UITRUSTING

Maak kennis met de EOS R1 en
de EOS R5 Mark II: alles wat je moet weten

Ontdek hoe je het maken van foto's en video's onder de knie krijgt met sneller filmen en fotograferen, revolutionaire AF-tracking met de modus Action Priority, en naadloze hybride mogelijkheden.
De Canon EOS R5 Mark II en Canon EOS R1 tegen een zwarte achtergrond.

De Canon EOS R5 Mark II en de Canon EOS R1 zijn echte creatieve krachtpatsers, met een aantal van de meest geavanceerde ontwikkelingen op het gebied van cameratechnologie.

Beide full-frame systeemcamera's beschikken over de nieuwe stacked CMOS-sensoren en een nieuwe DIGIC Accelerator-processor die samenwerkt met de DIGIC X-beeldprocessor voor fenomenale prestaties. Tot de andere functies van de camera's behoren geavanceerde deep learning-technologie, mogelijkheden voor beeldverbetering en in-body beeldstabilisatie.

De Canon EOS R5 Mark II is veel meer dan alleen een upgrade van zijn voorganger, de Canon EOS R5. Naast verschillende gloednieuwe functies beschikt hij ook over verschillende functies die zijn overgenomen uit de nieuwere generatie Canon EOS R6 Mark II- en Canon EOS R3-modellen. Hij is speciaal ontworpen om je ongekende hybride creativiteit te geven en om creatieve storytellers in staat te stellen uitmuntende foto's en video te maken.

De toonaangevende Canon EOS R1 gaat nog een stap verder en is de camera waarmee je een stap voor blijft. Hij is speciaal ontworpen met het oog op de behoeften van professionele sport- en nieuwsfotografen en -videografen, en biedt ongeëvenaarde videomogelijkheden en connectiviteit van de volgende generatie.

Hier komen de functies van deze twee EOS R-systeemcamera's uitgebreid aan bod om je te helpen de camera te vinden die het best aansluit op jouw creatieve behoeften.

Vier basketbalspelers in actie op een veld, een van de spelers dribbelt met de bal in de lucht. Gemaakt met de Canon EOS R1.

De Canon EOS R1 heeft een nieuwe 24,2 Megapixel back-illuminated stacked sensor met ondersteuning voor continue opnamen met een maximale snelheid van 40 fps met volledige AF-tracking en een sluitertijd (met elektronische sluiter) van tot wel 1/64,000 sec, zodat je geen enkel moment van de actie mist. Gefotografeerd met een Canon EOS R1 en een Canon RF 50mm F1.2 USM-objectief, ingesteld op 1/10.000 sec, f/1.2 en ISO 400.

Vier basketbalspelers in actie op een veld, een van de spelers dribbelt met de bal in de lucht. Gemaakt met de Canon EOS R1.

Dankzij een snellere uitlezing van de sensor zorgt de Canon EOS R1 voor minder rolling shutter-vertekening. Gefotografeerd met een Canon EOS R1 en een Canon RF 70-200mm F2.8 L IS USM-objectief, ingesteld op 1/6400 sec, f/2,8 en ISO 250.

Leg vliegensvlugge onderwerpen en prachtige details vast

De Canon EOS R5 Mark II en de Canon EOS R1 missen echt niets. Beide camera's beschikken over Canon's befaamde in-body beeldstabilisatie, dat tot 8,5-stops beeldstabilisatie biedt in het midden van het frame en 7,5 stops bij de randen (afhankelijk van het gebruikte objectief) om steeds weer scherpe foto's te maken, ook als je vanuit de hand fotografeert.

Bovendien zijn ze allebei voorzien van de nieuwste beeldverwerkingstechnologieën. Beide camera's hebben de nieuwe full-frame back-illuminated stacked CMOS-sensor – met ongeveer 45 effectieve Megapixel in de Canon EOS R5 Mark II en ongeveer 24,2 Megapixel in de Canon EOS R1. Dit wordt in beide camera's gecombineerd met een nieuwe DIGIC Accelerator-beeldprocessor en de DIGIC X-beeldprocessor, die samen garant staan voor fenomenale prestaties.

Met deze combinatie van sensor en beeldprocessors is de elektronische-sluitertijd korter – tot 1/32.000 seconde in de Canon EOS R5 Mark II en tot 1/64.000 seconde in de Canon EOS R1 – en de uitlezing van het signaal snel. Hierdoor is er minder rolling shutter-vertekening en kun je zelfs in snelle actiesituaties precies de foto maken die je voor ogen hebt.

De Canon EOS R5 Mark II biedt continue opnamen met hoge snelheid met tot 30 opnamen per seconde en de Canon EOS R1 met tot 40 opnamen per seconde (beide met de elektronische sluiter), met volledige AE- en AF-tracking.

Daarnaast hebben beide camera's een pre-opnamefunctie waarmee je er zeker van bent dat je cruciale momenten kunt vastleggen, of je nu actiesporten fotografeert of onverwachte bewegingen van wildlife vastlegt. Als continue opname en AF zijn ingeschakeld, legt de Canon EOS R5 Mark II 15 frames en de Canon EOS R1 20 frames vast voordat de sluiterknop volledig wordt ingedrukt, zelfs als je foto's maakt in HEIF, JPEG of zelfs RAW.

De deep learning-technologie in deze EOS R-systeemcamera's tilt beide camera's naar een hoger niveau dankzij de hoge beeldkwaliteit, terwijl een nieuwe functie voor ruisreductie via neuraal netwerk in de camera zorgt voor verdere verbeteringen.

Bovendien is met deep learning een baanbrekende optie voor beeldopschaling in de camera mogelijk, zodat beelden met zeer hoge resolutie – tot 179 Megapixel (4 x 45 Megapixel) in de Canon EOS R5 Mark II en tot 96 Megapixel (4 x 24,2 Megapixel) in de Canon EOS R1 – kunnen worden vastgelegd en de workflowefficiëntie wordt verbeterd. Met beide camera's krijg je precies de beelden die je wilt, met de hoge kwaliteit die je eist.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je uitrusting voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).
De hand van een fotograaf houdt een Canon EOS R1-camera vast waarop het aanpassingsscherm voor de AF-aanknop wordt weergegeven.

De Canon EOS R5 Mark II en de Canon EOS R1 beschikken beide over Dual Pixel Intelligent AF-tracking met Action Priority-mogelijkheden. Hiermee kan de camera het autofocusframe gericht houden op de actie op basis van deep learning-algoritmes – ideaal voor het vastleggen van snelle en onvoorspelbare momenten.

Slimmere autofocus op een hoger niveau

De snelheid van het nieuwe beeldverwerkingssysteem, in combinatie met deep learning-technologie, heeft geleid tot ongekende scherpstelmogelijkheden in beide camera's.

De Canon EOS R1 en de Canon EOS R5 Mark II beschikken beide over Dual Pixel Intelligent Autofocus, een geavanceerde nieuwe versie van de Dual Pixel CMOS AF II die wordt gebruikt in andere recente Canon EOS R-systeemcamera's, zoals de Canon EOS R5 en Canon EOS R6. Hiermee is de autofocus nu sneller en slimmer, en kan worden scherpgesteld op veel kleinere details.

De nauwkeurigheid waarmee onderwerpen worden gevolgd is verbeterd en je kunt het onderwerp nu ook scherp in beeld houden als het even niet zichtbaar is. Als je bijvoorbeeld vogels fotografeert, maar je ze vanwege takken niet altijd goed in beeld hebt, of als je bij een voetbalwedstrijd bent en er andere spelers in beeld komen, blijft de camera betrouwbaarder scherpgesteld op het hoofdonderwerp.

Beide camera's hebben een nieuwe Action Priority AF-modus en kunnen met behulp van deep learning-algoritmen bepaalde soorten actie in sporten herkennen. Wanneer de actie (zoals een kopbal bij voetbal, een dunk bij basketbal of een spike bij volleybal) door de camera wordt herkend, wordt automatisch de desbetreffende speler bepaald. Uiteindelijk verplaatst de Action Priority AF-modus het AF-frame naar de speler die de actie uitvoert, en je hebt nauwkeurige controle over deze verplaatsing met behulp van drie verschillende gevoeligheidsniveaus.

Beide camera's hebben een verbeterde Register People Priority-functie (een verbetering ten opzichte van de functie in de Canon EOS R3), waarmee de persoon met de hoogste prioriteit in beeld blijft zonder je iets hoeft te doen (nadat je dit vooraf hebt geconfigureerd). Dit is ideaal voor allerlei verschillende opnamesituaties waarbij er veel mensen in beeld zijn, van nieuwssituaties tot exclusieve evenementen of bruiloften, omdat de camera weet op welke gezichten moet worden scherpgesteld op basis van de prioriteit die in de camera is vastgelegd.

Er kunnen meteen tot tien gezichten worden geregistreerd en geprioriteerd op basis van foto's die je maakt of foto's die zijn opgeslagen op de geheugenkaart. Je kunt tien sets van tien personen opslaan, wat betekent dat je in totaal 100 gezichten vooraf kunt registreren en wanneer nodig in verschillende scenario's kunt gebruiken. Indien nodig kan de prioriteit van personen in de camera worden gewijzigd.

De hand van een fotograaf houdt een Canon EOS R1-camera vast. Op het scherm van de camera zijn de Action Priority-instellingen te zien.

Bij zowel de Canon EOS R5 Mark II als de Canon EOS R1 maakt Action Priority AF gebruik van alle voordelen van het nieuwe platform voor beeldverwerking om de scène te interpreteren, het hoofonderwerp vast te stellen en dit scherp in beeld te houden in actiesituaties. Omdat AF specifiek is geoptimaliseerd voor balsporten, zijn deze twee camera's een geweldige keuze voor professionele sportfotografen.

De Canon EOS R5 Mark II en de Canon EOS R1 bevatten beide een aanzienlijke upgrade van het Eye Control AF-systeem dat werd geïntroduceerd in de Canon EOS R3. Beide camera's kunnen het AF-punt instellen of aanpassen door te detecteren waar in de zoeker je kijkt – en, op basis daarvan, waar je naar kijkt.

De Canon EOS R5 Mark II en Canon EOS R1 bevatten nieuwe, compacte optica en een herzien zichtlijnalgoritme met een verdubbelde sampling-snelheid vergeleken met het vorige. Daarmee zijn het bereik waarin en de nauwkeurigheid waarmee zichtlijndetectie mogelijk is, uitgebreid. Dit heeft geleid tot een verbeterde Eye Control-ervaring en een belangrijk voordeel bij snelle sportacties. Door de camera bijvoorbeeld in dezelfde positie te houden en van AF te wisselen door gewoon in de zoeker te kijken, is het plotseling een stuk gemakkelijker om twee of drie motoren die voorbij racen vast te leggen – en op elke motor scherp te stellen.

Een belangrijk verschil tussen de Canon EOS R5 Mark II en de Canon EOS R1 is dat de EOS R1 de eerste camera is met baanbrekende Cross-type AF. Daarmee kan de camera faseverschil niet alleen verticaal detecteren, net als alle andere AF-systemen, maar dit tegelijkertijd ook horizontaal kan doen. Dit betekent meer nauwkeurigheid en een hogere snelheid in situaties met weinig licht en weinig contrast, en nog stabielere AF-prestaties in de modus voor continue opnamen.

Een ander verschil in de Canon EOS R1 is de aanpasbare AF-aanknop, die het verschil herkent tussen volledig indrukken en half indrukken. Je kunt verschillende functies toewijzen aan elk niveau, zodat je flexibeler dan ooit snel kunt schakelen tussen AF-modi of andere functies die je toewijst als voorinstellingen.

Een voorovergebogen fotograaf houdt de Canon EOS R5 Mark II-camera vast, tegen de onscherpe achtergrond van een muziekevenement.

De Canon EOS R5 Mark II en de Canon EOS R1 beschikken over een verbeterde In-Body Image Stabilizer-functie (IBIS), waarmee (afhankelijk van de gebruikte objectieven) tot 8,5-stops stabilisatie in het midden van het frame en 7,5 stops dichter bij de hoeken mogelijk is. Dit is onmisbaar bij algemene opnamen vanuit de hand en bij pannen tijdens video's om steeds weer scherpe opnamen te maken.

Een fotograaf langs de zijlijn houdt de Canon EOS R1-camera vast en maakt opnamen van een voetbalwedstrijd.

Beide camera's verleggen de grenzen van hybride-opnamen omdat je er gelijktijdig JPEG-foto's met hoge resolutie en Full HD-video mee kunt maken. Dit betekent dat je continu op hetzelfde moment foto's kunt maken en bewegende beelden kunt vastleggen.

Naadloze hybride functionaliteit

Zowel de Canon EOS R5 Mark II als de Canon EOS R1 zijn ontworpen als echt hybride camera's. Het zijn de eerste full-frame systeemcamera's van Canon die gelijktijdig video kunnen opnemen en foto's kunnen maken als alternatief voor het halen van stilstaande beelden uit video-opnamen.

In de praktijk betekent dit dat je met de Canon EOS R5 Mark II bij het opnemen van video (Full HD 25p/30p) 8K-beelden (16:9 JPEG) kunt vastleggen met tot 7,5 fps, zodat je niet alleen dezelfde camera kunt gebruiken voor foto's en video, maar ook continu foto's en video-opnamen kunt maken van hetzelfde moment.

Met de Canon EOS R1 kun je tijdens het opnemen van video (Full HD tot 60 fps) beelden vastleggen met 17 Megapixel (16:9 JPEG) met tot 10 fps. Hiermee krijg je foto's met hoge resolutie voor gebruik in professionele print- of andere toepassingen, en tegelijkertijd Full HD-video van een hanteerbare grootte voor sociale platforms of snelle nieuwsitems.

Wat betreft de volwaardige videofunctionaliteit, wanneer je deze Dual Shooting-functie niet nodig hebt, kan de Canon EOS R1 6K RAW vastleggen met tot 60 fps, terwijl intern 4K met tot 120p ook mogelijk is, net als 4K 60p op basis van 6K met oversampling. De Canon EOS R5 Mark II biedt 8K RAW met 60 fps en 4K met tot 120p. Dankzij al deze verschillende mogelijkheden weet je zeker dat je al het videomateriaal kunt maken dat je nodig hebt, voor vrijwel alle sociale platforms of professionele doeleinden.

In combinatie met de uitgebreide opnamemogelijkheden van de Canon EOS R5 Mark II kun je een koelventilatoraccessoire (afzonderlijk verkrijgbaar) gebruiken, zodat je langer opnamen kunt maken zonder het risico van oververhitting. Als je de camera bijvoorbeeld gebruikt om 8K 30p-opnamen te maken, kun je hem bijna 40 minuten lang gebruiken voordat de eerste tekenen van oververhitting zich voordoen. De koelventilator wordt vervolgens ingeschakeld om de opnameduur te verlengen tot zo'n 120 minuten, afhankelijk van de video-opnamemodus en ventilatorinstellingen.

Beide camera's passen naadloos in een professionele videoproductieworkflow dankzij de full-size HDMI-uitgang en een statuslampje, plus ondersteuning voor 4-kanaals audio, instellingen voor bestandsnaamgeving en taggen, en proxy-instellingen die aan de industrienorm voldoen. Ze bieden beide ondersteuning voor Canon Log 2 en 3 als professionele kleurcorrectie nodig is, tot een dynamisch bereik van maar liefst 16+ stops bij gebruik van Canon Log 2 en opname in de Fine-modus van 4K 29,97p/25,00p. Daarnaast bevatten beide camera's professionele videotools zoals een modus voor valse-kleurweergave en functies voor hulp bij scherpstelling. De Canon EOS R5 Mark II beschikt ook over golfvormmonitorinstellingen, waarmee hij bij uitstek geschikt is voor kleine videoproducties.

De Canon EOS R1 en Canon EOS R5 Mark II bieden ook ondersteuning voor de irisring op compatibele RF-objectieven, zoals de RF 24-105mm F2.8 L IS USM Z, die geschikt is voor fotografie en video-opnamen.

Een fotograaf werkt op een laptop op een voetbalveld, met de Canon EOS R1-camera in het gras ernaast, met het objectief omlaag gericht.

Beide camera's hebben een groot aantal verschillende poorten en verbindingsopties, zoals Wi-Fi 6E-connectiviteit (in specifieke regio's), zodat je jouw foto's en video's op locatie kunt bewerken en controleren.

Een hand houdt een smartphone met de Canon Camera Connect-app vast. Op een oranje trap van asfalt ernaast ligt de Canon EOS R1.

Je kunt de camera-instellingen aanpassen en de sluiter op afstand activeren met de Canon Camera Connect-app op je smartphone of tablet. Bovendien kun je de app gebruiken om beelden die zijn gemaakt met de Canon EOS R5 Mark II of de Canon EOS R1 meteen te controleren en over te brengen.

Professionele workflowfuncties – razendsnel taggen, bewerken en verzenden

Voor professionele fotografen is het bewerken, taggen en verzenden van foto's soms net zo belangrijk als het fotograferen zelf. Sport- en nieuwsfotografen kunnen bijvoorbeeld nog tijdens het fotograferen foto's naar een redacteur of fotobureau sturen om de deadline te halen, of materiaal verzenden naar een klant of bureau door het rechtstreeks te uploaden naar een FTP-server.

De Canon EOS R5 Mark II en de Canon EOS R1 hebben alle functies die je in dit soort situaties nodig hebt.

Het zijn ook de eerste EOS-camera's met ondersteuning voor Wi-Fi 6E (IEEE 802.11ax 6GHz) in regio's waar dit van toepassing is, met achterwaartse compatibiliteit met 5 GHz- en 2,4 GHz-netwerken. Met de functie voor multi-threaded FTP wordt de volledig beschikbare bandbreedte efficiënter gebruikt, zodat meerdere bestanden tegelijk kunnen worden verzonden. Dat betekent dat je bestanden veel sneller en veiliger dan ooit kunt verzenden.

Bovendien kun je het handige abonnement voor de Canon Camera Connect-app gebruiken om via Wi-Fi direct verbinding te maken met je smartphone of mobiele apparaat. Zo kun je grotere hoeveelheden gegevens via een stabielere USB-verbinding verzenden naar 5G mobiele apparaten, waarmee de bestanden vervolgens rechtstreeks naar FTP-servers kunnen worden overgebracht.

Een andere nuttige functie is voice tagging, waarmee je audionotities kunt maken die je bij je beelden kunt opslaan. Je kunt deze dan later op een computer, smartphone of tablet afspelen, zodat je belangrijke informatie over beelden en de shoot niet vergeet. Nog belangrijker is dat je hiermee klanten of bureaus aanvullende informatie over de content kunt geven.

Voor drukke professionele fotojournalisten en sportfotografen met krappe deadlines is de Canon EOS R1 de eerste EOS-camera met ingebouwde bedrade Ethernet-connectiviteit tot 2,5G BASE-T-snelheid. De Canon EOS R5 Mark II kan dezelfde snelheid via bedrade connectiviteit bereiken als deze is uitgerust met het optionele battery grip- of ventilatorgreepaccessoire.

Een meisje dat een muziekevenement bijwoont, houdt haar handen op haar hoofd en kijkt naar beneden in het objectief. De achtergrond is iets vervormd en onscherp. Gemaakt met de Canon EOS R5 Mark II.

Dankzij de RF-vatting op beide camera's kun je elk objectief uit de uitgebreide reeks Canon RF-objectieven gebruiken. Zo heb je dankzij nieuwe technologieën voorsprong op de concurrentie en kun je iconische beelden meteen vastleggen. Gefotografeerd met de Canon EOS R5 Mark II en een Canon RF 10-20mm F4 L IS STM-objectief, ingesteld op 1/25 sec, f/4 en ISO 1250.

Je keuze maken

Zowel de Canon EOS R1 als de Canon EOS R5 Mark II beschikken over geavanceerde nieuwe technologieën en baanbrekende functies. Maar welke past nu bij jou?

Ben je een creatieve storyteller en wil je jouw mogelijkheden naar een hoger niveau tillen? Dan zou de Canon EOS R5 Mark II wel eens de perfecte upgrade voor je kunnen zijn. Hij is compact en licht, en is dus een ideale camera om overal mee naartoe te nemen, of je nu wildlife- en landschapsfoto's maakt of aan de slag gaat met mode-, portret, evenement- of bruiloftfotografie. Net als zijn voorganger, de Canon EOS R5, heeft deze camera een goede water- en stofbestendigheid en gaat de accu langer mee. Het is dus een camera waar je op kunt vertrouwen als je veel op verschillende locaties aan het werk bent. Dankzij de naadloze hybride mogelijkheden kun je moeiteloos overstappen op video als dat bij deze opdrachten nodig is, of voeg hem als een onmisbaar onderdeel toe aan je uitrusting voor het maken van bedrijfsvideo's of onafhankelijke filmproductie. Zo ben je altijd klaar voor het ultieme moment en kun je jouw hybride creativiteit de vrije loop laten.

De Canon EOS R1 is daarentegen speciaal ontworpen voor de meest veeleisende professionele sport-, nieuws- en wildlifefotografen, voor wie alleen het allerbeste goed genoeg is om de concurrentie een stap voor te kunnen blijven. Het is de camera bij uitstek voor fotografie en videografie wanneer je gewoon meteen het beste resultaat nodig hebt en geen tweede kans krijgt. Wanneer onovertroffen prestaties, een robuuste en betrouwbare constructie, en ondersteuning voor je professionele workflow prioriteiten zijn, is de Canon EOS R1 is een solide keuze die zelfs onder de zwaarste omstandigheden optimaal presteert.

Mabinty Taylor-Kamara and Alex Summersby

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro