", legt John uit. "De Z aan het eind van de naam van het objectief geeft aan dat het objectief compatibel is met de nieuwste Power Zoom-accessoires."

Handen die een Canon-camera vasthouden met daarop een Canon RF 24-105mm F2.8L IS USM Z-objectief en Canon Power Zoom-adapter PZ-E2B.

De Canon RF 24-105mm F2.8L IS USM Z, hier afgebeeld met de Canon Power Zoom-adapter PZ-E2B, is ontwikkeld voor gebruik met ondersteunde camera's met RF-vatting", vertelt John Maurice, Canon Europe Senior Product Marketing Manager. "De beste combinaties zijn die met camera's uit het midden- en hogere segment, zoals de EOS C70 en EOS R5 C uit de Cinema EOS-reeks en de EOS R3, EOS R5 en EOS R6 Mark II."

5. Canon RF 35mm F1.4L VCM

Het beste Canon RF prime objectief voor hybride opnamen

De Canon RF 35mm F1.4L VCM is een opmerkelijke toevoeging aan het EOS R System-assortiment. Dankzij het lichtgewicht ontwerp en de hybride functies is dit een uitstekend prime objectief voor zowel foto's als video's.

Ondanks het indrukwekkende diafragma van f/1.4 is dit objectief aanzienlijk lichter en compacter vergeleken met eerdere EF-objectieven. Dit is goed nieuws voor hybride gebruikers die op zoek zijn naar een 'filmische' sfeer met een kleine camera en tegelijkertijd meer bewegingsvrijheid willen door vanuit de hand te filmen zonder vermoeid te raken.

RF 35mm F1.4L VCM

Canon RF 35mm F1.4L VCM

Dit prime objectief is ideaal voor zowel foto's als video's, en biedt uitzonderlijke prestaties bij weinig licht.

De indrukwekkende prestaties zijn mogelijk dankzij het geavanceerde optische ontwerp van het objectief en de vier asferische en UD-objectieven. Dankzij de kromming van de asferische objectieven vallen lichtstralen op één punt, wat voor een scherper beeld zorgt. Daarnaast leidt het gebruik van Ultra-low Dispersion-glas (UD-glas) tot betere prestaties over de hele linie vanwege zijn lage brekingsindex en lage dispersie: twee elementen die van zichzelf al voor betere beelden zorgen.

Sommige prime objectieven zijn zeer geschikt voor foto's, terwijl andere juist ideaal zijn voor video's. Canon’s RF 35mm F1.4L VCM biedt echter het beste van twee werelden. Van beelden van bioscoopkwaliteit tot een toegewijde irisring: deze functies geven dit objectief een grote voorsprong, waardoor het onmisbaar is voor fotografen én videografen.

Dankzij het heldere diafragma, dat begint bij f1.4, komt het goed van pas bij het maken van opnamen bij weinig licht. Het zorgt voor een wazige, artistieke achtergrond die het onderwerp losmaakt van de rest.

Professionele fotografen en videografen krijgen tijdens hun werk vaak te maken met uitdagende omstandigheden. Canon's RF 35mm F1.4L VCM is speciaal ontworpen om deze uitdagingen te trotseren, met een water- en stofbestendig ontwerp, gecombineerd met Nano USM-scherpsteltechnologie voor een vrijwel geruisloos objectief. Hierdoor is hij ideaal voor het vastleggen van allerlei onderwerpen, van intieme interviews tot schuwe dieren.

Handen houden de camera met Canon RF 35mm F1.4L VCM-objectief vast in zacht licht.

Canon's RF 35mm F1.4L VCM is een uitstekend prime objectief, speciaal ontworpen om te voldoen aan de behoeften van filmmakers en videografen. Lichtgewicht en hybride voor uiteenlopende onderwerpen.

6. Canon RF 135mm F1.8L IS USM

Beste Canon RF-objectief voor close-up interviews

Zoek je een objectief dat je interviews nog mooier maakt? Dan is de flatteuze, bioscoopachtige look van dit prime-objectief uit de L-serie precies wat je zoekt. Dankzij de geringe scherptediepte en het snelle maximale diafragma kun je het onderwerp gemakkelijker van de achtergrond scheiden dan met een 85-mm objectief.

"Het Canon EF 135mm f/2L USM-objectief is een legendarisch portretobjectief", zegt Mark Fensome, Product Specialist bij Canon Europe. "Het staat hoog aangeschreven omdat het zo scherp is. Dankzij de veelzijdige RF-vatting hebben we de functionaliteit van zijn RF-opvolger, de Canon RF 135mm F1.8L IS USM, echter flink kunnen uitbreiden, met name voor video.

RF 135mm F1.8L IS USM

Canon RF 135mm F1.8L IS USM

Een snel, hoogwaardig teleobjectief dat sublieme scherpte met prachtige vervaging combineert voor rijke, bioscoopachtige beelden.

"Als je in run-&-gun-stijl filmt of vanuit de hand opnamen maakt, is de 5,5-stops Image Stabilizer van het objectief een groot voordeel. Als je het combineert met een camera met In-Body Image Stabilisation (IBIS), kun je tot 8 stops aan gecombineerde beeldstabilisatie realiseren.

"De Nano USM-autofocusmotor zorgt voor een soepele en vrijwel geruisloze bediening. Verder ondersteunt het objectief elektronische focus-breathing-correctie en Eye AF wanneer het op een camera met deze functies wordt gebruikt."

De EF 135mm f/2 L USM staat bekend om zijn scherpte, maar de Canon RF 135mm F1.8L IS USM biedt verbeterde beeldkwaliteit. Het diafragma met negen lamellen biedt een verbeterd starburst-effect met hooglichten, en produceert een aantrekkelijke bokeh. "Het is een uitstekend objectief voor het maken van dromerige opnamen bij weinig licht", voegt Mark toe.

Een man tikt op het variangle-scherm van een Canon EOS C70-camera met een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief.

De combinatie van de Super 35mm Canon EOS C70 en een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief levert een beeldhoek op die gelijk is aan die van een standaard zoomobjectief. De IS-systemen in zowel het objectief als de body werken samen om onscherpte door camerabewegingen te elimineren. © Fergus Kennedy

Handen die een Canon-camera vasthouden waarop een Canon RF 10-20mm F4L IS STM-objectief bevestigd is.

"STM-motoren zoals die in het Canon RF 10-20mm F4L IS STM-objectief maken gebruik van lineair aangestuurde motortechnologie en zijn uitstekend geschikt voor video-opnamen", zegt Mike. "Ze zijn echter niet erg krachtig. Daarom zijn ze niet eerder gebruikt in objectieven uit de L-serie, die een grote scherpstelgroep hebben. Dankzij de RF-vatting konden we opnieuw gaan ontwikkelen, en een echt 10-20 mm-objectief ontwerpen met een scherpstelgroep van één element en een nieuwe STM."

7. Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM en RF 10-20mm F4L IS STM

Beste Canon RF-groothoekobjectieven voor video

Dankzij hun uitstekende beeldkwaliteit en robuuste, weerbestendige constructie kun je met deze twee professionele RF-zoomobjectieven geheel nieuwe creatieve invalshoeken vastleggen.

Het optische ontwerp van de Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM bestaat uit drie asferische en twee UD-elementen, naast de SubWavelength Structure Coating (SWC) en Air Sphere Coating (ASC) voor uitzonderlijk contrast en beeldscherpte van rand tot rand. Daarnaast biedt dit objectief Nano USM-autofocus en een uiterst effectieve optische Image Stabilizer waarmee je de helderheid van het objectief ten volle kunt benutten.

Een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief

Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM

Met een ultragroothoek en buitengewone scherpte dankzij de optische kwaliteit van de L-serie en de 5-stops beeldstabilisatie voor dynamische hoeken, zelfs in kleine ruimten.

Het Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief volgt op de Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM, maar die extra millimeter aan de groothoekzijde zorgt voor een aanzienlijk grotere beeldhoek. En het zijn niet alleen de filmmakers die voordeel hebben van de full-frame EOS R System-camera's.

"Gebruikers van de Super 35mm Canon EOS C70 beschikken met dit objectief over een beeldhoek die gelijk is aan die van een standaard zoomobjectief", vertelt Mike. "De elektronische stabilisatie van de camera werkt ook samen met de Image Stabilizer van het objectief, zodat je nog meer stabiliteit krijgt."

Als je met de EOS C70 behoefte hebt aan een bredere kijkhoek, neem dan de Canon RF 10-20mm F4L IS STM. Deze baanbrekende professionele ultragroothoekzoom is het breedste full-frame objectief met een vast diafragma. Daarnaast is het de eerste zoom in zijn soort met autofocus of beeldstabilisatie. De RF 10-20mm F4L IS STM biedt geheel nieuwe mogelijkheden voor het maken van video-opnamen in kleine ruimten of voor het toevoegen van extra effect aan buitenopnamen, vooral in combinatie met een full-frame camera zoals de EOS R5 C.

"Als je vroeger een dergelijke extreme brandpuntsafstand wilde bereiken, moest je een retrofocussysteem gebruiken en alle optica verder van de sensor plaatsen", vertelt Mike. "Maar dankzij de RF-vatting kunnen we de optiek dichter bij de sensor plaatsen, zodat we het licht minder hoeven te buigen. De basisformule heeft een veel eenvoudiger ontwerp en het grootste deel van de complexe optica die we hebben toegevoegd zijn er om de aberraties op te vangen die vaak voorkomen bij zulke groothoekobjectieven.

"Er is een scherpstelgroep met slechts één element, wat betekent dat we ook voor het eerst een STM [Stepping Motor] hebben kunnen gebruiken in een objectief uit de L-serie. STM-technologie leent zich uitstekend voor video omdat het zo vloeiend en geruisloos is. De STM-eenheid in de RF 10-20mm F4L IS STM is geavanceerder dan die in onze objectieven voor beginners, dus in plaats van opnieuw te moeten kalibreren, behoudt het objectief dezelfde scherpstelafstand als je de camera uit- en weer aanzet. Hij ondersteunt tevens continu handmatig scherpstellen.

"Een ander voordeel voor filmmakers is het nieuwe type Image Stabilizer dat we voor dit objectief hebben ontwikkeld", voegt Mike toe. "Peripheral Coordinated Control IS is ontworpen om trillingen te verminderen die soms te zien zijn in de hoeken van groothoekvideo-opnamen op een camera met IBIS. Die trillingen worden veroorzaakt door perspectiefverschuiving - hetzelfde effect dat je krijgt als je langs een hoog gebouw op en neer kijkt. Om dit op te lossen, hebben we de IS-systemen in de camera en het objectief gecombineerd."

Een man met een Canon EOS C70-camera filmt een vrouw die zit te lezen bij het licht dat door een raam naar binnen valt.

Elk RF-fotografieobjectief heeft een instelring waaraan een belangrijke camerafunctie kan worden gekoppeld, zodat je instellingen tijdens het filmen kunt wijzigen. © Fergus Kennedy

8. Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM

Beste multifunctionele Canon RF-objectief voor video

Het heeft misschien niet het heldere maximale diafragma van de andere zoomobjectieven in dit overzicht van RF-objectieven voor video, maar het Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief blinkt daarentegen uit in veelzijdigheid. "Dit lichte 10x zoomobjectief bestrijkt een groot bereik aan brandpuntsafstanden, wat fantastisch is voor die situaties waarbij je alles moet kunnen filmen met één objectief", zegt Mike. "Het is een geweldige optie voor televisie en entertainment waarin je in korte tijd veel opnamen moet maken.”

Mike benadrukt ook het voordeel van de instelring op het objectief voor het maken van video-opnamen. "Omdat deze instelring ook fungeert als scherpstelring, hoor je geen klik wanneer je eraan draait. Je kunt dus instellingen geruisloos aanpassen wanneer dat nodig is."

Een Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief

Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM

Een veelzijdig 10x zoomobjectief voor het EOS R System voor unieke flexibiliteit in één draagbaar objectief.

Dit objectief heeft niet de elektronische onderdrukking van focus breathing van de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM, maar het is wel uitgerust met een 5-stops Image Stabilizer en Nano USM voor snelle, stille autofocus en vloeiende pull-focus-effecten.

Een man houdt met uitgestrekte arm een Canon EOS C70-camera zonder objectief vast.

De RF-vatting stelde Canon in staat om alle ontwerpregels voor objectieven overboord te gooien. "Dankzij de grote vatting, de korte flensafstand en de high-speed communicatie is het mogelijk geworden om veel meer te bieden in een kleiner formaat en gloednieuwe objectieven te ontwikkelen die met een traditionele vatting onmogelijk of onwaarschijnlijk waren", zegt Mike. © Fergus Kennedy

9. Canon RF 28-70mm F2L USM

Beste Canon RF-objectief voor reisvideo

Dit krachtige objectief uit de L-serie combineert de verbluffende beeldkwaliteit van een set prime-objectieven met het gemak van een zoombereik. Tel daarbij het grote maximale diafragma van f/2 op en je hebt een RF-objectief met een ongelooflijke creatieve vrijheid.

Wanneer je het Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief combineert met een Canon EOS R5 of EOS R6, heb je bovendien voordeel van de in-body beeldstabilisatie (IBIS) voor scherpe opnamen vanuit de hand. In feite, zoals Mike onthult, kan dit objectief dankzij het unieke ontwerp de effecten van camerabewegingen effectiever beperken dan sommige gestabiliseerde objectieven.

Een Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief

Canon RF 28-70mm F2L USM

Supersnel en helder 28-70 mm f/2-objectief uit de L-serie voor adembenemende opnamen, zelfs bij weinig licht.

"Een van de belangrijkste kenmerken van de RF-vatting is de grote diameter en korte flensafstand, waardoor het mogelijk is om objectieven met zeer grote beeldcirkels te ontwerpen. Een grote beeldcirkel geeft de camerasensor meer bewegingsruimte waardoor je een veel grotere mate van trilling kunt corrigeren."

"Het Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief heeft een grote beeldcirkel zodat je tot wel 8-stops stabilisatie (in fototermen) kunt gaan met de IBIS van de EOS R5 en EOS R6. Dit is een groot objectief zonder beeldstabilisatie, maar het kan nu beter presteren dan veel objectieven van andere systemen met ingebouwde stabilisatie. Je kunt een gimbal-achtig resultaat bereiken zonder een gimbal te gebruiken."

Martin Bissig gebruikt een Canon EOS R5 en RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief om een skateboarder te filmen.

Martin Bissig was een van de eerste professionals die de filmmogelijkheden van de EOS R5 op de proef stelde. "Zelfs bij het maken van opnamen uit de hand met het Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief op 200 mm, waren er geen cameratrillingen. In combinatie met de IBIS waren de prestaties verbluffend", zegt hij. © Martin Bissig

10. Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

Beste Canon RF-telezoomobjectief voor video

Hoewel aanzienlijk kleiner en lichter dan de voorgaande Canon EF 70-200mm f/2.8-objectieven, laat de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM een upgrade van formaat in prestaties zien. Zijn ongekende optische kwaliteit heeft dit objectief te danken aan de asferische en Super UD-elementen, SWC en Super Spectra-coatings en een diafragma met 9 lamellen. Weerbestendige afdichting, fluorine coatings en een 5-stops Image Stabilizer zorgen ervoor dat het objectief ook in uitdagende omstandigheden zijn werk doet.

Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

De RF 70-200mm F2.8L IS USM is onderdeel van het trio onmisbare zoomobjectieven voor professionals, en is de perfecte partner voor nieuws, sport en reizen.

De Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM is het eerste RF-objectief dat over dual Nano USM's beschikt. Mike legt uit dat deze integraal deel uitmaken van de uitstekende onderdrukking van focus breathing door het objectief. "Het optische ontwerp bestaat uit een zwevende objectiefgroep die onafhankelijk kan worden aangestuurd. Normaal gesproken bevat een focusgroep vier of vijf elementen die samen bewegen, maar in dit geval kan de zwevende groep andere dingen doen. Daarom zijn er twee Nano USM's voor dit objectief ontwikkeld, zodat je twee verschillende objectiefgroepen kunt aansturen die onafhankelijk van elkaar werken."

"Het kunnen bewegen van de zwevende focusgroep heeft nog een ander voordeel. Je kunt de scherpstelafstand intern vergroten zodat je van veel dichterbij kunt scherpstellen dan de EF-versie – zelfs al vanaf 70 cm."

"De EF-versie van de RF 70-200mm F2.8L IS USM was daarom een gewild objectief voor video: het heeft een veelzijdig zoombereik, is zo robuust als een tank en het diafragma van f/2.8 is ideaal voor enige mate van controle over de achtergrond", vertelt Mike. "Maar nu kun je in stops van 1/8 het diafragma aanpassen, profiteer je van nog snellere scherpstelling en zorgt het interne zwevende systeem voor compensatie van focus breathing."

Marcus Hawkins
  1. Voor een verwisselbaar autofocusobjectief, voor full-frame systeemcamera's. Op basis van een interne Canon-enquête van 13 april 2021.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro