Voor straatfotografie moet je sterk in je schoenen staan. Je komt ten slotte oog in oog te staan met de realiteit van het leven, hoe onverwacht die ook kan zijn. In een fractie van een seconde, zonder waarschuwing, ontvouwen zich unieke verhalen. Om deze vast te leggen, moet je bijna helderziend zijn om te weten wat er gaat gebeuren. Je hebt maar één kans.
Om snel en creatief te zijn heb je niet alleen de juiste vaardigheden en intuïtie nodig, maar moet je ook instinctief kunnen vertrouwen op je apparatuur, vooral op je objectieven. "De objectieven maken het echte verschil", zegt reis-, straat-, landschaps- en portretfotograaf Joel Santos. "Objectieven bepalen namelijk hoe jij de wereld vastlegt."
De beste Canon-objectieven voor straatfotografie
Joel omarmt de onvoorspelbaarheid van het genre en reageert in het moment. "Straatfotografie is vaak veel spontaner. Je plant niet en vraagt mensen niet om te poseren. Ik probeer te voelen wat er om me heen gebeurt en reageer daarop. Op hetzelfde moment ontspant zich in je hoofd een verhaal. Bij straatfotografie heb je dus meer vrijheid en laat je je meevoeren door wat er gebeurt."
Wat zijn dan de beste objectieven voor straatfotografie? Dat is voer voor discussie tussen fotografen. Sommigen kiezen voor zoomobjectieven, die veelzijdiger en betaalbaarder zijn, anderen gaan voor primeobjectieven met snellere diafragma's en dus betere prestaties bij weinig licht. Straatfotografen, zowel beroepsfotografen als beginners, moeten de apparatuur kiezen die het beste past bij hun persoonlijke smaak en behoeften. Zo heeft Joel beide soorten objectieven in zijn uitrusting, om verschillende redenen.
Heb je Canon-apparatuur?
Hier vertelt Joel ons over zijn favoriete Canon-objectieven voor straatfotografie en hoe hij ze gebruikt. Onze expert Mike Burnhill, Senior Product Specialist van Canon Europe, vertelt waarom bepaalde functies elk objectief ideaal maken voor het genre en geeft daarnaast ook nog wat andere suggesties.
1. Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM
Voor straatfotografie valt Joel graag terug op de veelzijdigheid van zoomobjectieven, omdat hij zelden tijd heeft om van objectief te wisselen. Zo vindt hij het grootste diafragma van f/2.8 van het RF 15-35mm F2.8L IS USM-groothoekobjectief erg fijn om mee te werken: het presteert goed bij weinig licht en produceert een geringe scherptediepte, zodat de focus snel wegvalt en de onderwerpen opvallen tegen de achtergrond. Joel vertelt ook dat de beeldstabilisatie van het objectief betekent dat hij langzamere belichtingstijden kan gebruiken en scènes kan vastleggen waarbij de straat volledig scherp is, maar bewegende fietsen en auto's de gewenste onscherpte bieden.
Volgens Mike is de 5-stops beeldstabilisatie van het objectief slechts het topje van de ijsberg wanneer je dit objectief uit de L-serie gebruikt in combinatie met een EOS R System-camera met in-body beeldstabilisatie (IBIS). "De IBIS van EOS R System-camera's kan bepaalde soorten bewegingen heel goed corrigeren. De beeldstabilisatie van het objectief is juist weer meer geschikt voor andere bewegingen. Ze hebben allebei hun eigen specialiteiten. Het objectief en de camera werken zo samen om verschillende soorten trillingen te corrigeren en zeer scherpe beelden te produceren."
Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM
2. Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM
De Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM is ook een ideaal objectief voor straatfotografen. Het heeft een veelzijdig 10x zoombereik, 5-stops optische beeldstabilisatie en weegt slechts 750 gram. Perfect dus als je maar één objectief wilt meenemen.
"Het is een veelzijdig superzoomobjectief dat niet te groot is", aldus Mike. "De brandpuntsafstand is ongeveer net zo lang als op een RF 24-70mm F2.8L IS USM, maar natuurlijk met een veel kleinere beeldhoek.
"Dit objectief profiteert optimaal van een van de belangrijkste voordelen van de RF-vatting in het hart van het EOS R System: de snelle communicatie tussen de camera en het objectief. Dit betekent dat gegevens van de digitale objectiefoptimalisatie in het objectief worden vastgelegd en in realtime met de camera worden gedeeld. Zo kan de software van de camera eventuele imperfecties in de beelden direct corrigeren. Je krijgt dus foto's van zeer goede kwaliteit van een betaalbaar objectief."
Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM
3. Canon RF 28-70mm F2L USM
Joels favoriete zoomobjectief is de RF 28-70mm F2L USM. Het is volgens hem alsof je "een pakket primes" in één objectief hebt. "Het is een typisch Canon-objectief en het is echt heel erg goed", zegt hij. "Het is groot, maar wat mij betreft elke cent waard. Het is mijn favoriete objectief aller tijden.
"Voor straatfotografie heb je een objectief nodig dat in de meeste situaties uitmuntende prestaties biedt. Dit is het enige objectief dat ik ken dat over het hele bereik perfect presteert, van groothoek tot smalle beeldhoeken."
Joel zegt dat hij hierdoor nooit midden in een shoot van objectief hoeft te wisselen. Met een diafragma van f/2 is dat volgens hem ook bij weinig licht niet nodig, hoe slecht de lichtomstandigheden ook zijn. "In vergelijking met f/2.8 krijg je twee keer zoveel licht", zegt hij. "Dat is een hoop licht."
Mike zegt: "Dat klopt. Het diafragma is superscherp en superhelder en je hebt de meeste standaard brandpuntsafstanden. Het is een zoomobjectief met de kwaliteiten van een prime. Dit komt doordat we het EOS R System vanaf de grond rond de RF-objectiefvatting hebben gebouwd, met een brede objectiefopening en een korte flens van de vatting naar de sensor. Zo konden we de grote optische elementen aan de achterkant in een optimale positie nabij de sensor plaatsen om het licht beter op de sensor te laten vallen."
Canon RF 28-70mm F2L USM
4. Canon RF 50mm F1.2L USM
Snelle 50mm-objectieven hebben altijd de aandacht getrokken van fotografen. Helderheid en scherpte zijn daarbij belangrijk, maar Joel zegt dat de RF-versie nog een stap verder gaat, zelfs tot aan de rand van het frame.
"Met de RF 50mm F1.2L USM kun je echt toveren. De manier waarop het licht opvangt en onderwerpen scheidt van de achtergrond is echt ongeëvenaard", zegt hij. "Het is een f/1.2-objectief waarmee je een diafragma van f/1.2 kunt gebruiken. Je kunt in omstandigheden met zeer weinig licht werken en de onderwerpen perfect losmaken van de achtergrond."
Het vermogen van de RF 50mm F1.2L USM om deze resultaten in het hele frame te produceren is niets meer dan eenvoudige natuurkunde, aldus Mike. "De vatting is breed en de objectiefelementen bevinden zich dichter bij de sensor. De lichtstraal hoeft dus minder te buigen om de hoeken te bereiken", zegt hij. "De manier waarop licht op de sensors valt, komt nogal nauw. Als de lichtstraal naar de hoeken afbuigt, krijg je een vervagingseffect. Dankzij de vele elementen nabij het midden valt het licht in een rechte lijn op de sensor van het objectief. Dit zorgt voor minder afwijkingen."
Canon RF 50mm F1.2L USM
De RF 50mm F1.8 STM biedt dezelfde voordelen in een compact, licht objectief dat ideaal is voor straatfotografie, spontane portretten en video. Volgens de in Londen gevestigde fotograaf en creative director Ejiro Dafé is het objectief zo licht en onopvallend dat hij er foto's mee kan maken die met een groter objectief veel moelijker zouden zijn. De 50mm-brandpuntsafstand geeft de foto's bovendien een natuurlijk perspectief. Het is ook een van de meest betaalbare objectieven in de serie RF-objectieven.
5. Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
35mm-objectieven hebben zo hun voordelen. Ze zijn niet alleen draagbaar en licht, maar ze zijn ook niet zo intimiderend als grote objectieven. "Ik gebruik de RF 35mm F1.8 MACRO IS STM om het ijs te breken. Je valt er als professionele fotograaf namelijk niet zo mee op", vertelt Joel. "Hiermee ben je gewoon iemand die toevallig een foto wil maken.
"Het objectief is ook nog eens heel helder, snel en scherp. Het heeft ook beeldstabilisatie en je kunt er zelfs macro-opnamen mee maken. Het objectief blinkt uit op technisch gebied en opent tegelijkertijd deuren die anders gesloten zouden blijven."
Mike vertelt dat de macro-opties mogelijk zijn dankzij het innovatieve ontwerp van de RF-vatting. "Zo kunnen objectiefelementen dichter bij de sensor worden geplaatst, wat het makkelijker maakt om macro-opties toe te voegen", zegt hij. "Zowel de RF 35mm F1.8 MACRO IS STM als de RF 24mm F1.8 MACRO IS STM biedt een macroreproductie van 1:2, wat een degelijke macro is voor een groothoekobjectief."
Als je op zoek bent naar groothoekprimes, overweeg dan bijvoorbeeld de betaalbare RF 16mm F2.8 STM. Het is een compact en licht objectief dat perfect is voor straatscènes, vlogs en contentcreators. "Je kunt close-ups maken, maar met een prachtige groothoek", zegt Mike. "Een 16mm-objectief zorgt normaal voor veel vertekening, maar dit objectief is rechtlijnig. Het is dus nogal vierkant en zeer compact. En niet onbelangrijk: het is ook zeer betaalbaar."
Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
6. Canon RF 600mm F11 IS STM en Canon RF 800mm F11 IS STM
Joel kiest verrassend genoeg ook voor een paar superteleobjectieven. Dankzij het geavanceerde ontwerp en de Diffractive Optics-technologie zijn de RF 600mm F11 IS STM en RF 800mm F11 IS STM veel lichter dan hun EF-tegenhangers en ook nog eens zeer compact, waardoor je ze makkelijker kunt bewaren en meenemen in je cameratas.
"Voor mijn werk ben ik vaak lange tijd op pad en leg ik grote afstanden af", zegt Joel. "Om die reden neem ik mijn 100-400mm-objectief eigenlijk nooit mee, want dat is veel te zwaar. Doordat deze objectieven lichter zijn, kan ik er nu twee meenemen met een veel groter bereik dan 400 mm en foto's maken die ik normaal nooit zou kunnen maken. Dat is echt geweldig."
Mike benadrukt nogmaals de voordelen van de snelle communicatie tussen RF-objectieven en EOS R System-camera's, die mogelijk wordt gemaakt door de RF-vatting. "Het betekent dat in realtime gegevens van de digitale objectiefoptimalisatie in het objectief naar de camera worden gestuurd, op basis van de scherpstelpositie, de zoom en het diafragma", zegt hij. "De camera corrigeert vervolgens eventuele afwijkingen in het objectief. De mogelijkheid om imperfecties elektronisch aan te passen betekent dat je niet altijd een objectief hoeft te hebben dat volkomen perfect is. Zo houdt Canon objectieven betaalbaar, zonder dat dit ten koste gaat van de uiteindelijke resultaten."
Canon RF 600mm F11 IS USM
Al met al is straatfotografie snel en veeleisend. Het is uitdagend, maar biedt ook unieke kansen om vluchtige momenten van menselijke ijver, pijn en liefde vast te leggen. Je moet kunnen reageren op het verhaal dat zich voor je ontvouwt en daarvoor de juiste apparatuur hebben. "Je moet snel zijn," zegt Joel, "want je krijgt geen tweede kans."
Gerelateerde artikelen
Verhalen vertellen met print
Reisfotograaf Joel Santos onthult hoe je met geprinte foto's een verhaal kunt verlevendigen, je onderneming een boost kunt geven en je fotografie kunt verbeteren.
Creatieve tips voor fotografie met een objectief van 50mm
Ejiro Dafé zegt dat fotograferen met enkel een 50mm-objectief zijn creativiteit ten goede komt. Lees zijn tips & tricks om te slagen met de Canon RF 50mm F1.8 STM.
Maak kennis met de RF 800mm- en RF 1200mm-objectieven uit de L-serie van Canon
Ontdek de bijzondere innovaties achter deze supercompacte, geavanceerde superteleobjectieven.
Dubbele belichting: een verhaal over mensen en mooie locaties
Ontdek hoe documentairefotograaf Aline Deschamps portretten en een landelijke omgeving combineert om de kracht van een Italiaanse gemeenschap vast te leggen.