SPORT EN ACTIE

Red Bull-wingsuitvliegers filmen terwijl ze door de Tower Bridge heen vliegen

De behind-the-scenes van hoe Canon-apparatuur de allereerste wingsuitvlucht door deze kenmerkende bezienswaardigheid in Londen heeft gefilmd.
Twee wingsuitvliegers vliegen tussen de torens van de Tower Bridge in Londen door, onder de glazen panelen tussen de hangbruggen. Gefotografeerd met Canon.

Twee Red Bull-wingsuitvliegers schreven geschiedenis toen ze tussen de torens van de iconische Tower Bridge van Londen vlogen, volledig vastgelegd met Canon-technologie. © Mihai Stetcu

De producent en regisseur hebben het vastgelegd alsof de wingsuitvliegers superhelden zijn: twee figuren met kleurrijke kostuums vliegen door de lucht boven de Theems en recht door een kenmerkende Londense bezienswaardigheid, de Tower Bridge. Maar dit shot is niet gegenereerd met speciale effecten op een computer in een studio. Dit gebeurde echt. Voor deze ongelooflijk ambitieuze extreme-sportshoot van Red Bull sprongen twee moedige wingsuitvliegers uit een helikopter op ongeveer 900 meter boven Londen en vlogen door de Tower Bridge. Ze behaalden hierbij snelheden van meer dan 245 km/u en zijn de eersten die dit ooit hebben gedaan.

Het was heel snel voorbij en het kon niet opnieuw. Het vastleggen van de wingsuitvlucht werd daarom net zo belangrijk als de uitvoering zelf. Dankzij de kracht, veelzijdigheid en betrouwbaarheid van Canon-beeldverwerkingstechnologieën is het uitgedraaid op een succes.

Zelfs volgens de normen van extreme sporten zorgde dit Red Bull London-evenement voor ongekende uitdagingen. Het plannen en voorbereiden nam maanden in beslag. De wingsuitvliegers, Marco Fürst en Marco Waltenspiel, "hebben ongeveer 200 trainingssprongen gedaan voor deze ene minuut", vertellen ze later zelf. In totaal werden bijna 50 Canon-camera's ingezet op locaties die nauwkeurig in kaart waren gebracht om ervoor te zorgen dat geen enkele hoek en geen enkel moment van de razendsnelle actie gemist zou worden.

Op de dag van het evenement begonnen de filmcrew, fotografen en technici al met het opzetten en testen van alle apparatuur toen het nog donker was, uren voordat de helikopter om 5:22 uur opsteeg. De wind, weersomstandigheden en het licht moesten precies goed zijn om de vlucht door te laten gaan.

Een montage van de Red Bull Tower Bridge wingsuitvlucht, vastgelegd met Canon-technologie.

De producent, Jon Dyson, is Head of Sport bij Formidable, het productiebedrijf dat de leiding heeft over de shoot. Hij is een veteraan op het gebied van sportuitzendingen en heeft ervaring opgedaan bij Sky Sports en FATV, waar hij video's maakte voor de voetbalbond. Hij zegt dat de samenwerking tussen Red Bull en Canon veel stress heeft weggenomen bij het plannen van de shoot, omdat de productspecialisten van Canon advies konden geven over de camera- en objectiefopstellingen die nodig waren voor de opnamen, en hoeken die de productie nodig had om de wingsuitvlucht te filmen.

De drie hoofdcinematografen, Pete Velluet, Dan Dryden en Jay Kennedy, zijn gekozen omdat zij ervaring hadden met het filmen van de Formule 1, geeft Jon aan. Ze waren daarom gewend aan snelle actie en lange objectieven en konden "het ritme van de beweging volgen".

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

"We zijn toen met onze drie cameramensen en onze dronepiloot naar Montenegro gegaan om te onderzoeken welk objectief we aan welke kant van de rivier nodig hadden", zegt Jon. "Op welke punten willen we een breed beeld of juist een smal beeld, waar moeten we staan om alles vast te leggen, van de wingsuitvliegers op de sleden van de helikopter en het springen tot de hele vlucht naar beneden."

Een Canon UJ111x8.3B-broadcastobjectief bevestigd op een Canon EOS C300 Mark III, met de rivier de Theems en de Tower Bridge op de achtergrond, klaar om het Red Bull-wingsuitevenement vast te leggen.

Dankzij de Canon MO-4P-adapter was een unieke koppeling mogelijk waardoor een Canon UJ111x8.3B-broadcastobjectief kon worden bevestigd op een EOS C300 Mark III-camera. Dit werd de A-cam voor het Red Bull London-evenement.

Een Canon PTZ-camera op een tafel met een RC-IP1000-controller en een grote tas met apparatuur op de tafel erachter. Een deel van de uitrusting is gebruikt om het Red Bull-wingsuitevenement te filmen.

Om de eenmalige wingsuitvlucht volledig vast te leggen, werden de Canon PTZ-camera's, die op afstand werden bediend met een RC-IP1000-controller, geplaatst op plekken op de brug waar mensen niet kunnen komen. Hierdoor kon de vlucht worden vastgelegd vanuit onbereikbare hoeken.

Wingsuitvlucht filmen met Canon

Voor de beste positie om de hele wingsuitvlucht vanaf de grond te filmen werd de A-cam de Canon EOS C300 Mark III met een super-zoom Canon UJ111x8.3B-broadcastobjectief. Deze ongebruikelijke maar creatieve combinatie was mogelijk dankzij een Canon MO-4P-adapter, waarmee broadcastobjectieven met B4-vatting kunnen worden gebruikt op camera's met PL-vatting, waardoor mechanische zoom en andere functies kunnen worden ingezet.

"Dit objectief wordt veel gebruikt bij de Formule 1 en we wisten dat we de gewenste snelheid en diepte hiermee konden vastleggen", aldus regisseur Remy Lamont. "De zoom hiervan is geweldig, van een brandpuntsafstand van ongeveer 8 mm tot 925 mm. Daardoor wisten we zeker dat we op een kilometer afstand toch nog een close-up konden maken van de wingsuitvliegers die uit de helikopter sprongen, en hen vervolgens helemaal konden volgen tot aan de landing in het water op een paar meter afstand. Zo waren we bij elk moment van de vlucht."

Omdat het Red Bull London-evenement bij zonsopgang plaatsvond, zegt Remy, "hadden we ook iets nodig dat kon reageren op het licht waarmee we te maken zouden krijgen. Als het donkerder was dan verwacht, hadden we het lichter moeten kunnen maken." Daarnaast hadden de optische Servo-technologie en beeldstabilisatie in de motorsport al bewezen de meest uitdagende omstandigheden aan te kunnen.

De EOS C300 Mark III was perfect voor deze shoot vanwege de geavanceerde 4K Super 35mm DGO-sensor, die video vastlegt met een breder dynamisch bereik en minder ruis. Deze maakt uitzonderlijk heldere afbeeldingen, in het bijzonder bij weinig licht en hoog contrast. Hij was daardoor ideaal voor het op afstand vastleggen van de wingsuitvliegers bij zonsopgang, en Canon's Dual Pixel CMOS AF-technologie bleef op hen scherpstellen, zelfs bij de ongelofelijke snelheden die ze bereikten.

Een cinematograaf in gewatteerde jas bedient een Canon EOS C300 Mark III-camera met een CN10X25 IAS S-objectief naast een metalen reling bij de Theems in Londen, waar het wingsuitevenement plaatsvindt.

Een cameracrewlid plaatst een Canon EOS C300 Mark III met Canon CN10X25 IAS S-objectief om de wingsuitvliegers tijdens hun vlucht vast te leggen. Dankzij de Dual Pixel CMOS AF-technologie zorgt de camera voor soepele en nauwkeurige autofocus. Hierdoor is hij ideaal voor dynamische opnamen en nauwkeurige onderwerptracking.

Een hand houdt een Canon PowerShot V10-vlogcamera vast en richt door een raam op de rivier en daarachter de skyline van Londen, klaar om het wingsuitevenement te filmen.

Om het perspectief van toeschouwers vast te leggen, kregen tientallen crewleden eenCanon PowerShot V10-vlogcamera om vanaf verschillende plekken bij de rivier 4K-beelden vast te leggen. Canon heeft zelfs het moment waarop de wingsuitvliegers door de brug vlogen vastgelegd in indrukwekkende 180° VR met een Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE-objectief.

De belangrijkste B-cam was nog een EOS C300 Mark III met een Canon CJ45EX9.7B, een lichter, wendbaarder ultra-zoomobjectief met een indrukwekkende zoomverhouding van 45x. Deze stond aan de noordkant van de rivier, bij de Traitor's Gate van de Tower of Londen en was een mooie aanvulling op de rest van de camera's.

Remy heeft verschillende prijzen gewonnen en heeft meegewerkt aan reclames, muziekvideo's, animatiefilms en gescripte comedy, maar ook aan live-evenementen. Ze konden tijdens de shoot profiteren van de combinatie van zijn en Jons ervaring en de veelzijdigheid van Canon-camera's en -objectieven voor actiesport. "Ze hadden de verschillende framerates en sensors die we nodig hadden," zegt Remy, "en de flexibiliteit was echt een uitkomst. Je kon een groot telescopisch objectief bevestigen op een camera en een groothoekobjectief op een andere camera die je in een klein hoekje in de Tower Bridge plaatste om een groothoekbeeld van de langsvliegende wingsuitvliegers vast te leggen."

Deze brede opnamen, waaronder vergezichten van Londen waar de wingsuitvliegers doorheen vliegen, zijn voornamelijk gemaakt met twee opstellingen. Eén was een EOS C300 Mark III met een CN10x25 IAS S-objectief, een veelzijdig allround Cine-Servo-objectief met een 25mm-250mm zoombereik. De andere was een Canon CN20x50 IAS H E1/P1 CINE-SERVO-objectief, een populair broadcastobjectief voor sport en wildlife dankzij de sterke bouw, 20x zoom en weerbestendigheid, bevestigd op een Canon EOS C500 Mark II. Deze combinatie gaf de vereiste filmische touch aan de beelden, met als extra voordeel de 4K/UHD-uitvoer oversampled van de 5.9K full-frame sensor van de camera die zorgde voor superieure beeldkwaliteit met minder moiré en ruis.

Een Canon EOS R5-camera op een statief, klaar om de wingsuitvlucht door de Tower Bridge in Londen vast te leggen, zichtbaar op de achtergrond.

Aan weerszijden van de rivier had het Canon-team hun apparatuur geïnstalleerd, waaronder Canon EOS R5-camera's, klaar om 's werelds eerste wingsuitvlucht door de Tower Bridge in Londen vast te leggen.

Fotograaf Alexandros Grymanis houdt een Canon EOS R3 met RF 70-200mm F2.8 L IS USM-objectief vast, klaar om het hoogtepunt van het Red Bull-wingsuitevenement bij de Tower Bridge vast te leggen.

Fotograaf Alexandros Grymanis stond bijna recht voor de Tower Bridge met zijn Canon EOS R3 om een indrukwekkend beeld van de wingsuitvliegers vast te leggen op het moment dat ze tussen de torens door vliegen en recht op hem afkomen.

Luchtbeelden vastleggen

Daarnaast werd er een EOS R5 C, Canon's meest compacte Cinema EOS-camera, bevestigd aan een drone die aan de zuidkant van de Tower Bridge was gepositioneerd, op de plek waar de vlucht zou eindigen. Dit leverde wat Jon noemt "een echt filmische opname van de laatste momenten" van de vlucht op: de wingsuitvliegers kwamen tevoorschijn tussen de torens van de brug, voerden een uitdagende manoeuvre uit die bekend staat als 'flaring up' om van een hoogte van ongeveer 30 naar 80 meter te stijgen om hun parachutes uit te vouwen, en landden veilig op schepen op de rivier.

Er waren negen bemande cinemacamera's. De meeste maakte opnamen in 4K bij 100 fps, maar met verschillende uitsneden, afhankelijk van de objectieven. Dit zorgde voor flexibiliteit in de nabewerking om de actie opnieuw te kadreren of de actie te vertragen. De beelden van alle verschillende bronnen sloten naadloos op elkaar aan dankzij dezelfde Canon-kleurwetenschap en de volledige compatibele uitvoer.

Jon staat extra stil bij de derde wingsuitvlieger, Peter Salzmann, die ook heeft gevlogen, maar dan met een EOS R5 bevestigd op een speciaal gemaakte helm. De camera was gecombineerd met een RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objectief, en het compacte, lichtgewicht groothoekobjectief zorgde voor heldere, scherpe luchtbeelden dankzij het snelle diafragma en de 5-stops optische IS.

"Peter lijkt een beetje op de vijfde Beatle", legt Jon uit. "Niemand praat over hem, maar zijn vaardigheden zijn zeer indrukwekkend. Hij springt na de Marco's uit de helikopter. Soms vliegt hij even voor hen of hij vliegt op zijn rug om hun daling vast te leggen. Dat is echt verbazingwekkend, en hij doet dit allemaal met een camera op zijn helm. Zijn beelden zijn geweldig. Je krijgt een idee van de schaal. Je ziet de ronding van de aarde, je ziet Londen, je ziet de zonsopgang. Het was gewoon prachtig."

Een luchtfoto van het Red Bull-wingsuitevenement bij de Tower Bridge, gemaakt met een Canon-camera door de derde wingsuitvlieger, Peter Salzmann.

Een adembenemend, uniek perspectief op het Red Bull-wingsuitevenement bij de Tower Bridge is vastgelegd door Peter Salzmann, de derde wingsuitvlieger, die met de twee Marco's uit de helikopter is gesprongen en hun hele vlucht heeft gefilmd met een Canon EOS R5 op zijn helm. © Peter Salzmann

Om het plaatje compleet te maken waren er ook fotografen aanwezig, waaronder Alex Grymanis, een lifestyle- en sportspecialist en Canon Ambassador. Zijn taak: één foto maken die het hele evenement perfect weergeeft. Hij had twee EOS R3-camera's, een met een RF 70-200mm F2.8 L IS USM-objectief en de andere met een RF 24-70mm F2.8L IS USM. Hij heeft de voorkeur voor deze objectieven, twee van Canon's drietal professionele RF-zoomobjectieven met snel diafragma, vanwege de snelheid en de nauwkeurige scherpstelling tijdens het zoomen. Volgens hem is dit van groot belang omdat de wingsuitvliegers bijna 250 km/u vliegen. De EOS R3 was ideaal vanwege het grote dynamische bereik en de mogelijkheid om foto's te maken bij 30 fps met de elektronische sluiter.

Alex stond aan de zuidkant van de Tower Bridge om de wingsuitvliegers door de brug heen te zien komen. Hij heeft honderden foto's gemaakt en de perfecte foto gemaakt die deze geweldige, eenmalige precisievlucht weergeeft.

Wingsuitvliegers Marco Fürst en Marco Waltenspiel vastgelegd tijdens hun vlucht door de kenmerkende Tower Bridge in Londen, gefotografeerd met Canon.

Alex Grymanis heeft het indrukwekkende moment vastgelegd waarbij de wingsuitvliegers tussen de torens door vliegen. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 met een Canon RF 70-200mm F2.8 L IS USM-objectief, ingesteld op 1/4000 sec, f/2.8 en ISO 1600. © Alex Grymanis

Het 'Wingsuitvliegers door Tower Bridge'-evenement van Red Bull was een unieke prestatie en een indrukwekkende demonstratie van de adembenemende vaardigheden van de wingsuitvliegers. Maar ondanks dat de vlucht zelf maar een paar seconden duurde, hebben de atleten maanden besteed aan de training, planning en voorbereiding om de vlucht tot een succes te maken. Hetzelfde geldt voor het filmen. Om dit soort unieke, snelle sportmomenten vast te leggen, was veel planning en voorbereiding nodig, plus de vaardigheid en expertise van de hele crew en natuurlijk deze geweldige Canon-camera's en -objectieven voor actiesport:

Camera's

Een Canon EOS C300 Mark III met een CN10X25 IAS S-objectief om de Red Bull-wingsuitvlucht vast te leggen, met de Tower Bridge en de City Hall op de achtergrond.

Een Canon EOS C300 Mark III met een Canon CN10X25 IAS S-objectief legde de vlucht vast vanaf de stroomopwaarts gelegen HMS Belfast.

Alex Summersby

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro