Al 35 jaar stelt de Canon EOS-1-serie fotografen in staat om buitengewone momenten vast te leggen en de grenzen van wat er met een camera mogelijk is te verleggen. De nieuwste aanwinst in de serie, de EOS R1 (hier afgebeeld als het vlaggenschipmodel van de EOS R-systeemcamera's), is geen uitzondering. De camera is gemaakt om hybride opnamen te verbeteren met geavanceerde upgrades en nieuwe functies.
In september 2024 is het 35 jaar geleden dat de Canon EOS-1 werd uitgebracht. Dit was het eerste vlaggenschipmodel in Canon's EOS-serie van camera's met verwisselbaar objectief.
EOS staat voor 'Electro Optical System' en is ook de naam van de godin van de dageraad in de Griekse mythologie. Canon's EOS-technologie maakte zijn debuut in maart 1987 in de EOS 650, 's werelds eerste spiegelreflexcamera met een volledig elektronische lensvatting. De EOS-1, die in 1989 volgde, was Canon's eerste professionele topmodel met dit systeem, dat elektrische signalen gebruikte om functies zoals autofocus en diafragma-aanpassing te bedienen.
De EOS-1 was ontworpen naar de geavanceerde vereisten van professionele fotografen en beschikte over geavanceerde technologieën en toonaangevende prestaties. Daarnaast was de camera heel sterk, robuust en betrouwbaar. Deze kwaliteiten hebben altijd centraal gestaan bij de Canon EOS-1-serie, tot en met het topmodel van vandaag, de full-frame Canon EOS R1-systeemcamera.
In dit artikel belichten we de geschiedenis en de technologische evolutie van de Canon EOS-1-serie en vertellen vier gerenommeerde professionele fotografen met verschillende vakgebieden — Richard Walch (sport), Sanjay Jogia (bruiloften), Brent Stirton (fotojournalistiek) en Ellie Rothnie (wildlife) — hoe hun Canon EOS-uitrusting hun carrière in de loop der tijd heeft gevormd en ondersteund.