AutoFocus: het vloeiende geluid voor creatieve breinen

4 min
Een vrouw zit aan een bureau, kijkt naar haar notitieblok en houdt een potlood op de pagina. Op tafel staat een zilverkleurige Canon Speakerlamp ML-A naast een kamerplant en een foto in een lijstje.

Motivatie. Aandacht. Concentratie. Als je nog nooit problemen hebt gehad met een van de drie, horen we graag hoe je dat voor elkaar krijgt. Voor de meesten zijn ze een eindeloze uitdaging in een wereld die continu alle drie van ons vraagt, en ook nog op verschillende plekken. Soms, of vaak zelfs, hebben onze hersenen wat hulp nodig.

Deze hulp kan vele vormen aannemen. We zetten onze telefoons uit, blokkeren tijd in onze agenda's en zoeken rustige locaties op waar we ons zonder afleiding kunnen concentreren op taken die onze volledige aanwezigheid en aandacht vereisen. Maar het menselijk brein blijft een mysterie en zelfs als we hard ons best doen om ons te concentreren (en te blijven concentreren!) op een taak, kan dat alsnog mislukken.

"We doorlopen allemaal natuurlijke hersencycli als we ons concentreren op een activiteit, en soms, vooral als je een creatief persoon bent, kan het gebeuren dat je een tijdje afhaakt", legt Lyz Cooper, medeoprichter van de British Academy of Sound Therapy, uit. Door haar praktijk heeft ze ontdekt dat het brein verschillende staten moet doorlopen om zo productief mogelijk te zijn. "Dagdromen is noodzakelijk voor een optimale gezondheid van de hersenen", voegt ze toe. "Ik noem het de 'screensaver-modus'."

Geluid en muziek kunnen ervoor zorgen dat het brein van Lyz in productieve, ontspannen en creatieve staten terechtkomt, en deze drie zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De sleutel tot langdurige aandacht en concentratie ligt niet in het handhaven van één bewustzijnsniveau, maar in het doorlopen van vele ritmes. En over deze woordkeuze is goed nagedacht, omdat Lyz over de hele wereld bekendstaat om haar Consciously Designed Music™.

Een man zit in een donker kantoor met zijn voeten op zijn bureau en laptop op zijn knieën. De ene hand ligt op het toetsenbord, de andere houdt hij boven zijn hoofd in een gebaar dat wijst op vermoeidheid.

Je blijven concentreren op creatieve taken is niet slechts één activiteit. Verschillende delen in onze hersenen werken samen om optimale creativiteit te bereiken en voor velen kan het juiste omgevingsgeluid de ideeënstroom bevorderen.

Samen met haar collega's componeert zij stukken met een doel. Het meeste bekende stuk is Weightless met de Britse ambientband Marconi Union. Het nummer, dat in 2011 werd uitgebracht, werd gemeten door neurowetenschappers en heeft naar verluidt de angst bij luisteraars met wel 65% verminderd. Het nummer bestaat uit harmonieën, ritmes en baslijnen die de hartslag, bloeddruk en het cortisolgehalte (stresshormoon) van luisteraars verlagen. Sinds de release is het meer dan 85 miljoen keer beluisterd op Spotify en tijdens de pandemie werd het weer nieuw leven ingeblazen.

AutoFocus, het nieuwste project van Lyz, samen met producent Jimmy Day, is speciaal gecreëerd voor de uitdagingen van de visionaire geest aan het werk. Je zou het ook een soundtrack voor een artiest aan het werk kunnen noemen. Foto's bewerken, schrijven, tekenen – dit soort taken vereist zowel fysieke als mentale inspanning. Lyz beschrijft de afspeellijst als "golvend", waardoor de luisteraar een onbewuste maar vloeiende reis door een creatieve periode maakt ,en in de audio wordt de ideale maar veranderende werking van de hersenen nagebootst.

Dit klinkt natuurlijk abstract als je niet precies begrijpt hoe dat 'rollercoaster'-effect werkt. Onze creativiteit is in feite het resultaat van fundamenteel verschillende hersengebieden die samenwerken. De prefrontale cortex zorgt voor je cognitieve controlenetwerk, het gebied dat verantwoordelijk is voor managementfuncties, zoals planning en probleemoplossing. Het standaardmodusnetwerk (een combinatie van verschillende delen van de hersenen, waaronder de delen die voor geheugen, conceptuele kennis, theorie van geest en ruimtelijke navigatie zorgen) is daarentegen het meest actief tijdens het afdwalen of dagdromen – de 'screensaver-modus' van Lyz.

"Isaac Newton zou de zwaartekracht hebben ontdekt toen hij onder een appelboom zat. De ideeën en theorieën van Einstein zouden tijdens het mediteren zijn opgekomen. Dit benadrukt hoe belangrijk het is om je creativiteit gewoon de vrije loop te laten."

Met dit in het achterhoofd is de afspeellijst van Lyz en Jimmy samengesteld om opbeurend en stimulerend te zijn, maar ook om concentratie en mindfulness te bevorderen. Hij bestaat uit zeven nummers, die "je als een volledige reis kunt beluisteren of kunt aanpassen zodat hij perfect aansluit op jouw eigen workflow", legt Lyz uit. "Wij [Lyz en Jimmy] weten hoe het is wanneer we een creatief proces proberen te forceren, dus dit stuk beweegt op en neer om cognitieve flexibiliteit te stimuleren. De lijst bestaat uit vloeiende ambientstukken en iets meer gestructureerde stukken." Ze legt het doel en de opbouw van elk nummer uit:

Uplift - "Met 110 slagen per minuut wordt je klaargestoomd voor je werk."

Particle - "Een heel opbeurend, uptempo nummer met opzwepende akkoorden om je energie te geven voor de taak waarmee je aan de slag gaat."

Focus - "Dit nummer is het resultaat van onderzoek naar wat mensen daadwerkelijk gebruiken om zich te concentreren. Het heeft geen tekst, want die kan afleiden, maar een tempo van ongeveer 90 bpm. Daarnaast is het grotendeels in majeur geschreven, dus het is opbeurend, maar tegelijkertijd ook ambient."

Breath - "Dit nummer is ook instrumentaal, maar is energieker en er zit weer een beat in."

Pause - "Dit is het 'breinpauze'-nummer dat bewust is gecomponeerd om je systeem in die meditatieve toestand te trainen. Het duurt ongeveer acht minuten en de ritmes zorgen ervoor dat je je ontspant. Het is heel belangrijk dat dit proces op een natuurlijke manier kan plaatsvinden zonder dat je je 'lui' voelt."

Painter - "Een rustig herstel van de 'breinpauze' dat is gecomponeerd om het creëren te weerspiegelen."

Stargazer - "Een stabiel, energiek nummer met een aangenaam tempo van ongeveer 65 bpm om de reis te voltooien."

AutoFocus is speciaal gecomponeerd om te worden afgespeeld via de Canon Speakerlamp ML-A, zodat de geluiden je ruimte vullen terwijl je werkt en het licht in je werkruimte kan worden aangepast aan de stemming van het moment. Maar wat duidelijk is geworden in het componeren van de muziek, is dat muziek niet alleen begeleidend of een achtergrondgeluid is, maar dat het ook een integraal onderdeel van het creatieve proces kan zijn. Het kan onze niveaus van hersenprikkels moduleren en helpen een omgeving te creëren waarin concentratie wordt bevorderd. Maar het kan ook gewoon onze stemming verbeteren en plezier bieden. Dat is tenslotte precies wat we willen wanneer we zo creatief mogelijk willen zijn.

Luister naar AutoFocus.

Verwant