De beste upgrades voor jouw kitlens: welke full-frame zoomlens moet je kiezen?

Waar moet je op letten als je een lens kiest ter vervanging van de kitzoomlens die bij je systeemcamera werd geleverd? Hier zijn enkele creatieve kanshebbers, van ultragroothoek tot close-up.
Een Canon RF 16-28mm F2.8 IS STM-lens en een Canon RF 28-70mm F2.8 IS STM-lens naast elkaar.

Canon-kitlenzen, de lenzen die bij aankoop standaard worden meegeleverd met een camera, zoals de Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM en RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM, bieden een brandpuntsafstand die ideaal is om aan de slag te gaan met creatieve fotografie. Met deze compacte, lichte en veelzijdige zoomlenzen kun je alles vastleggen, van portretten en familiemomenten tot landschappen, architectuur en close-updetails.

Maar wat als je graag een stap verder wilt gaan dan je kitlens? Wat als je een bepaald type fotografie wilt uitproberen, creatief wilt zijn met scherptediepte of opnamen wilt maken bij weinig licht (twee voordelen van een lens met een sneller diafragma), of als je gewoon meer in het kader wilt proppen of objecten op grotere afstand in beeld wilt brengen?

Door te upgraden naar een nieuwe zoomlens kun je nog meer soorten foto's maken, maar de beschikbare keuze kan overweldigend zijn. Wat zijn de functies waar je op moet letten als je klaar bent om je volgende cameralens te kopen? En welke lens moet je kopen na een kitlens?

Houd er rekening mee dat alle RF-lenzen (met uitzondering van enkele speciale lenzen zoals de Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE, waarvoor bepaalde camera's nodig zijn) met elke EOS R-systeemcamera kunnen worden gebruikt. Als je echter een camera hebt met een APS-C-sensor, zoals de EOS R7 of EOS R10, wordt de effectieve brandpuntsafstand van de lens vergroot met een factor van 1,6x. Lees meer over APS-C-camera's en de vermenigvuldiger voor de brandpuntsafstand.

Een serene bosscène, gefotografeerd vanuit een lage hoek met een Canon RF 16-28mm F2.8 IS STM-lens, met een kleine waterval die in rustig water stroomt omgeven door rotsachtig terrein en bomen die tot de lucht op de achtergrond reiken.

Waar zoek je naar in een nieuwe lens? Je hebt wellicht een grotere beeldhoek en optische beeldstabilisatie nodig om vanuit de hand opnamen te maken, maar met een langere sluitertijd kun je bewegend water laten vervagen terwijl de details in stilstaande elementen van een scène behouden blijven. Gefotografeerd met een Canon EOS R8 en een Canon RF 16-28mm F2.8 IS STM-lens, ingesteld op 16mm, 8 sec, f/11 en ISO 100.

Functies om op te letten bij een nieuwe lens

Het eerste waar je naar moet kijken is de brandpuntsafstand. Wil je een lens waarmee je weidse opnamen kan maken om meer van een landschap vast te leggen, of wil je juist een langere lens om wildlife te fotograferen of andere onderwerpen op grotere afstand?

Het maximale of grootste diafragma is een andere belangrijke functie om naar te kijken. Hiermee bepaal je hoeveel licht de camera toelaat, met grotere diafragma's (lagere f-getallen) voor een betere beeldkwaliteit bij opnamen bij weinig licht. Bovendien is de grootte van het diafragma ook van invloed op de scherptediepte: hoeveel van een beeld scherp wordt weergegeven. Een lens met een groot maximaal diafragma, zoals f/2.8, maakt het gemakkelijker om een kleine scherptediepte te bereiken en zo details op de voorgrond en achtergrond te vervagen die de kijker zouden kunnen afleiden.

Met een groot diafragma kun je ook een kortere belichting (kortere sluitertijd) gebruiken om beweging te bevriezen. Sommige zoomlenzen hebben een variabel maximaal diafragma, zoals de RF 24-240mm F4-6.3 IS USM. Dit betekent dat het f/4 biedt aan het uiteinde van het zoombereik van 24mm en dat het maximale diafragma kleiner wordt naarmate de lens wordt ingezoomd, met f/6.3 aan het uiteinde van 240mm.

Als je een camera gebruikt die geen In-body Image Stabilizer (IBIS) heeft, kun je met een lens met krachtige Optical Image Stabilizer scherpere foto's en vloeiendere video's maken wanneer je vanuit de hand opnamen maakt. (Als je camera wel IBIS heeft, werkt dit in combinatie met optische IS in een lens voor nog meer stabilisatie, dus het is nog steeds de moeite waard om een lens met IS te overwegen.)

Als je je camera graag op wilde en ruige locaties gebruikt, dan zorgt een lens met enige mate van weerbestendige afdichting voor gemoedsrust. En als je veel reist en je camera de hele dag bij je hebt, dan wil je waarschijnlijk een relatief compacte en lichte lens.

Om je te helpen bij het kiezen van je volgende favoriete lens, vind je hier een lijst met aanbevelingen die een brandpuntsafstand van 15mm tot 240mm beslaan. Mark Kendrick, Product Marketing Specialist bij Canon Europe, geeft ook inzicht in wat elk van deze producten zo'n geweldige optie maakt.

De handen van een persoon die een Canon EOS R6 Mark II-camera met een Canon RF 28-70mm F2.8 IS STM-lens vasthoudt die scherpstelt op close-updetails van levendige groene bladeren.

De RF 28-70mm F2.8 IS STM is uitgerust met een stappenmotor (STM) die stil en soepel scherpstelt, waardoor hij ideaal is voor het maken van video's en foto's. De camera is ook compatibel met focus-breathing-correctie in camera's zoals de EOS R8 en EOS R6 Mark II, een functie die ervoor zorgt dat de beeldhoek niet drastisch verandert wanneer je scherpstelt terwijl je een video opneemt.

Een stad bij nacht die is gefotografeerd met een Canon RF 28-70mm F2.8 IS STM-lens, met een helder verlichte voetgangersbrug die wordt weerspiegeld in het water.

De RF 28-70mm F2.8 IS STM beschikt ook over een helder diafragma van f/2.8 en 5,5-stops optische beeldstabilisatie voor scherpe beelden en video's, zelfs wanneer je vanuit de hand opnamen maakt in slecht verlichte omgevingen. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 Mark II en een Canon RF 28-70mm F2.8 IS STM-lens, ingesteld op 35mm, 1/10 sec, f/2.8 en ISO 800.

Beste upgrade voor jouw kitlens voor situaties met weinig licht: RF 28-70mm F2.8 IS STM

Deze lensupgrade bevat een reeks functies die nieuwe creatieve mogelijkheden bieden. Om te beginnen heeft deze een maximaal diafragma van f/2.8 dat constant blijft in het hele zoombereik. In combinatie met de 5,5-stops Image Stabilizer van de lens is het heldere diafragma van de RF 28-70mm F2.8 IS STM een uitstekende keuze voor creatieve fotografie bij weinig licht, of je nu binnen portretten maakt of bij schemering landschappen fotografeert.

"Hoewel hij niet zo breed is als de RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM of de RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, kun je met deze lens echt profiteren van de geringe scherptediepte die f/2.8 biedt," legt Mark uit. "Als je deze lens op 70mm gebruikt, kun je prachtige portretten maken die echt scherp zijn op de plekken waar ze scherp moeten zijn, maar die ook een achtergrondvervaging van hoge kwaliteit hebben."

Het is ook een handige lens voor buiten, met een compact, licht en weerbestendig ontwerp met rubberen afdichtingen rond de gecombineerde bedienings-/scherpstelring, de zoomring en de RF-lensvatting. Dankzij de krachtige beeldstabilisatie van de RF 28-70mm F2.8 IS STM hoef je geen statief mee te nemen voor scherpe en stabiele beelden.

Een fotograaf houdt een Canon-camera en een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-lens vast. Op de achtergrond bevindt zich een ijzig landschap met drijvende ijsbergen op kalm water.

De RF 24-105 mm F4L IS USM heeft een robuuste constructie uit de L-serie en geavanceerde optica en is ontworpen voor een uitstekende beeldkwaliteit onder uitdagende omstandigheden.

Een parachutist plonst neer op een meer met dichtbeboste heuvels op de achtergrond, en de hele scène wordt ook weerspiegeld in het stilstaande water.

De RF 24-105mm F4L IS USM biedt een grote brandpuntsafstand, waardoor deze geschikt is voor een groot aantal verschillende situaties. "Deze lens is een goede keuze voor fotografen die niet zijn gespecialiseerd in een bepaald genre, maar die een lens willen die de meeste dingen heel goed kan vastleggen", zegt Mark. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 Mark II en een Canon RF 24-105mm f/F4L IS USM-lens, ingesteld op 33mm, 1/4000 sec, f/7.1 en ISO 640. © Teddy Morellec

Beste allround upgrade voor jouw kitlens: RF 24-105mm F4L IS USM

Als je wilt upgraden naar je eerste Canon-lens uit de L-serie en een zoom wilt die een scala aan brandpuntsafstanden biedt voor dagelijkse foto's en video's, dan is de RF 24-105mm F4L IS USM een zeer praktische keuze.

De afmetingen en het gewicht zijn vergelijkbaar met die van de RF 28-70mm F2.8 IS STM, dus de keuze komt uiteindelijk neer op een sneller diafragma van f/2.8 of een langere zoom met de kwaliteit van de L-serie.

De RF 24-105mm F4L IS USM heeft een stof- en druppelbestendige constructie, compleet met fluorcoatings op de voor- en achterlenselementen die vuil afstoten. De lens is daardoor makkelijker te reinigen. Een 5-stops Image Stabilizer helpt de effecten van cameratrillingen te onderdrukken, terwijl speciale bedienings-, scherpstel- en zoomringen snelle en nauwkeurige handmatige aanpassingen mogelijk maken.

"Het is een lens waarop je heel lang kunt vertrouwen, dag in, dag uit," zegt Mark. "Hij biedt een groter brandpuntsbereik dan de RF 28-70mm F2.8 IS STM, dus als je een lens wilt die elk onderwerp en een grotere hoek kan vastleggen en iets verder kan inzoomen, dan is dit de juiste keuze."

Fotograaf Richard Walch houdt een Canon-camera met een Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM tegen zijn oog terwijl hij zich concentreert op een onderwerp buiten het kader.

De RF 24-240 mm F4-6.3 IS USM is een geweldige algemene lens en is iets zwaarder dan de RF 24-105mm F4L IS USM, maar heeft een aanzienlijk groter bereik. Het variabele maximale diafragma betekent dat de lens compacte afmetingen heeft, dus het is een geweldige partner op reis, en de vergrendelbare zoomring zorgt ervoor dat de lens compact blijft in je reistas.

In een kustlandschap dat is gefotografeerd met een Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-lens glinstert de zee in het zonlicht rond een rots, met ruige kliffen die uit het water erachter steken.

Het 10x zoombereik, compacte formaat en de 5-stops beeldstabilisatie maken de RF 24-240mm F4-6.3 IS USM de perfecte reislens, aldus Canon Ambassador Richard Walch. Hij ontdekte dat hij alles kon vastleggen, van groothoekopnamen van uitgestrekte, majestueuze landschappen of havenscènes tot telefoto-opnamen van bezienswaardigheden of vliegende zeemeeuwen, en zelfs close-ups van kleine onderwerpen zoals bloemen. Gefotografeerd met een Canon RP (nu opgevolgd door de Canon EOS R8) en een Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-lens, ingesteld op 55mm, 1/500 sec, f/11 en ISO 200. © Richard Walch

Beste upgrade voor jouw kitlens op reis: RF 24-240mm F4-6.3 IS USM

Een superzoom zoals de 10x RF 24-240mm F4-6.3 IS USM biedt de flexibiliteit om naadloos over te schakelen van het fotograferen van weidse landschappen naar close-ups van wildlife zonder dat je de lens hoeft te verwisselen. Als je de RF 24-240mm F4-6.3 IS USM koppelt aan een full-frame EOS R System-camera, heb je de vrijheid om spontaan foto's te maken en sneller te reageren.

Mark suggereert dat dit een zeer praktische reislens is. "Hij weegt slechts 750 gram en kan tot iets meer dan 12 centimeter in lengte worden ingeschoven. De camera is dus gemakkelijk mee te nemen en dankzij de 5-stops Image Stabilizer kun je mobiel blijven en toch scherpe opnamen maken vanuit de hand. Hij is ook uitgerust met een snelle en vrijwel geruisloze Nano USM-scherpstelmotor die we normaal gesproken alleen zien op hoogwaardige of professionele lenzen uit de L-serie."

Als je je standaard kitlens, zoals de RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM, vervangt door de RF 24-240mm F4-6.3 IS USM, worden de creatieve mogelijkheden enorm uitgebreid met de vele brandpuntsafstanden die je dan tot je beschikking hebt. Hij heeft niet het snelle maximale diafragma van de RF 28-70mm F2.8 IS STM of de professionele constructie van de RF 24-105mm F4L IS USM, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door zijn veelzijdigheid.

Een persoon die een Canon-camera met een Canon RF 16-28mm F2.8 IS STM-lens vasthoudt en voorover leunt terwijl hij een opname indeelt met gebruik van het scherm aan de achterkant van de camera.

Het geavanceerde ontwerp van de RF 16-28mm F2.8 IS STM bevat vier UD-elementen en twee asferische elementen, waardoor lensvervormingen en schitteringen tot een minimum worden beperkt. Daarnaast heeft de lens 5,5-stops beeldstabilisatie, wat betekent dat hij prachtige ultragroothoekbeelden en video's direct vanuit de camera levert.

Een bergtop gehuld in wolken en mist, gefotografeerd met een Canon RF 16-28mm F2.8 IS STM-lens.

Dankzij de ultragrote beeldhoek van 16mm van de RF 16-28mm F2.8 IS STM kun je een verbluffend perspectief bereiken op een full-frame camera dat je niet kunt bereiken met een kitlens. Gefotografeerd met een Canon EOS R8 en een Canon RF 16-28mm F2.8 IS STM-lens ingesteld op 16mm, 1/125 sec, f/2.8 en ISO 800.

Beste upgrade voor jouw kitlens voor weidse beelden bij weinig licht: RF 16-28mm F2.8 IS STM

Een kitlens bied veel verschillende kaderopties voor landschaps- en stadsfotografie, zodat je kunt uitzoomen om een breed beeld vast te leggen en vervolgens een beetje kunt inzoomen om interessante elementen in de scène te isoleren. Als je echter fan bent van groothoeklenzen, dan is de full-frame RF 16-28mm F2.8 IS STM-ultragroothoeklens een goede upgrade van je kitlens.

"Het is een ideale lens voor mensen die de grootsheid van een locatie willen vastleggen, of het nu om een stadsgezicht of een landschap gaat," zegt Mark, "maar de ultragrote zichthoek is ook een aanvulling op architectuur, interieurs en vlogs vanuit de hand. Dankzij het constante maximale diafragma van f/2.8 over het gehele zoombereik is het een uitstekende lens voor opnamen bij weinig licht, maar ook voor astrofotografie."

De RF 16-28mm F2.8 IS STM heeft een ontwerp dat vergelijkbaar is met dat van de RF 28-70mm F2.8 IS STM, compleet met 5,5-stops Image Stabilizer, diafragma met 9 lamellen, een gecombineerde bedienings-/scherpstelring en een weerbestendige constructie. De beeldkwaliteit is ook zeer hoog en vergelijkbaar is met die van een lens uit de L-serie, waardoor de RF 16-28mm F2.8 IS STM een van de beste ultragroothoeklenzen op de markt is.

Om het zeer compacte formaat te behouden – de lens weegt slechts 445 gram en is ongeveer 9 centimeter lang indien ingetrokken – wordt elke groothoekvervorming gecorrigeerd door beeldverwerking in de camera in plaats van optisch in de lens. "De EOS R-systeemcamera's kunnen de foto in realtime verwerken en corrigeren," legt Mark uit. "Als we het allemaal optisch moesten doen, zouden de lenselementen groter moeten zijn, wat de lens ook groter en duurder zou maken.

"Dankzij de kracht van het EOS R System kan Canon lenzen ontwerpen die compacter, lichter en beter betaalbaar zijn, met de beeldkwaliteit van de volgende generatie."

Een blik over de schouder van een fotograaf terwijl ze op het LCD-scherm tikt van een Canon-camera met een Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-lens. Een scène waar een beekje tussen de rotsen is te zien op het scherm.

Als je geen zwaardere zoomlens wilt meenemen, is de compacte, lichtgewicht RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM een praktische maar zeer creatieve optie. Dankzij de mogelijkheden voor close-focus kun je ook dicht bij objecten op de voorgrond scherpstellen, waardoor je foto's en video's nog meeslepender worden. © Amy Bates

Een landschapsfoto die is gemaakt met een Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-lens, met daarop een meer met gras op de voorgrond en bergen op de achtergrond.

Een ultragroothoeklens zoals de RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM helpt je de opvallende schoonheid van een weidse omgeving vast te leggen. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 met een Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, ingesteld op 15mm, 0,6 sec, f/11 en ISO 100. © Verity Mulligan

Beste kitlens upgrade voor ultragroothoekopnamen: RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

De RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM is een voordelige ultragroothoek upgrade van een kitlens. Hij heeft een brandpuntsafstand die vergelijkbaar is met die van de RF 16-28mm F2.8 IS STM, maar het bereik is langer en breder. Elke millimeter in de brandpuntsafstand maakt een groot verschil bij groothoekfoto's en -video's. Op 15 mm leg je verrassend veel meer vast dan op 16 mm.

De RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM heeft niet dezelfde weerbestendige constructie als de RF 16-28mm F2.8 IS STM, maar biedt dezelfde 5,5-stops optische beeldstabilisatie en kan beelden vastleggen op kortere afstanden, tot 12,8 centimeter in de handmatige scherpstelmodus. Hierdoor kun je een klein onderwerp gedetailleerd vastleggen terwijl je nog steeds een groot deel van de scène in beeld krijgt.

"Het diafragma is lager dan dat van de RF 16-28mm F2.8 IS STM, wat betekent dat het niet zo goed is voor opnamen bij weinig licht of voor het toepassen van creatievere scherptediepte-effecten," voegt Mark toe. "Maar waar de RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM in uitblinkt, is dat deze breder, kleiner en ruim 50 gram lichter is. Dus als je op zoek bent naar een ultragroothoeklens in zakformaat, is dit de perfecte lens voor jou."

Gerelateerde artikelen

Een lens kiezen

Alles wat je moet weten over lenzen, van lenstypen tot functies waar je op moet letten.

Uitdaging met landschapslenzen

Professioneel fotograaf Verity Milligan deelt haar ervaring met het fotograferen van creatieve landschappen met twee lichtgewicht lenzen.

Waarom het EOS R System een upgrade is die je hele carrière verandert

De EOS R-camera's en lenzen van Canon tillen het werk van fotografen al vijf jaar lang naar een hoger niveau. Ontdek zelf waarom professionals de overstap hebben gemaakt.

Belichting bepalen

Krijg diafragma, sluitertijd en ISO-instellingen onder de knie.