A woman in 1970’s-style clothes looks up from a crowd in a shot from Javier Cortés’s fashion film, Beauty is Subjective.
Canon-ambassadeur en fashionfotograaf Javier Cortés heeft zich naast fotografie bekwaamd in videovaardigheden. Dankzij een Canon EOS 5D Mark IV kan hij zowel foto's als beweging vastleggen. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV met een Canon EF 85mm f/1.4L IS USM-objectief, ingesteld op 1/125 sec, f/3.5 en ISO800. © Javier Cortés

De kleding ziet er misschien vintage uit, maar deze video luidt de toekomst van fashion in. "Bijna elk merk ter wereld wil met film werken", zegt Javier Cortés, Spaanse fashionfotograaf en filmmaker. "Als fashionfotograaf krijg je het verzoek om video's te maken."

De trend is voelbaar in professionele fotografie, maar wordt vooral in de fashionsector met open armen ontvangen omdat kleding op video natuurlijk beweegt en drama krijgt. "Het gebruik van video in fashion wordt steeds populairder," zegt Javier. Fotografen moeten daar niet voor terugdeinzen...

Javier heeft naamsbekendheid opgebouwd in de fashionbranche dankzij een stijl die volgens hem berust op "licht en kleur". Het opvallende visuele werk van de Canon-ambassadeur heeft een diepere achterliggende betekenis die zich leent voor film. Oorspronkelijk was Javier een fashionfotograaf die alleen foto's maakte. De vraag naar video in zijn branche was de aanleiding om films te maken. Nu past hij beide media toe op bijna al zijn projecten voor de beste fashionmerken en -tijdschriften, waaronder Vogue, Harper's Bazaar en Glamour. De ene dag werkt hij als cameraregisseur aan een fashionfilm en de volgende dag werkt hij als fotograaf aan de fotocampagne. "In het begin was film een hobby, maar nu kan ik video en fotografie niet meer van elkaar scheiden", zegt hij. "Ik denk dat ze goed combineren en elkaar versterken.”

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Toen hij drie jaar als professioneel fotograaf actief was, ging Javier video's maken, na te hebben gewerkt als assistent van een cameraregisseur (DOP). In het begin gebruikte hij dezelfde apparatuur om foto's en video's te maken, zodat hij naadloos kon omschakelen bij het werken aan commercials of redactionele artikelen. Hij gebruikt nog steeds een Canon EOS 5D Mark IV of Canon EOS R, maar omdat zijn technische vaardigheden zijn gegroeid, heeft hij zijn uitrusting uitgebreid met de Canon Cinema EOS-serie.

De afgelopen maanden wilde Javier zijn portfolio uitbreiden, iets wat volgens hem essentieel is om creatief te blijven en je carrière een boost te geven. Door zijn interesse om haute couture te combineren met klassieke kunstinvloeden, kwam hij met een idee dat de subjectieve aard van schoonheid verkende. Javier heeft een van zijn favoriete prime-objectieven uit de L-serie gecombineerd met de Canon EOS 5D Mark IV om een professionele serie fashionfilms en -foto's te maken. Hij wilde demonstreren hoe gemakkelijk een fotograaf een professionele video kan maken.

Een fashionverhaal opbouwen

Het zijn spannende tijden om in de fashionbranche te werken, zegt Javier. De branche zit vol beloften en opdrachtgevers staan open voor allerlei mogelijkheden, waaronder films met een verhaal. "Fashion verandert," zegt hij. "Mensen willen meer zien dan alleen kleding. Op dit moment kun je vrijwel elk verhaal verwerken in fashion. Ik probeer altijd iets meer te bieden dan alleen een foto of video – ik probeer een idee mee te nemen.

"Je moet zorgen voor de esthetische aspecten met kleding en verlichting en je moet samenwerken met een creatief directeur die alles uit de art direction en vormgeving haalt. Maar de rest is aan jou. Ik ben gek op die creatieve kant – het is alsof de tijd stilstaat terwijl je in je hoofd alles voor je ziet, en het is prachtig.”

Javier Cortés holds a Canon EOS 5D Mark IV to film models in a fashion video.
Javier leerde basisvaardigheden van video na als assistent te hebben gewerkt voor een DOP, en ontwikkelde vervolgens zijn repertoire met de Canon EOS 5D Mark IV. Hij deelt zijn tips voor het verbeteren van foto's en video's en ontkracht meerdere mythen in dit Canon-artikel. © Coque Camara

Javier wordt, mede door zijn achtergrond in klassiek schilderwerk, al lange tijd beïnvloed door de oude meesters. "Rubens, Goya, Rembrandt en andere schilders hebben mijn manier van denken veranderd", zegt hij. "Ik ging de lichtinval van deze schilders in mijn foto's overnemen en er staan altijd schilderijen op mijn moodboards. Ik vind bijna overal inspiratie, van films tot de mensen die ik ontmoet en de verhalen die ze me vertellen."

Voor zijn nieuwste fashionfilm, Beauty is Subjective (die je hieronder kunt bekijken), wil hij de culturele normen van vrouwelijke schoonheid onder de loep nemen. Dit doet hij door een jonge vrouw te volgen in een museum. Ze heeft moeite om het eerste kunstwerk te zien door hordes toeristen. Ze gaat naar een tweede zaal, waar ze de kunstwerken kan zien, maar wordt afgeleid door de geluiden om haar heen. Een warme gloed die uit een derde zaal komt, trekt haar aandacht en neemt haar mee naar een hyperrealistisch beeldhouwwerk van een naakte rubensachtige vrouw. Ze is betoverd door haar schoonheid, gaat zitten om te schetsen en wordt volledig opgenomen in het moment.

"Aan het einde van de fashionfilm zien we dat het sculptuur een echte vrouw is en dat ze tot leven komt", vertelt Javier. "Het is een mix van een artistiek concept en een fashionfilm. Ik wilde laten zien dat schoonheid subjectief is en afhankelijk is van het perspectief. Op dit moment zijn 'real women' en 'real beauty' fashiontrends. Ik denk dat het meer is dan een trend – het is een beweging."

All-in-One technologie

Voor zijn creatieve fashionvideo heeft Javier een Canon EOS 5D Mark IV gecombineerd met zijn favoriete EF-objectieven uit de L-serie – een Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objectief, een Canon EF 50mm f/1.2L USM-objectief en een Canon EF 85mm f/1.4L IS USM-objectief.

"Je kunt professionele video's maken met een DSLR," zegt hij. "De Canon EOS 5D Mark IV is ideaal voor video en foto's. Ik heb dezelfde objectieven gebruikt voor beide doelen. De prime-objectieven uit de L-serie zijn ongelooflijk veelzijdig en je kunt met een groot diafragma werken. Ik ben gek op prime-objectieven. Het meest gebruik ik de EF 50mm f/1.2L USM, die snel en scherp is. Ik kan me prima beperken tot één objectief, maar dan moet het dit objectief zijn."

Deze gestroomlijnde uitrusting werd aangevuld met een eenvoudige gimbal om bewegende video-opnamen soepeler te laten verlopen, en een paar basislampen. Toen de modellen, inclusief de figuranten die van straat waren geplukt, op de set aankwamen, kreeg het museum vorm. Er werden eenvoudige witte muren geplaatst om de ruimten voor de film en foto's te creëren – museumzalen, gangen en zelfs een lift.

A close-up of a blonde woman, photographed by Javier Cortés on a Canon EOS 5D Mark IV.
Javier kan een verhaal opbouwen met video's als aanvulling op zijn artistieke, licht- en kleurgestuurde fashionfoto's. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV met een Canon EF 85mm f/1.4L IS USM-objectief, ingesteld op 1/400 sec, f/2.5 en ISO100. © Javier Cortés
The blonde woman stands in an art gallery, photographed by Javier Cortés on a Canon EOS 5D Mark IV.
"De Canon EOS 5D Mark IV is ideaal voor video's en foto's. Ik heb dezelfde objectieven gebruikt voor beide doelen," zegt Javier. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV met een Canon EF 85mm f/1.4L IS USM-objectief, ingesteld op 1/400 sec, f/2.5 en ISO100. © Javier Cortés
A videographer makes adjustments to a Canon EOS 5D Mark IV on a film set.

Doorgroeien naar film: 5 mythen ontkracht

Wil je zowel video's als foto's maken? Canon-ambassadeur Javier Cortés laat zien hoe dit kan, met de beste tips.

Het opnemen van de fashionfilm stond voorop. Elke scène is in kaart gebracht in een gedetailleerde opnamelijst. Na elke scène maakte Javier haute couture-foto's die bij een moment in de film passen. Zo ontstond een symbiose tussen de twee soorten media met foto's van het hoofdpersonage dat wordt geblokkeerd door de menigte voor het eerste kunstwerk en de rondingen van het standbeeld.

Door video-opnamen te maken in 4K met 25 fps kreeg Javier beelden met hoge resolutie, terwijl het met 50 fps in Full HD mogelijk was de beelden in slow motion te bekijken. "Doordat ik verschillende framerates gebruik, heb ik meer mogelijkheden tijdens het bewerken," zegt Javier. "Ik gebruik 4K omdat je soms opnamen achteraf wilt bijsnijden of stabiliseren, en met 4K leg je meer details vast. Ik heb voor sommige opnamen Full HD gebruikt omdat ik meer frames per seconde wilde, om slow motion te kunnen gebruiken."

Krachtige CFast- en SD-geheugenkaarten maakten 4K-opnamen mogelijk dankzij hun hoge schrijfsnelheden tot wel 160 MB/s. Javier gebruikte 64 GB-kaarten en maakte regelmatig een back-up op harde schijven van 1 TB om de grotere hoeveelheden gegevens die worden gegenereerd door opnamen in hoge resolutie te verwerken.

Kleur, licht en beweging in video

Javier gebruikt graag licht en beweging om zijn verhaal te vertellen. "Ik ben gefascineerd door licht en kleur en gebruik het als onderdeel van het verhaal", zegt hij. "Het helpt je iets meer te vertellen, om de schoonheid en de esthetiek te versterken." Dat geldt ook voor het kleurenprofiel dat Javier gebruikt bij het maken van video-opnamen.

"Een van de beste dingen aan de EOS 5D Mark IV is Canon Log", zegt Javier. "Het breidt het dynamische bereik uit tot 12 stops, waardoor het dichter bij de Canon Cinema EOS-serie komt. Door het dynamische bereik te vergroten, worden schaduwen en hooglichten perfect vastgelegd. Het is fantastisch voor kleurcorrectie, iets waar ik altijd aan denk wanneer ik opnamen maak." Javier onderbelicht zijn foto's ook omdat hij felle hooglichten niet mooi vindt. Vervolgens voegt hij tijdens het nabewerkingsproces korreligheid toe.

In de studio, die normaal baadt in daglicht, gebruikte Javier zwarte zeilen om donkere plekken te creëren en het contrast te bepalen. Daarnaast opende of sloot hij de lamellen om de natuurlijke lichtinval te beïnvloeden. "Je kunt het daglicht in de ruimte volledig veranderen door een paar dingen aan te passen. In het begin gebruikte ik veel licht in mijn foto's en video's, maar nu gebruik ik elke opname minder licht dan in de vorige.

"Ik hou van daglicht. Voor mij moet fashion echt zijn of er minstens zo echt mogelijk uitzien. Als je daglicht goed vastlegt, kun je iets bijzonders maken, of je nu een DSLR of een bioscoopcamera gebruikt. Ik probeer altijd op het perfecte moment te fotograferen, want het is niet logisch om 20 lampen te gebruiken om zonlicht te reproduceren terwijl je echt zonlicht kunt gebruiken."

People in vintage clothing stand in a line as if waiting to enter somewhere.
In zijn nieuwste fashionfilm gebruikte Javier gewone mensen als figuranten, in kleding met een vintage uitstraling. Wanneer hij een scène had opgenomen, ging hij foto's maken van dat punt in het verhaal. Zo creëerde hij een vloekende combinatie van foto en video. © Coque Camara
Javier Cortés sits on a high ladder with his Canon EOS 5D Mark IV rigged to shoot video.
Javier heeft vaak assistenten die hem helpen bij zijn video-opnamen. Toen hij alleen foto's maakte, toen werkte hij vaak solo. © Coque Camara

Voor zijn laatste scène wilde Javier een zacht schilderachtig licht op zijn sculptuurmodel. Hiervoor gebruikte hij continu licht van twee lichtbronnen. "Ik wilde dat haar huid leek op die van de vrouwen in de schilderijen waar ik van hou," zegt Javier. "Daarvoor wilde ik echte tinten en warmere kleuren, meer magenta. Ik wilde het niet te ingewikkeld maken, dus gebruikte ik twee lampen en een beetje zwart-wit voor contrast."

Javier was geïnspireerd door de fotografie van Martin Parr en speelde met composities van gelaagde mensen: "iemand die dicht bij de camera staat, iemand die achterom kijkt, verschillende perspectieven". Bovendien legde hij dynamische bewegingen vast. "In fashionfilms kun je de regels doorbreken", zegt Javier. "Het verhaal is er, maar je kunt heen en weer springen of verhalen op een andere manier vertellen, of verhalen opsplitsen. Je moet ook esthetische foto's hebben die het verhaal ondersteunen, maar ook vooral mooi zijn."

Doordat Javier werkte met prime- in plaats van zoomobjectieven, bleef hij in beweging als hij de actie wilde benaderen. "Voor mij is beweging een kenmerk van een video, net zoals het licht of het verhaal", zegt hij. "Soms volgde ik het model, soms bewoog ik mij om het schouwspel heen. Dankzij de gimbal kun je je soepel verplaatsen en nieuwe bewegingen maken terwijl de acteurs lopen."

De Canon EOS 5D Mark IV is voorzien van Dual Pixel CMOS AF, waardoor vloeiende en nauwkeurige overgangen van pull-focus op het LCD-scherm mogelijk zijn. Javier maakte scherpe beelden van mensen die lopen, leunen en hun houding veranderen, zelfs terwijl hij de camera bewoog. "Bij sommige opnamen heb ik de autofocus gebruikt terwijl ik de gezichtsdetectie-AF had ingeschakeld. Dit heeft me geholpen om beweging vast te leggen", zegt hij. "Dankzij de Movie Servo-autofocus van de EOS 5D Mark IV kun je het gezicht van je onderwerp volgen. Je kunt fantastische dingen doen als je solo werkt." Voor een aantal opnamen schakelde Javier een camera-assistent in, die de scherpstelling handmatig aanpaste.

In de loop der jaren constateert Javier dat de combinatie van video's en foto's hem meer creatieve vrijheid geeft om de verhalen te delen die hij wil vertellen. "Soms mis ik iets als ik alleen foto's maak," zegt hij. "Je wilt iets toevoegen. Met video kun je een verhaal van begin tot eind vertellen."

Javier Cortés and his assistants on the set of his fashion film, Beauty is Subjective.
"Voor mij moet fashion echt zijn of er minstens zo echt mogelijk uitzien," zegt Javier. Als je daglicht goed vastlegt, kun je iets bijzonders maken, of je nu een DSLR of een bioscoopcamera gebruikt. © Coque Camara

Van fotografie naar filmen: vijf aandachtspunten

1. Uitrusting

Je hebt geen uitgebreide uitrusting nodig. Bij de camerakeuze moet je wel rekening houden met de mogelijkheden voor automatische scherpstelling (DAF), de framerates in 4K en 1080p, de bitsnelheid (hoe hoger de bitsnelheid, hoe beter de kwaliteit en hoe groter het bestand) en de beschikbaarheid van Canon Log voor een groter dynamisch bereik en een royaal belichtingsbereik (beschikbaar als upgrade voor de Canon EOS 5D Mark IV).

Javier heeft deze film opgenomen met de Canon EOS 5D Mark IV, met opties voor filmen in 4K met hoge resolutie en Full HD voor framerateopties, waaronder 60P slow motion.

2. Workflow

De gegevensaspecten gaan bij video verder dan bij fotografie. Je moet rekening houden met de snelheid en grootte van SD-kaarten, schijven en computer-RAM, en de keuze van bewerkingssoftware. "Je moet zorgen dat je kaart snel genoeg is om in 4K op te nemen in de verschillende framerates die je wilt gebruiken,” zegt Javier.

3. Opeenvolging

Als fotograaf is het makkelijk om een "gouden shot" te herkennen en vast te leggen. Maar bij video's draait het echter om een compleet verhaal, niet om één scène op zich. Je moet korte opeenvolgende reeksen maken waarmee je de kijker inzicht geeft in het moment – door zichtbaar te maken hoe het onderwerp van A naar B komt, creëer je een fascinerender verhaal.

4. Beweging

Als fotograaf beweeg je zo min mogelijk, maar bij het maken van films speelt beweging een belangrijke en creatieve rol. Te veel beweging maakt de kijkers gedesoriënteerd of duizelig, maar als je het goed doet, kan je hen echt meenemen in de scène. Zorg dat je aan het begin en aan het einde van je beeldmateriaal een statische opname van vijf seconden opneemt om het bewerkingsproces te vereenvoudigen. Beweging maakt een groot deel uit van Javiers werk. Hij gebruikte een gimbal en slider voor deze film, “maar ik heb ook een skateboard gebruikt!” zegt hij. Sta open voor de situatie, wees creatief en roei met de riemen die je hebt.

5. Diafragma

Videomakers zijn veel tijd kwijt met handmatig scherpstellen terwijl een onderwerp in beweging is. Daardoor wordt het werken met grote diafragma's ontzettend moeilijk. Het is verleidelijk om afleidende details in een foto te vervagen. Bij video-opnamen krijg je mogelijk niet hetzelfde effect.

De Canon EOS 5D Mark IV beschikt over Dual Pixel CMOS AF, een belangrijke verbetering ten opzichte van de Canon EOS 5D Mark III. Dit zorgt voor vloeiende en nauwkeurige pull-focusovergangen in elke resolutie van 4K tot Full HD, door ergens het LCD-scherm van de camera aan te raken. Met Gezichtsdetectie AF in Live View kunt je je onderwerp handsfree volgen.


Bezoek de Canon-stand op IBC 2019 voor meer informatie over de Canon-filmuitrusting en hoe je hiermee video kunt opnemen.

Geschreven door Lucy Fulford


De uitrusting van Javier Cortés

Belangrijkste uitrusting voor fashionfotografie en -videografie

Javier Cortés's kitbag

Camera

Canon EOS 5D Mark IV

De EOS 5D Mark IV is gemaakt voor fotografen die op zoek zijn naar de allerbeste beeldkwaliteit. De 30,4 Megapixel-sensor zorgt voor uiterst gedetailleerde beelden, zelfs op de helderste plekken en in de donkerste schaduwen. "De EOS 5D Mark IV is ideaal voor video's en foto's van professionele kwaliteit," zegt Javier.

Objectieven

Canon EF 50mm f/1.2L USM

USM-objectief uit de professionele L-serie met een diafragma van f/1.2 voor opnamen bij weinig licht en buitengewone scherptediepte. "Ik ben dol op prime-objectieven en deze gebruik ik het meest omdat hij snel en scherp is", zegt Javier. “Ik kan me prima beperken tot één objectief, maar dan moet het dit objectief zijn."

Canon EF 85mm f/1.4L IS USM

Maak perfecte portretten met een uitzonderlijk telefoto-objectief. "De prime-objectieven uit de L-serie zijn ongelooflijk veelzijdig en je kunt met een groot diafragma werken", zegt Javier.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan