UITRUSTING

Een grote stap vooruit: master the move to mirrorless

Professionals van verschillende genres vertellen hoe de overstap naar het EOS R System hen nieuwe mogelijkheden biedt en hoe het ook jouw werk revolutionair kan veranderen.
Een man skydivet boven een vallei met ver op de achtergrond het silhouet van een vliegtuig, gefotografeerd met een Canon EOS R5 door Samo Vidic.

Canon Ambassador Samo Vidic gebruikt de AF-ON-knop om de autofocus te starten en te stoppen, en heeft de knop voor scherptediepte op zijn camera zo aangepast dat hij voor de autofocus eenvoudig kan schakelen tussen One shot AF en Servo AF. "Dat betekent dat wanneer het onderwerp stopt, je de manier kunt veranderen waarop de autofocus reageert", zegt hij. Gefotografeerd met een Canon EOS R5, een Canon vattingadapter EF-EOS R en een Canon EF 14mm f/2.8L II USM-objectief ingesteld op 1/1000 sec, f/5.6 en ISO100. © Samo Vidic

Canon EOS-spiegelreflexcamera’s en EOS R-systeemcamera’s hebben veel eigenschappen gemeen. Ze hebben vergelijkbare intuïtieve bedieningselementen en dezelfde bekende menulay-out. Je kunt zelfs je favoriete EF-spiegelreflexcameraobjectieven op de RF-vatting van de systeemcamera’s plaatsen met de EF-EOS R-vattingadapter.

Het EOS R System is echter meer geavanceerd. Systeemcamera’s uit de EOS R-serie zitten vol toonaangevende technologie, zoals de uiterst responsieve elektronische zoekers (EVF), de In-Body Image Stabilisation (IBIS) en de intelligente AF die verschillende onderwerpen kan herkennen en automatisch kan volgen.

Als het EOS R System nieuw voor je is, weet je misschien niet goed waar je moet beginnen als je de uitgebreide mogelijkheden van de camera wilt verkennen. Daarom hebben we verschillende Canon Ambassadors van uiteenlopende genres – wildlife-, portret- en reisfotograaf Pie Aerts, professioneel actiesportfotograaf Samo Vidic, en bruidsfotografen Carmen en Ingo Leitner – gevraagd om uit te leggen hoe zij het werken met de nieuwe functies hebben aangepakt, en hoe zij de bediening van hun camera hebben aangepast om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden.

Een bruid en bruidegom in trouwkledij kussen elkaar terwijl zij op de rotsen staan met op de achtergrond een waterpartij en bergen. Gefotografeerd op een Canon EOS R5 door Carmen and Ingo Photography.

Bruidsfotograaf Ingo heeft een groot aantal van de knoppen op zijn camera aangepast zodat hij sneller kan reageren op gebeurtenissen. "Ik heb de functie van de knop voor selectie van het AF-punt aangepast zodat ik snel de modus kan veranderen van full-speed naar single-frame. Ik heb ook de Multi-function-knop zo ingesteld dat ik ermee kan schakelen tussen foto- en video-opname", zegt hij. Gefotografeerd met een Canon EOS R5, een Canon-vattingadapter EF-EOS R met Control Ring en een Canon TS-E 24mm f/3.5L II-objectief ingesteld op1/640 sec, f/3.5 en ISO320. © Carmen & Ingo Photography

Aanpasbare knoppen en menu’s

De Canon EOS R System-camera’s hebben een groot aantal aanpasbare functies. Je kunt de knoppen en keuzewielen aanpassen aan de manier waarop jij je foto’s en video’s wilt maken. Hiernaast kun je met het menu Aangepaste functies nog vele andere camerafuncties aanpassen om tijd te besparen bij het maken van je opnamen.

Ingo raadt aan het tabblad My Menu te gebruiken om een snelkoppeling te maken naar je meest gebruikte menu-items en Aangepaste functies. "Ik gebruik deze mogelijkheid zelf erg vaak", zegt hij. "Ik sla al de functies op die ik vaak gebruik, waaronder de sluitermodus, externe Speedlite-bediening, en crop-/beeldverhouding waardoor ik snel 1,6x kan bijsnijden."

De bedieningselementen op de EOS R System-camera’s kunnen op meer manieren worden ingesteld dan op spiegelreflexcamera's. Maar ook de RF-objectieven – zoals de Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM, de RF 28-70mm F2L USM en de RF 15-35mm F2.8L IS USM – kunnen worden aangepast. Je kunt de opnameparameters eenvoudig aanpassen door aan de Control Ring te draaien.

Het Never Break Your Flow-logo van het EOS R System.

Jij staat centraal. Voor jou.

Het bekroonde EOS R System biedt een zeer intuïtieve benadering van fotografie en video, die naadloos met je samenwerkt zodat jij je kunt blijven concentreren op je onderwerp en je vakgebied.
Actiesportfotograaf Samo Vidic staat tussen de rotsen boven een snelstromende rivier van waar hij een kanovaarder fotografeert.

Bij de intelligente onderwerpdetectie op de professionele EOS R System-camera’s kun je prioriteit geven aan mensen, dieren of voertuigen. "Voor portretten werkt de Eye AF ongelooflijk goed", zegt Samo.

Maak snelkoppelingen voor autofocus

Je kunt handmatig een AF-punt selecteren door de fysieke controller te gebruiken aan de achterkant van de EOS R System-camera of door op het variangle touchscreen-display te tikken. Je kunt ook Touch & Drag AF inschakelen om het display aan de achterkant van de camera te veranderen in een grote touchpad, waarbij je het AF-punt met je duim kunt bewegen terwijl je door de EVF kijkt. Als je Eye Control AF inschakelt op de Canon EOS R3, kun je het object selecteren waarop je wilt scherpstellen door er gewoon naar te kijken met je ogen.

De autofocus met onderwerpdetectie en -tracking die beschikbaar is op de meer geavanceerde EOS R System-camera’s, kan het onderwerp dat je hebt voorgeselecteerd in het AF-menu detecteren en het vervolgens nauwkeurig volgen terwijl het door de scène beweegt. "Het heeft de manier waarop ik scherpstel volledig veranderd", zegt Pie. "Ik werkte voorheen altijd met één scherpstelpunt, maar nu gebruik ik voortdurend de automatische detectie van dieren op de Canon EOS R5." Door op de SET-knop te drukken kan Pie het scherpstelpunt opnieuw instellen op het midden van het frame. "Ik gebruik nooit mijn duim om het scherpstelpunt te verplaatsen", voegt hij eraan toe. "Ik schakel gewoon snel tussen de trackingmodus die scherpstelt op het dierenoog en scherpstelling op het midden.

"Als je je niet meer druk hoeft te maken over een continue scherpstelling op het oog, heb je meer vrijheid om verschillende composities te verkennen. Je hebt meer tijd voor het creatieve proces, zodat je iets unieks kunt produceren."


Ontdek hoe andere Canon-fotografen het maximale uit hun EOS R System-camera halen

Maak opnamen met de EVF

In de elektronische zoeker van een Canon EOS-systeemcamera kun je in real time een preview van je opnamen bekijken, compleet met je belichting, witbalans, Picture Style en andere toegepaste effecten. "Anders dan bij de optische zoeker van een spiegelreflexcamera kun je de informatie die wordt weergegeven in de EVF zelf aanpassen via het instellingenmenu", legt Product Marketing Manager van Canon Europe, John Maurice uit. "Je kunt ook naar de cameramenu’s gaan en beelden direct afspelen in de zoeker. Dat is vooral handig als je opnamen maakt onder zeer heldere omstandigheden."

Samo gebruikt deze functie om nog eens goed naar zijn opnamen te kijken wanneer er geen actie plaatsvindt op dat moment. "Ik controleer mijn beelden in de zoeker wanneer ik vijf of tien minuten de tijd heb tussendoor", zegt hij. "Ik kan in die tijd zo’n 20-50 beelden bekijken, en ze uitvergroten om te controleren of ze scherp zijn en alvast de kwaliteit ervan beoordelen. Dit bespaart me veel tijd in het verdere proces."

Fotograaf Pie Aerts staat in een veld en houdt zijn Canon EOS R5 tegen zijn gezicht.

Pie gebruikt zijn Canon EOS R5 om wildlife-video’s te maken voor zijn social media-pagina’s. Hij maakt ook altijd opnamen van achter de schermen die hij op een later moment met de wildlife-opnamen combineert. Hij schakelt vaak naar Full HD als hij ruimte wil besparen op de geheugenkaart.

Videobeelden van hoge kwaliteit

Canon EOS R System-camera’s beschikken over geavanceerde videotools. "De autofocustechnologie maakt het filmen een stuk eenvoudiger", zegt John. "De RF-objectieven zijn ook beter voor video dan de EF-objectieven van de spiegelreflexcamera’s. De Canon RF 24-105mm F4L IS USM is een uitstekend hybride objectief voor video-opnamen met een vloeiende, stille scherpstelling."

De Canon EOS R7 en EOS R6 Mark II hebben een keuzewiel waarmee je direct kunt schakelen tussen foto en video. Je kunt ook aparte aangepaste modi instellen voor foto of video met behulp van de C1/C2/C3-instellingen op het moduskeuzewiel.

Pie raadt aan om gebruik te maken van het voorprogrammeren van instellingen om tijd te besparen. "Ik schakel continu tussen foto en video bij het maken van mijn wildlife-opnamen", vertelt hij. "Ik heb mijn favoriete video-instellingen van 4K/50fps en 1/100 seconde sluitersnelheid voorgeprogrammeerd, zodat ik elk moment snel naar video kan schakelen. Ook voor het maken van video-opnamen gebruik ik vaak de Movie Frame Grab-optie. Die geeft je misschien alleen 45MB-foto’s zonder RAW-informatie, maar blijft een geweldige functie om mee te werken."

Alle EOS R System-camera’s bieden je de mogelijkheid om 4K-video te maken. Op sommige modellen kun je met een nog hogere resolutie werken die vervolgens kan worden 'oversampled' om 4K-beeld te produceren met een nog betere kwaliteit. Je kunt bijvoorbeeld de 4K Fine-modus van de EOS R7 inschakelen. De camera voert dan oversampling uit van 7K om meer gedetailleerde 4K-video te produceren.

Vijf olifanten komen naar de camera toegelopen, gefotografeerd in zwart-wit met een Canon EOS R5 door Pie Aerts.

Pie gebruikt vaak een op afstand bediende cameraval om foto’s van olifanten te maken vanuit een lage hoek, zoals deze foto gemaakt in het Amboseli National Park in Kajiado County, Kenia. De elektronische stille sluiter van de Canon EOS R5 biedt een groot voordeel in dit soort situaties. "Het zorgt ervoor dat de camera niet door de dieren wordt opgemerkt", zegt Pie. Gefotografeerd met een Canon EOS R5, een Canon vattingadapter EF-EOS R en een Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-objectief ingesteld op 23mm, 1/500 sec, f/11 en ISO640. © Pie Aerts

Zeven bruidsmeisjes kijken naar een bruid die een bruidsboeket vasthoudt, gefotografeerd met een Canon EOS R6 door Carmen & Ingo Photography.

Ingo maakt meestal opnamen met zijn camera ingesteld op de mechanische sluiter. "Wanneer je met mensen werkt zijn ze het gewend om een klikgeluid te horen wanneer je een foto maakt, wat niet altijd het geval is met een elektronische sluiter", zegt hij. "Als ik opnamen maak van een trouwceremonie of ik dichtbij een microfoon sta, schakel ik over op de stille sluiter." Gefotografeerd met een Canon EOS R6, een Canon vattingadapter EF-EOS R met Control Ring en een Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objectief ingesteld op 1/2000 sec, f/1.8 en ISO160. © Carmen & Ingo Photography

Profiteer van de elektronische sluiter

De high-speed elektronische sluiter van de EOS R System-camera’s maakt het je gemakkelijker om het beslissende moment vast te leggen. Met de Canon EOS R7 kun je bijvoorbeeld opnamen maken tot 15 fps met de mechanische sluiter en tot 30 fps met de elektronische sluiter. De ongelooflijke snelheid van de elektronische sluiter biedt nieuwe mogelijkheden voor creatieve fotografie.

"Als ik opnamen maak van een iets langzamere sport, zoals motorcross, gebruik ik de elektronische sluiter zodat ik precies het korte moment kan vastleggen dat rijders zich in de perfecte positie bevinden, als ze bijvoorbeeld laag over de grond een bocht maken of tijdens een sprong", zegt Samo. Door de hoge framerate van 30 fps kan hij met de Canon EOS R3 altijd precies de foto’s maken die hij wil. "Daarvóór had het fotograferen meer weg van een loterij", zegt hij.

Stille opname is handig als je geen aandacht wilt trekken met je camera. "Ik gebruik vaak op afstand bediende cameravallen voor olifanten en leeuwen", zegt Pie, "en de elektronische sluiter van de Canon EOS R5 leent zich perfect daarvoor. Dieren reageren anders op geluiden, maar het geluid van de mechanische sluiter van een spiegelreflexcamera schrikt ze in de meeste gevallen af en jaagt ze weg."

Aan de snelheid van de EOS R System-camera’s moet je in het begin wel even wennen. "Wees voorzichtig met de burst-modus, omdat je daarmee al snel veel meer foto’s maakt dan je van plan was", zegt Ingo. "Voor de eerste bruiloft die we vastlegden met het EOS R System, hadden we 12.000 foto’s in plaats van de normale 8000."

Een gewone goudoog die richting de camera zwemt, weerspiegeld in het water eronder.

De ontwikkeling van Animal Eye Detection AF

Ontdek hoe Canon autofocustechnologie heeft ontwikkeld die de ogen van vliegende vogels kan volgen en hoe dit het werk van vogelfotograaf Jonas Classon heeft veranderd.
Twee leeuwen wrijven hun neuzen tegen elkaar, gefotografeerd met een Canon EOS R5 door Pie Aerts.

Pie vertelt dat de geavanceerde beeldstabilisatie van de Canon EOS R5 hem in staat heeft gesteld om vrijer te werken met lange objectieven. "Dit betekent dat ik sneller kan reageren", zegt hij. Gefotografeerd met een Canon EOS R5, een Canon vattingadapter EF-EOS R en een Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x-objectief ingesteld op 560mm, 1/200 sec, f/5.6 en ISO500. © Pie Aerts

Beweeg vrijer met beeldstabilisatie

Een groot aantal EOS R System-camera’s beschikt over IBIS-technologie die tot 8-stops beeldstabiliteit biedt, afhankelijk van het objectief. Dit biedt tevens beeldstabilisatie-voordelen (IS) voor objectieven die zelf geen IS bieden. Hiernaast kan bij video-opnamen de IBIS worden gecombineerd met IS in het objectief en Movie Digital IS, waardoor je vloeiende opnamen kunt maken waarvan het lijkt alsof ze met een gimbal zijn gemaakt.

"IBIS is een gamechanger voor video vergeleken met mijn eerdere camera's", zegt Ingo, die nu alles opneemt vanuit de hand in plaats van een monopod te moeten gebruiken zoals bij zijn spiegelreflexcamera’s.

Hetzelfde geldt voor Pie, die de videostabilisatie van de Canon EOS R6 Mark II ''buitengewoon'' noemt. "Ik werk graag met statieven en monopods, maar wanneer je opnamen maakt van dieren vanuit een voertuig, heb je te veel bewegende variabelen", zegt hij. "Het Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM- en het RF 600mm F4L IS USM-objectief dat ik gebruik zijn echter zo licht en de IS-prestaties dermate indrukwekkend, dat ik meer vanuit de hand ben gaan werken."

Canon EOS R System-camera’s zitten zo boordevol tijdbesparende technologie en creatieve functies dat het het waard is om wat tijd vrij te maken voor het verkennen van de functies en de aanpassing die mogelijk is op je nieuwe uitrusting.

"Ik gebruik mijn hele leven al een Canon-camera en de EOS-spiegelreflexcamera’s waren als het ware tot een verlengstuk van mijn lichaam geworden. Ik had dus twijfels bij mijn overstap naar het EOS R System", geeft Pie toe. "Maar het is uiteindelijk zo’n grote stap vooruit geweest dat ik iedereen zou aanmoedigen om buiten je comfortzone te stappen en te kijken naar de mogelijkheden."

Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro