FILMMAKING

Ontdek de Canon Cinema-objectiefserie

Canon Cine-objectieven zijn het product van een halve eeuw ervaring met Cinema-objectieven. Maar welk zoom-, prime- of servo-objectief is geschikt voor jou?
Een Canon EOS R5 C met een CN-R Prime-objectief staat op een houten oppervlak naast een CN-E Prime- (links) en een Sumire Prime-objectief.

Canon's CN-R Prime-objectieven lijken op de zeven objectieven in de CN-E- en Sumire Prime-series, met brandpuntsafstanden van 14 mm tot 135 mm. De RF-vatting biedt een native verbinding met camera's met RF-vatting zoals de Canon EOS C70 en de EOS R5 C (op de afbeelding) en verbetert de prestaties.

Hoewel het Cinema EOS System werd uitgebracht in 2011, begon de ontstaansgeschiedenis van Cinema-objectieven van Canon al enkele decennia eerder. Toen Canon in 1969 werd gevraagd een Cine Zoom-objectief voor Hollywood-filmmakers te bouwen, kwam daar twee jaar later het K5x25 Macro Zoom-objectief uit voort. Al gauw diende de kenmerkende K35 Prime-serie zich aan, bekroond met een Academy Award in 1976. Deze reeks staat tot de dag van vandaag in hoog aanzien in de filmindustrie.

De nieuwste Canon Cine-objectieven vloeien voort uit een halve eeuw productie-ervaring. Met de combinatie van uitstekende optische prestaties, toonaangevende bouwkwaliteit en betrouwbaarheid komen de Cine Prime- en Flex Zoom-objectieven van Canon net zo goed tot hun recht in natuurdocumentaires in HDR als op beroemde televisiesets.

"Canon loopt al sinds de jaren veertig van de vorige eeuw voorop op het gebied van optische technologie. Het bedrijf verlegt de grenzen, creëert nieuwe mogelijkheden en verandert op drastische wijze de manier waarop fotografen en filmmakers hun opnamen maken", aldus Ram Sarup, Product Marketing Specialist bij Canon Europe.

"De afgelopen jaren heeft Canon diverse innovaties geïntroduceerd en daarmee heeft het bedrijf de lat hoog gelegd als het gaat om beeldkwaliteit, bediening en prestaties. Met de introductie van de Flex Zoom-serie en bijvoorbeeld het CN8x15 IAS S E1/P1 Cine Servo-objectief worden de grenzen opnieuw verlegd en daarmee bekrachtigt Canon haar belofte aan filmmakers om de allerbeste tools voor hun producties te leveren.

"We hebben de Canon EOS C70 in 2020 en de EOS R5 C in 2022 op de markt gebracht, beide met de toonaangevende RF-vatting van Canon. Ook al is het mogelijk om EF-objectieven te gebruiken op deze Cinema EOS-camera's met onze EF- tot EOS R-objectiefadapters, de introductie van de Canon CN-R Prime-objectieven biedt gebruikers van de EOS C70 en EOS R5 C een volledige set native Cinema-objectieven met RF-vatting die beschikt over de geavanceerde mogelijkheden van de RF-vatting."

Close-up van een filmmaker die een Canon Sumire Prime-Cine-objectief op een camera bevestigt.

Tijdens de shoot voor een actiefilm met de Sumire Prime-Cine-objectieven van Canon kon cinematograaf Freek Zonderland zijn geluk niet op. Objectieven verwisselen voor verschillende brandpuntsafstanden was dankzij de vergelijkbare groottes, ergonomie en doorgetrokken mechaniek in de gehele objectiefreeks een verademing.

Consistentie is een van de belangrijkste pluspunten van het Canon Cine-objectiefsysteem. Welk objectief je ook gebruikt, je kunt erop vertrouwen dat de kleurbalans hetzelfde blijft. "Als je bijvoorbeeld besluit de CN-E14mm T3.1 L F Cine Prime voor de CN-E30-300mm T2.95-3.7 L S Cine Zoom of de CN-E45-135mm T2.4 L F / FP Flex Zoom te verwisselen, zie je geen kleurverschil, omdat alle Cine-objectieven zijn ontworpen om samen te worden gebruikt", zegt Paul Atkinson, productspecialist bij Canon Europe.

"Maar er zijn ook overeenkomsten. De mechaniek is hetzelfde op de objectieven, en de diameter aan de voorzijde en de filterdraden op de Cine Prime-, Sumire Prime- en Flex Zoom-objectieven zijn identiek. Hierdoor kun je makkelijk van objectief wisselen met minimale aanpassingen aan je installatie.

"Het komt er uiteindelijk op neer het objectief te vinden dat bij jou, de setting en je budget past. Het feit dat je elk objectief tussen de 14mm en 1500mm kunt gebruiken in de wetenschap dat het dezelfde hoogwaardige prestaties levert, geeft je ongelofelijk veel vrijheid", voegt Paul toe.

Wil je een weloverwogen keuze maken voor het Canon Cine-objectief dat bij jou past? Volg dan deze gids met de diverse typen Cine-Zoom- en Prime-objectieven die momenteel op de markt beschikbaar zijn.

Een filmmaker staat achter een filmcamera waarop een Canon Flex Zoom-objectief is bevestigd.

De robuuste Flex Zoom-objectieven CN-E20-50mm T2.4 L F / FP (afgebeeld op de foto) en CN-E45-135mm T2.4 L F / FP voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen, zijn ontworpen om naadloos samen te werken en hun gewicht, afmetingen, scherpstelinstellingen en diameter aan de voorzijde zijn identiek.

Flex Zooms

Canon's eerste serie hoogwaardige full-frame- en Super 35mm Cinema-zoomobjectieven is ideaal voor een breed scala aan hoogwaardige producties, zoals filmopnamen. De Flex Zoom-serie is uitgebracht met twee objectieven: de Canon CN-E20-50mm T2.4 L F / FP en de CN-E45-135mm T2.4 L F / FP. Samen bestrijken zij het veelgebruikte brandpuntbereik van 20-135 mm. Canon's andere series full-frame Cinema-objectieven, Sumire en Cine Prime, zijn prime-objectieven. Gebruikers zouden er hiervan bijna zeven nodig hebben om te beschikken over het brandpuntbereik van deze twee Flex Zooms.

Cameraregisseurs en filmmakers die werken aan Super 35mm-producties kunnen profiteren van de CN-E14-35mm T1.7 L S / SP en de CN-E31.5-95 mm T1.7 L S / SP, die een nuttig brandpuntbereik van 14-95 mm beslaan.

De vier Flex Zoom-objectieven zijn beschikbaar met EF- of PL-vatting voor gebruik met Canon-camera's, zoals de EOS C500 Mark II en de EOS C300 Mark III, en camera's die niet van Canon zijn. Ze ondersteunen metadatacommunicatie, waaronder Cooke /i Technology en Zeiss eXtended Data, evenals EF-vattingcommunicatie. Ongeacht de gebruikte camera, bieden de Flex Zooms een gestandaardiseerde positie van de apparatuur en diameter aan de voorzijde, waardoor je dezelfde matte box kunt gebruiken.

"De Flex Zoom-serie is ontworpen om uitstekende optische prestaties te leveren", aldus Jack Adair, Product Marketing Specialist bij Canon Europe. "De objectieven bevatten een iris met 11 lamellen, wat een prachtig bokeh oplevert. Daarbij is het vervagingseffect van de scherptediepte echt vloeiend."

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).
Een man met een grote videocamera filmt een vrouw die een theekopje vasthoudt.

DoP Ian Murray heeft meer dan 20 jaar ervaring als filmmaker. Tijdens het opnemen van een reclamespot wisselde hij tussen de CN-E135mm T2.2 FP X Sumire Prime en de Canon CN-E20-50mm T2.4 L F / FP Flex Zoom en gebruikte hij het 50mm-uiteinde van het brandpuntbereik. Hij was onder de indruk van het resultaat. "De Flex Zoom lijkt op een prime-objectief, omdat er sprake is van een heldere en scherpe resolutie en een vloeiend vervagingseffect. De kleur en resolutie pasten ook goed bij elkaar", zegt hij.

De Flex Zooms creëren net als Canon's Cine Primes een scherpe en heldere uitstraling. Dankzij hun grote prestaties zijn ze klaar voor de toekomst van 8K-producties en zeer geschikt voor de huidige 4K-producties, waarbij vaak wordt geprofiteerd van de extra details en flexibiliteit die het filmen in hogere resoluties met zich meebrengt. "Wat betreft het uiterlijk van de objectieven is er de uniforme Canon-kleur, dus zelfs als je ze combineert met Canon's andere cine-objectieven, behoud je dezelfde natuurlijke kleuren en prachtige huidtinten", voegt Jack toe.

De grote maximale diafragma's van de full-frame- en Super 35mm Flex Zoom-objectieven zorgen voor een geringe scherptediepte, wat bijdraagt aan de filmische uitstraling van deze objectieven. "De constante T-stopwaarden zijn ongekend voor cine-objectieven bij deze brandpuntsafstanden", zegt Jack. "Met de full-frame Flex Zooms heb je een constante lichttransmissie van T2.4 en met de Super 35mm-modellen krijg je een lichttransmissie van T1.7 over het hele zoombereik, waardoor dit de snelste objectieven zijn voor hun brandpuntsafstanden."

Deze serie leeft de naam Flex Zoom na en is de meest veelzijdige en aanpasbare serie cine-objectieven van Canon. Gebruikers hebben niet alleen de mogelijkheid om de vatting te wijzigen van EF naar PL en omgekeerd bij door Canon geautoriseerde servicecentra of geautoriseerde externe bedrijven, maar de objectieven kunnen ook worden omgebouwd van Super 35mm naar full-frame en omgekeerd.

Met behulp van de relaiskit kan een door Canon geautoriseerd servicecentrum de CN-E14-35MM T1.7 L S / SP en de CN-E31.5-95MM T1.7 L S / SP omzetten in een full-frame beeldcirkel, of de Canon CN-E20-50mm T2.4 L F / FP en de CN-E45-135mm T2.4 L F / FP omzetten in Super 35mm. De conversie kan ook worden teruggedraaid. De mogelijkheid om zowel de vatting als het relais op de premium Flex Zooms te wijzigen, zorgt voor nog meer flexibiliteit en waarde voor hoogwaardige filmproducties.

De Canon EOS C500 Mark II met een CN-E30-300mm T2.95-3.7 L S-objectief.

De Cine Zoom-serie van Canon is ontworpen voor Super 35mm-camera's met EF- of PL-vatting, zoals de Canon EOS C500 Mark II, hier te zien met een CN-E30-300mm T2.95-3.7 L S-objectief. De integratie van een EF-vatting levert een aantal voordelen op, zoals correctie van lichtafval en Dual Pixel Focus Guide-functionaliteit om nauwkeurig handmatig scherp te stellen.

Cine Zooms

De Canon Cine Zoom-serie is onderverdeeld in twee groepen objectieven: Top End Cine Zoom- en Compact Cine Zoom-objectieven. Beide objectiefklassen zijn bedoeld voor Super 35mm-camera's met EF- of PL-vatting, en bieden uitstekende 4K-beeldkwaliteit voor filmproducties van hoge kwaliteit.

De gerelateerde Top End Cine Zoom-objectieven CN-E14.5-60mm T2.6 L S/SP en CN-E30-300mm T2.95-3.7 L S/SP bieden aanvullende brandpuntsafstanden voor een breed scala aan onderwerpen. "Vooral de CN-E30-300mm T2.95-3.7 L S/SP heeft een indrukwekkend zoombereik. Hij wordt veel gebruikt voor wildlife, series en sport", vertelt Paul. "Het is een zeer veelzijdig objectief met veel bereik en een aanzienlijk diafragma voor deze grootte."

Als bewegingsvrijheid belangrijker is, met een kleinere camera, dan zijn de Compact Cine Zoom-objectieven de beste keuze. "Hoewel de originele Canon EOS C700 met de Super 35mm-sensor een logische match zou zijn voor de Top End Cine Zoom-objectieven, passen de Compact Cine Zoom-objectieven wellicht beter bij het formaat van de Canon EOS C300 Mark III", stelt Paul voor. De CN-E15.5-47mm T2.8 L S/SP en CN-E30-105mm T2.8 L S/SP zijn lichter en draagbaarder dan de Cine Zoom-objectieven, maar Paul adviseert om ze op een installatie met objectiefondersteuning te zetten.

Alle Canon Cine Zoom-objectieven bieden uitzonderlijke optische prestaties, met de toevoeging van grote asferische objectiefelementen en diafragma's met 11 lamellen, plus interne scherpstelling en minimale focus breathing om veranderingen in de beeldhoek tijdens het scherpstellen te beperken.

Cinematograaf Laela Kilbourn gefotografeerd op straat met een camera-uitrusting op haar schouder.

Cinematograaf Laela Kilbourn is camera-operator geweest voor televisieseries zoals Castle Rock en Jack Ryan, maar heeft ook talrijke bekroonde documentaires gefilmd. Volgens haar krijgen vooral vrouwen meer kansen in de filmindustrie dankzij technologische vooruitgang. Foto van Constance Brimelow.

Het CN-E50mm T1.3 L F-objectief.

CN-E Prime-objectieven, zoals de CN-E50mm T1.3 L F, zijn full-frame objectieven die zijn ontwikkeld voor beelden met hoge definitie en contrast, en prachtige bokeh dankzij een diafragma met 11 lamellen.

Canon EOS C500 Mark II met CN-E85mm T1.3 L F-objectief.

De CN-E Prime-serie van Canon bestaat uit zeven objectieven, van 14 mm tot 135 mm. De stevige, compacte CN-E85mm T1.3 L F Prime-telelens is licht. Daarmee is het een veelzijdige optie voor een compactcamera zoals de Canon EOS C500 Mark II.

CN-E Prime-objectieven

De CN-E Prime-objectieven van Canon zijn beduidend lichter dan Zoom-objectieven met dezelfde brandpuntsafstand. Bovendien hebben ze een duurzaam ontwerp en standaardbediening en zijn ze ontworpen voor camera's met een full-frame sensor. De volledige set van zeven full-frame objectieven passen in elke topproductie en hebben een bereik in brandpuntsafstand van 14mm tot en met 135mm. Hiermee hebben professionals die de esthetische kwaliteiten van de Cine Prime-objectieven zo waarderen meer dan genoeg creatieve opties. Bij de ontwikkeling van elk objectief was constante kleurreproductie essentieel, dus is er geen kleurverschil wanneer je van brandpuntsafstand wisselt.

"Dit zijn zeer scherpe objectieven met hoog contrast en uitstekende bokeh", volgens Paul. "Een groot pluspunt is de grotere T-stop van meestal T1.5, of zelfs T1.3 bij de CN-E50mm T1.3 L F en CN-E85mm T1.3 L F. Verder hebben ze minimale focus breathing. Soms zie je bij foto-objectieven een duidelijke verandering in het gezichtsveld wanneer je anders scherpstelt. Dat is in het hele CN-E Prime-assortiment van Canon aanzienlijk verminderd.

"Aangezien deze objectieven zijn ontwikkeld voor camera's met EF-vatting, kun je gebruikmaken van Dual Pixel Focus Guide voor nauwkeurige handmatige focus assist. Bovendien kun je objectiefmetadata opnemen in het bestand. Dat betekent dat een camera met Electronic Image Stabilization, zoals de Canon EOS C500 Mark II, automatisch de brandpuntsafstand detecteert en stabilisatie correct afstelt als de functie is geactiveerd."

Een selectie CN-R Prime-objectieven van Canon op een houtkleurige plank met een Canon EOS R5 C er bovenop.

"Het mooie aan de RF-vatting is dat deze zo veelzijdig is en dat we zo veel kunnen doen met het objectiefontwerp vanwege de kortere flensafstand en aanvullende contacten", zegt Ram. "De ultrasnelle gegevensverbindingen bieden realtime communicatie van metagegevens. Dit zorgt voor nieuwe functies, zoals elektronische vervormingscorrectie op de camera."

CN-R Prime-objectieven

De kwaliteit van de CN-E Prime-objectieven van Canon wordt gecombineerd met de geavanceerde mogelijkheden van de RF-vatting. Hierdoor tillen de CN-R Prime-objectieven hoogwaardige producties naar een nieuw niveau. Deze zeven RF-vattingobjectieven zijn een mooie aanvulling op de EOS C70- en EOS R5 C-camera's en hebben een bereik van 14 mm tot 135 mm: dezelfde brandpuntsafstand als de CN-E Prime- en Sumire Prime-objectieven.

Het ontwerp van de CN-R Prime-objectieven is hetzelfde als dat van de andere Cinema Prime-objectieven. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk worden gebruikt in een opstelling met meerdere camera's. "Los van de vattingen lijken de drie verschillende sets Prime-objectieven heel erg op elkaar", volgens Ram. "Elk objectief heeft dezelfde diameter, hetzelfde filterdraad en hetzelfde scherpstelbereik. De RF Cine Prime-objectieven zijn wel langer, maar door het geribbelde gedeelte aan de achterkant van het objectief zijn ze makkelijk vast te houden en te bedienen."

Wat kenmerken betreft, lijken de CN-R Prime- en CN-E Prime-objectieven het meeste op elkaar. "Ze zijn ontworpen voor een scherpere en nauwkeurigere reproductie van de gemaakte opnamen in vergelijking met het zachtere karakter van de Sumire Prime-objectieven", zegt Ram. "Ze hebben dezelfde heldere T-stopwaarden, dezelfde iris met 11 lamellen en dezelfde verminderde focus breathing als de EF en Sumire."

Dankzij de evolutie van de EF- naar de RF-vatting is de functionaliteit voor professionele videoproducties verbeterd. "In vergelijking met de EF-vatting kan de RF-vatting objectiefinfo veel sneller naar de camera sturen", legt Ram uit. "Daardoor kunnen we vervormingscorrectie ondersteunen in de EOS C70 en EOS R5 C als deze camera's worden gecombineerd met de CN-R Prime-objectieven. Dit is niet altijd mogelijk met de CN-E- of Sumire Prime-objectieven."

Volgens Ram moeten ook de mogelijkheden van het maken van opnamen met native Cinema-objectieven op de EOS C70 en EOS R5 C niet worden onderschat. "Na verloop van tijd kan je verbinding tussen een vattingadapter, een objectief en een camera minder stabiel worden, in het bijzonder als je een zwaarder cameraobjectief gebruikt. Als je een RF-vatting hebt, hoef je geen adapter te gebruiken, waardoor de verbinding tussen de camera en het objectief sterker is."

Een atlete gefilmd in een zwembad vol gouden glitters met Canon Sumire Prime-objectieven.

Sumire Prime-objectieven hebben dezelfde brandpuntsafstanden, T-stop en nauwkeurige handmatige afstelling als Canon Cine Prime-objectieven, maar leveren een meer 'cinematografische' afbeelding op. "Het gaat er gewoon om de cinematograaf of cameraregisseur meer keuze te geven in de look die hij of zij wil bereiken", zegt Paul. Filmmaker Freek Zonderland gebruikte de Sumire Prime-objectieven om snelle actie vast te leggen in Golden Girl, het verhaal van een atlete.

Cinematograaf Freek Zonderland houdt in een bosrijke omgeving een Canon Sumire Prime vast en kijkt door het objectief.

Dankzij de compacte grootte, fijne overstraling, dromerige bokeh en het gebruiksgemak was werken met Sumire Prime-objectieven een mooie ervaring voor Freek. "Als je tussen objectieven wisselt en deze verschillende formaten of verschillende gewichten hebben, verandert de balans elke keer", zegt hij. "De Sumire Primes zijn niet precies hetzelfde, maar ze lijken zo op elkaar dat je binnen 30 seconden klaar bent."

Sumire Primes

De Sumire-collectie (spreek uit 'Soe-mie-ree') is vervaardigd voor sublieme beeldkwaliteit met een significant ander effect dan de Canon Cine Prime-objectieven en geeft producties meer een filmlook.

De Sumire Prime-serie, met de CN-E20mm T1.5 FP X, CN-E50mm T1.3 FP X en CN-E85mm T1.3 FP X, kent dezelfde zeven brandpuntsafstanden en snelle T-stops als de Cine Prime-lijn. Beide sets Prime-objectieven delen ook de kleurtoon, mechaniek en constructie, met een consistente focus travel van 300°, 105mm opschroefbare filterthread en een diameter van 114 mm aan de voorzijde voor matte boxes.

Het verschil in de Sumire Prime-objectieven zit hem in de optische formule. Deze produceert een filmlook met zachte elementen, natuurlijke huidtinten, subtiele overstraling en rijke, fluweelzachte bokeh. Deze kenmerken komen vooral tot uiting bij grotere diafragma's, met een vloeiender vervagingseffect. Ze worden geleverd met een PL-vatting, die elk geautoriseerd lokaal servicepunt kan omzetten naar EF.

"Hoewel zowel de Sumire- als Cine Prime-objectieven een diafragma met 11 lamellen hebben, genereren de Sumire objectieven een iets ander bokeh-effect. Vooral bij de randen wordt dat meer ellipsvormig", legt Paul uit. "Wat dat betreft creëren de Cine Prime-objectieven een universelere weergave."

Het CN20x50 IAS H E1/P1 Cine Servo-objectief.

Je kunt de vier Canon Cine Servo-objectieven, waaronder de getoonde CN20x50 IAS H E1/P1, naar wens aanpassen om te gebruiken voor broadcasts of films. De kleureigenschappen van de objectieven zijn gelijkgetrokken met de rest van de collectie Cine-objectieven van Canon voor gemakkelijke integratie in elke productieworkflow.

Technici stellen een Canon EOS C500 Mark II met Sumire Prime-objectief af in een Russian Arm op het dak van een auto.

Toen filmmaker Brett Danton de reclame voor de F-PACE opnam, de luxe SUV van Jaguar, gebruikte hij diverse (ophang)systemen, waaronder gimbals, drones en een kraanarm op een tweede auto. Dit werd allemaal mogelijk gemaakt door de veelzijdige serie Canon cine-objectieven waar hij uit kon kiezen. © Brett Danton

Cine Servos

De vier Canon Cine Servo-objectieven combineren waanzinnige optische 4K-kwaliteit met broadcastvriendelijke functies en zijn zo een veelzijdige keuze bij broadcasts en filmen vanuit de hand waar servo-bediening essentieel is. De objectieven zijn beschikbaar met EF- en PL-vatting, en zijn ontworpen voor Super 35mm-sensoren. Bij de CN8x15 IAS S E1/P1 en CN10x25 IAS S E1/P1 is ook full-frame mogelijk in combinatie met de ingebouwde 1,5x-extender.

De CN20x50 IAS H E1/P1 verdient nadere toelichting. Met de uitgebreide 50-1000mm 20x ultra-telefotozoom is hij perfect voor wildlife, sport en live optredens. "Als je kijkt naar producties van natuurdocumentaires van nu, zul je in behind-the-scenes hoogst waarschijnlijk de CN20 zien", zegt Paul.

"Met de ingebouwde 1,5x-extender wordt hij een 75-1500mm, zodat je een compositie kunt maken zonder te dicht op het onderwerp te hoeven komen. Bij die brandpuntsafstand resulteert dat ook in prachtig beeld."

Als je de servo-aandrijfeenheden uit de objectieven weglaat, kun je ze net zo bedienen als klassieke Cine Zoom-objectieven. "Vervolgens kun je naar wens een extern focus-/zoomitem toevoegen", gaat Paul verder. "Met name de 25mm-250mm CN10X25 IAS S en 17mm-120mm CN7x17 KAS S E1/P1 zijn multi-inzetbare objectieven. Die laatst is geschikt voor documentaires, films, series – echt een manusje-van-alles. Stel je voor dat je hem op een Canon EOS C700 zet voor het beste van twee werelden: bioscoopkwaliteit met de optie om hem op de schouder te nemen voor een documentairestijl."

Een vrouw met een kopje in haar handen staat voor een Canon Cinema EOS-camera met daarop een Canon Flex Zoom-objectief bevestigd.

Ontdek wat Canon's Flex Zoom-cinema-objectieven zo bijzonder maakt

Snel, flexibel en een ongelofelijke beeldkwaliteit: de Flex Zoom-serie voegt nog meer veelzijdigheid toe aan professionele producties in 4K en 8K HDR.
Het <a href="tcm:12-2218183">CN8x15 IAS S E1/P1</a> Cine Servo-objectief.

Bij het kiezen van een broadcastobjectief is het belangrijk om rekening te houden met ondersteuning voor virtuele systemen. De CN8x15 IAS S E1/P1 heeft dezelfde 16-bits encoder voor absolute waarden die wordt gebruikt in andere Cine Servo- en BCTV-objectieven van Canon. Het objectief is ook beschikbaar met zowel een EF- of PL-vatting en heeft een robuust en duurzaam ontwerp dat perfect aansluit op de behoeften voor liveproducties op locatie, ENG, documentaires en filmopnamen.

Het CN8x15 IAS S E1/P1 Cine Servo-objectief bevestigd op een Canon EOS C300 Mark III-camera.

Met brandpuntsafstanden van groothoek- tot telefoto's is de CN8x15 IAS S E1/P1 een veelzijdige optie voor producties in grootformaat. De aandrijfeenheid maakt bediening via een schoudersteun mogelijk, maar is ook afneembaar. Hierdoor kan het objectief ook worden gebruikt in een cinematografische opstelling met focussystemen van derden.

De groothoek-brandpuntsafstand van de CN8x15 IAS S E1/P1 biedt extra flexibiliteit bij een scala aan live en vooraf opgenomen tv-producties. Het objectief voldoet aan de behoeften van omroepen die met grootformaat werken dankzij de native brandpuntsafstand van 15mm-120mm op Super 35mm-sensoren. De ingebouwde 1,5x-extender vergroot die afstand tot 22.5mm-180mm voor full-frame dekking.

De CN8x15 IAS S E1/P1 biedt uitstekende beeldkwaliteit bij zowel 4K- als 8K-opnamen en is uitgerust met een iris met elf lamellen voor een vloeiende bokeh. "Het is een veelzijdig zoomobjectief voor producties die content een meer filmische look willen geven", zegt Ram.

"De geavanceerde metadatacommunicatie is daarnaast ook heel erg handig", voegt hij toe. "De CN8x15 IAS S E1/P1 is ons eerste Cine Servo-objectief met het ZEISS eXtended Data-protocol boven op de Cooke /i Technology waarover de Cine Servo-objectieven al beschikken. In combinatie met de ingebouwde 16-bits encoder voor positiegegevens maakt dat dit objectief een geweldige keuze is voor XR (extended reality) en virtuele producties."

Een Canon EOS C200-camera met een CN E18-80 mm T4.4 L IS KAS S-objectief.

Compacte Cine Servo-zoomobjectieven zijn grootformaatobjectieven met EF-vatting ontworpen voor producties met een beperkt budget, zonder in te hoeven boeten op het gebied van optische kwaliteit. Ze profiteren van drie modi voor beeldstabilisatie en snelle autofocus via Dual Pixel CMOS AF. Foto van een EOS C200 met een CN-E18-80mm T4.4 L IS KAS S-objectief, uit de Compact Cine Servo-serie van Canon.

Compact Cine Servos

Vergelijkbaar met de grotere Cine Servo-broertjes zijn de lichtere Compact Cine Servo Zoom-objectieven ontworpen voor 4K Super 35mm-camera's. Ze hebben ingebouwde servo-bediening. Door hun compactere constructie zijn ze echter gemakkelijk te gebruiken in de hand of op de schouder voor snelle opnamen.

"Dit zijn werkpaarden voor filmmakers van documentaires met een Compact Cine-camera zoals de Canon EOS C200", legt Paul uit. "Zowel de CN-E18-80mm T4.4 L IS KAS S als de CN-E70-200mm T4.4 L IS bieden het gemak van Cine-Servo-bediening in een handig klein formaat. Ze zijn ideaal voor de run-and-gun-cameramensen die kwalitatief hoogwaardig beeld willen zonder een groter objectief te moeten installeren. Voor extra gemak kun je zelfs de joystick op de grip van de Canon EOS C200 programmeren als zoombediening.

"Het maximale diafragma van T4.4 is iets langzamer dan dat van andere Zoom-objectieven in de Canon Cine-objectiefserie, maar met de prestaties van de sensoren van nu is dat geen probleem. Het extra gemak van nauwkeurige autofocus, beeldstabilisatie en filmische optische kwaliteit maken deze lenzen zeer aantrekkelijk."

Beide betaalbare Compact Cine Servo-objectieven zijn gestabiliseerd en worden uitsluitend aangeboden met EF-vatting, zodat ze profiteren van drie modi voor beeldstabilisatie en de nauwkeurige en betrouwbare Dual Pixel CMOS AF van Canon.

Canon's Cinema-objectieven bieden uitzonderlijke resultaten voor een breed scala aan producties, van documentaires en drama tot muziekvideo's en reclamespotjes. De consistente kleurweergave, het ergonomische ontwerp en de prestaties van de Servo-, Prime- en Zoom-objectieven bieden filmmakers een schat aan creatieve mogelijkheden voor cinematische 4K-, 8K- en HDR-toepassingen. Bij het kiezen van een objectief voor je volgende project kun je er dus zeker van zijn dat een Cine-objectief van Canon jouw artistieke visie tot leven kan brengen.

Marcus Hawkins and Tim Coleman

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro