Bij het filmen van sport krijg je zelden een tweede kans. Daarom moeten de beelden die professionele skateboardvideograaf Dan Higginson vastlegt altijd direct perfect zijn. "Soms filmen we skateboarders de hele dag en lukt het ze maar één keer om een hele moeilijke truc te doen. Daarom is het zo belangrijk dat we alles in één keer goed vastleggen", vertelt hij.
Dan is medeoprichter van Clockwise Media, een productiebedrijf dat merkcontent, events en documentaires maakt en zich specialiseert in het filmen van sport. "Mijn manier van werken bij het filmen van sport is niet in cement gegoten", zegt hij. "Bij sport moet je van nature veelzijdig en flexibel zijn en dat betekent dat je soms heel snel moet schakelen tussen video-instellingen. Canon-camera's hebben gelukkig heel veel functies die je kunnen helpen om geweldige beelden vast te leggen."
Hier vertelt Dan welke instellingen je volgens hem het beste kunt gebruiken voor het filmen van sport, op basis van zijn ervaring met Canon-apparatuur.
Klaar voor de actie: de beste instellingen voor het filmen van sport
1. Film met een hoge resolutie
Hogeresolutiemodi zoals 4K op professionele Canon Cinema EOS-videocamera's en hybride camera's zoals de EOS R5 C, EOS R5 en EOS R6 geven Dan de mogelijkheid om creatiever te werk te gaan bij het filmen van snelle reeksopnamen. "4K ziet er niet alleen fantastisch uit door de details en scherpte van de extra resolutie, maar geeft me ook de optie de scènes bij te snijden als ik dat nodig vind", zegt hij.
"De kadrering is niet altijd perfect wanneer je een skateboarder volgt die door het skatepark racet. Met 4K kan ik genoeg beeldinformatie vastleggen om de beelden bij te snijden, zonder dat dit ten koste gaat van de uiteindelijke beeldkwaliteit."
2. Film met hogere framerates
Er is een belangrijk verschil tussen het filmen van sport en het filmen van statischere scènes: snelheid. Wanneer het moment daar is, moet Dan erop kunnen vertrouwen dat hij de actie snel en scherp kan vastleggen. Daarom gebruikt hij hogere framerates.
Dan: "Ik film bijna alles met 50 frames per seconde. Met deze instelling kan ik de beelden altijd nog als slow-motion gebruiken in een 25fps-tijdlijn. Ik noem het mijn veiligheidsnet. Het vertragen van de actie kan de kijkers soms zelfs een intenser gevoel van de snelheid geven. Dit komt ook goed van pas als een skateboarder een hele technische truc doet, omdat de beweging langer zichtbaar is en kijkers meer details kunnen zien."
Als hij opzettelijk slow motion filmt, gooit hij de framerate nog verder omhoog. Maar niet te hoog. "Ik werk in het Verenigd Koninkrijk, dus ik gebruik de PAL-videostandaard van 25 fps en film slow motion met 100 fps, in plaats van 120 fps van de NTSC-videostandaard in de VS. Zo voorkom ik vreemde stroboscoopeffecten in mijn beelden, die kunnen optreden als je filmt met kunstlicht en 120 fps. Dit komt door het verschil in frequentie."
Heb je Canon-apparatuur?
3. Pas je aan de lichtomstandigheden aan
Dan werkt zowel in indoor- als outdoorskateparken, dus hij moet weten hoe hij zijn video-instellingen kan aanpassen aan de omstandigheden. "De apparatuur waarmee ik werk moet zo licht mogelijk zijn. Enorme lichtinstallaties zijn dus zeker geen optie", zegt hij. "Soms moet ik daardoor de ISO flink verhogen, maar bij veel licht gebruik ik ook wel eens een ND-filter om wat meer balans aan te brengen in de belichting.
"Op een camera als de Canon EOS C70 is dit heel eenvoudig dankzij de drie ingebouwde ND-filters (ND2, ND4 en ND6) die je met één druk op de knop kunt instellen. [ND8 en ND10 zijn beschikbaar als je de optie Uitgebreid ND-bereik inschakelt in het cameramenu.]
"Afhankelijk van het licht pas ik de sluitersnelheid van de camera aan. Ik probeer altijd de gouden regel voor sportvideo's te volgen: film met een sluitersnelheid die ten minste tweemaal het tegenovergestelde is van de framesnelheid. Dus ik gebruik een waarde vanaf 1/100 sec en hoger."
4. Stel snel scherp
"Scherpstelling is cruciaal", zegt Dan. "Soms krijg je dus maar één kans en je wilt niet dat juist dat belangrijke moment wazig en onscherp is. Ik werk daarom meestal met de AI Servo-modus, omdat ik erg onder de indruk ben van de Dual Pixel AF in Canon-camera's bij het volgen van onderwerpen in het frame.
"Een van de functies die ik aan de lopende band gebruik, is de schermoptie Focus peaking. Hiermee kan ik snel op het LCD-scherm zien wat scherp is en wat niet. En vergeet niet, soms volg ik mijn onderwerpen zelfs vanaf mijn eigen skateboard. Ik gebruik dan een camera zoals de EOS C500 [inmiddels opgevolgd door de EOS C500 Mark II] met een handgreep aan de bovenkant. Ik heb dan maar een fractie van een seconde om de scherpstelling juist te krijgen. Handmatig scherpstellen is gewoon niet realistisch als je je onderwerpen vanaf een skateboard volgt. Ik vind de autofocusopties op Canon-camera's erg prettig."
Dan gebruikt ook de autofocus voor gezichtsdetectie. "Bij skateboarden is het gebruikelijk om van voren te filmen en niet van achteren, zodat de trucs beter zichtbaar zijn. Gezichtsdetectie komt daarbij goed van pas", zegt hij. "Het is geweldig hoe snel de camera een skateboarder herkent, zelfs als ze een beanie of pet dragen."
5. Volg je eigen visie
Als je alle basisinstellingen perfect hebt, ben je er alleen nog niet. Dan vindt dat je je eigen creatieve stempel moet drukken op je video's. En hier spelen het objectief en de brandpuntsafstand die je kiest een belangrijke rol.
"Er zijn twee verschillende soorten filmstijlen voor skateboarden", vertelt hij. "Je kunt een fisheye of een groothoek gebruiken, waarbij je in principe zo dicht mogelijk bij het onderwerp probeert te komen en vanaf een skateboard het onderwerp volgt. Een andere optie is om op grotere afstand te filmen, bijvoorbeeld met de grootste brandpuntsafstand van mijn Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief of met mijn EF 70-200mm f/2.8L IS III USM-teleobjectief, die samen met het EF 8-15mm f/4L Fisheye USM-objectief in mijn cameratas zitten.
"De groothoekopnamen zijn meestal sneller en geven je meer dat gevoel van snelheid, vooral als je beweegt met de camera. De opnamen van grotere afstand geven je een beter idee van de omgeving waar de actie plaatsvindt en hoe groot de plek bijvoorbeeld is." Dan zegt dat hij eerst de scènes plant en vervolgens het objectief kiest dat het meest geschikt is om het perfecte shot op een stijlvolle manier vast te leggen.
Hij benadrukt ook de voordelen van filmen in Canon Log, omdat dit hem tijdens de nabewerking van de beelden meer speelruimte biedt. Sommige filmmakers vinden dat met Canon Log de nabewerking te veel tijd in beslag neemt, maar Dan is het daar niet mee eens. "Ik kan mijn eigen gradaties toepassen op de beelden. Zo kan ik niet alleen sneller werken, maar ziet het eindresultaat er ook altijd zo uit als ik voor ogen had", zegt hij.
Het Tam Tam-basketbalteam op film vereeuwigen
6. Vertrouw op je apparatuur
Dan werkt dag in dag uit met zijn Canon-camera's aan grote producties voor sportmerken. Hij vertrouwt dan ook volledig op zijn apparatuur.
"Zelfs de manier waarop de camera in je handen aanvoelt is belangrijk", zegt hij. "De camera moet prettig in de hand liggen en je moet makkelijk bij de knoppen en keuzewielen kunnen om snel te reageren." Hij vindt het modulaire ontwerp van Canon-camera's erg prettig en voegt vaak accessoires toe. Zo gebruikt hij de bovenste handgreep om de camera makkelijker te kunnen dragen of een externe microfoon om betere audio mee op te nemen.
Om de juiste camera te kiezen, raadt Dan aan om naast opname-instellingen ook over workflowopties na te denken. Als je bijvoorbeeld een camera met twee kaartsleuven gebruikt, kun je dat unieke moment opnemen op twee kaarten en heb je direct een back-up.
Het filmen van sport kan veeleisend zijn. Net zoals atleten besteedt Dan veel tijd en aandacht aan zijn voorbereiding en uitrusting. Bij sport zijn de echt speciale momenten schaars en je weet nooit wanneer ze gaan gebeuren. Het is daarom van cruciaal belang om alle essentiële elementen op orde te hebben, zoals de optimale framerate, de juiste autofocusmodus en andere instellingen. De rest komt aan op je eigen vaardigheden en reflexen, net als voor de atleten.
Kom meer te weten over videostandaarden en -instellingen.
De uitrusting van Dan Higginson
De apparatuur waar professionele fotografen niet zonder kunnen
Camera's
Canon EOS C500 Mark II
De opvolger van de EOS C500 die Dan gebruikt heeft een 5,9K full-framesensor in een compacte en betrouwbare Cinema EOS-body. "De EOS C500 is mijn favoriete camera", zegt Dan. "4K 50fps is ideaal voor actiesporten. De camera legt prachtige huidtinten vast, ligt prettig in de hand en is zeer compact, dus makkelijk mee te nemen."
Canon EOS C300 Mark III
De nieuwste versie van de EOS C300 waarmee Dan graag werkt is een veelzijdige Super 35mm Cinema EOS System-camera met interne 4K/120p RAW en een groot dynamisch bereik. Dan zegt: "De EOS C300 is een echt werkpaard: compact en veelzijdig. Ondanks dat het cameramodel al wat ouder is, is de beeldkwaliteit nog steeds erg goed."
Canon EOS 5D Mark IV
De opvolger van de EOS 5D waarmee Dan werkt, is een prachtig ontworpen allrounder die in alle omstandigheden presteert. "De full-frame EOS 5D heeft een scherp beeld en is zeer geschikt voor foto's", zegt hij. "Hij past bovendien in elke cameratas en is ideaal voor dubbele hoeken."
Lenzen
Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM
Een standaardzoomobjectief van professionele kwaliteit met haarscherpe beelden en een snel diafragma van f/2.8 over het gehele zoombereik. De perfecte aanvulling op elke fullframe-EOS-camera.
Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM
Een moderne klassieker: dit telezoomobjectief met snel diafragma is favoriet bij fotografen in vrijwel elk genre. De lens werkt nu nog beter bij fel licht en is ontworpen om te presteren onder de meest uitdagende omstandigheden.
Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM
Een veelzijdige fisheye zoomlens voor full-frame of cirkelvormig beeld. De EF 8-15mm f/4L Fisheye USM is onderdeel van Canon's hoogwaardige objectieven uit de L-serie en levert een fantastische beeldkwaliteit, zelfs met zo'n grote beeldhoek.
Gerelateerde artikelen
Veel lucht, compacte camera: avontuurlijke sporten met de EOS R5 C
Hoe de meest compacte Cinema EOS-camera Keith Ladzinski heeft geholpen om mountainbiken en paragliden op spannende nieuwe manieren te filmen.
Epische landschappen, adrenaline… en 'een waanzinnige sport'
Ontdek hoe regisseur Regan Hall de extreme sport basejumpen vastlegde met Canon Cinema EOS-camera's.
Creatief met kleur: sterker beeldmateriaal maken met Canon Log
Filmmaker Ivan D'Antonio vertelt hoe hij Canon Log gebruikt om het beste uit zijn camera's te halen, zijn beeldmateriaal te verfijnen en zijn persoonlijke visie te realiseren.
De beste Canon-videocamera's: alles wat je moet weten
Wat is de beste professionele Canon-videocamera voor livestreaming, verslaggeving en bedrijfsvideo's?