UITRUSTING

De Canon EOS R5 Mark II ten opzichte van de Canon EOS R5

De Canon EOS R5 Mark II is nu beschikbaar, maar wat zijn de verschillen met zijn voorganger? We gaan uitvoerig in op de specificaties en functies van deze twee full-frame systeemcamera's voor professionele fotografen en videografen.
The Canon EOS R5 Mark II camera sat on top of an amp box with a guitar handle beside it.

De Canon EOS R5 Mark II, de full-frame hybride spiegelloze camera van het volgende niveau, is een krachtpatser op het gebied van creativiteit en biedt makers nog meer flexibiliteit bij het maken van foto's of video's – of beide tegelijk.

De Canon EOS R5 kwam in juli 2020 op de markt en werd de norm voor professionele systeemcamera's dankzij sensationele foto's met 45 Megapixel bij een snelheid van maximaal 20 frames per seconde, of, met één druk op de knop, 12-bits 8K 30p RAW-video van bioscoopkwaliteit waarbij de gehele breedte van de camerasensor wordt benut. Met de Canon EOS R5 Mark II til je het maken van hybride opnamen naar een hoger niveau, dankzij geavanceerde beeldtechnologieën met nieuwe functies, betere specificaties en nog meer mogelijkheden om je creativiteit de vrije loop te laten.

Een fotograaf houdt de Canon EOS R5 Mark II-camera vast en kijkt in de zoeker.

Zowel de Canon EOS R5 als de EOS R5 Mark II hebben In-body beeldstabilisatie (IBIS). De Canon EOS R5 biedt tot 8-stops aan stabilisatie, maar de Canon EOS R5 Mark II gaat een stapje verder met 8,5-stops aan stabilisatie met compatibele objectieven. Je kunt er dus op vertrouwen dat je opnamen ook scherp zijn als je vanuit de hand opnamen maakt in lastige omstandigheden.

Vier mannen zijn aan het voetballen in een stadion; drie spelers in het blauw staan om één man in het rood die balbezit heeft. Gemaakt met de Canon EOS R5 Mark II.

De Canon EOS R5 Mark II is uitgerust met een reeks geavanceerde functies vergeleken met de Canon EOS R5, waaronder Action Priority AF-modus. Deze modus detecteert snel bewegende onderwerpen in populaire sporten, zoals voetbal, basketbal en volleybal, en houdt deze scherp in beeld en voorkomt dat de camera scherpstelt op andere onderwerpen in het frame. Gemaakt met de Canon EOS R5 Mark II, ingesteld op 1/4000 sec, f/2.8 en ISO200.

1. Verbeterde autofocus en Action Priority AF

Voor elke fotograaf of videograaf is scherpstellen cruciaal. De Canon EOS R5 heeft Dual Pixel CMOS AF II, terwijl de Canon EOS R5 Mark II is uitgerust met AF-technologie van de nieuwste generatie: Dual Pixel Intelligent AF, dat zorgt voor het reactievermogen en de nauwkeurigheid die nodig zijn voor buitengewone beelden. Dankzij het algoritme van de Canon EOS R5 Mark II blijft de AF scherpgesteld op het hoofd van een persoon, zelfs als er iets anders in beeld komt. Dat is erg handig als je in een drukke omgeving opnamen maakt.

De AF van de Canon EOS R5 Mark II is ook verbeterd voor situaties waarbij de houding en belichting van een onderwerp veranderen. De detectienauwkeurigheid voor kleine onderwerpen is nu nog beter, net als de trackingnauwkeurigheid voor dieren, voertuigen en mensen.

Nog belangrijkers is de nieuwe AF-modus met Action Priority in de Canon EOS R5 Mark II, speciaal ontworpen voor het filmen en fotograferen van sport. Dankzij deep learning-technologie in combinatie met de nieuwe DIGIC Accelerator-processor analyseert het systeem de bal en de hoofden, ledematen, lichaamsgrootte, houding, richting en snelheid van spelers in voetbal, volleybal en basketbal.

Deze opvallende functie volgt automatisch een speler die een belangrijke actie maakt, bijvoorbeeld een snelle pass in voetbal, en zorgt zo voor snelle en nauwkeurige scherpstelling op bewegende onderwerpen voor dynamische opnamen.

De Canon EOS R5 Mark II bevat een verbeterde versie van Register People Priority, een functie die voor het eerst werd gebruikt in de Canon EOS R3 en die ervoor zorgt dat de camera bepaalde personen kan volgen, zelfs in een drukke omgeving.

Dit is vooral handig voor bruids- en evenementfotografen. Als je bijvoorbeeld op een gala foto's maakt, kan het zijn dat je bepaalde mensen in een grote groep wilt volgen. Met Register People Priority kun je de camera zo instellen dat deze prioriteit geeft aan gezichten die worden herkend op basis van foto's op de geheugenkaart of foto's die je ter plekke maakt. Deze prioriteiten kun je aanpassen. Deze functie is nu nog slimmer en kan gezichten herkennen die niet direct in de camera kijken. Als je de gezichten hebt vastgelegd, kan de camera deze zelfs blijven volgen als ze tijdelijk niet zichtbaar zijn.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Daarnaast bevat de Canon EOS R5 Mark II nog een baanbrekende functie van de Canon EOS R3, die de Canon EOS R5 niet heeft: Eye Control AF. Hiermee stel je het AF-punt in door middel van detectie van wat je in de zoeker ziet. In de Canon EOS R5 Mark II is deze functie nog geavanceerder dan in de EOS R3, dankzij nieuw ontwikkelde compacte optica en een verbeterd algoritme voor zichtlijndetectie dat twee keer zo snel is. Dat betekent nog meer bereik en nauwkeurigheid.

Een fotograaf kijkt op het scherm van een Canon EOS R5 Mark II waarmee een zittend meisje wordt gefilmd.

Vergeleken met de Canon EOS R5 gaat de Canon EOS R5 Mark II een stap verder met hybride opnamen, omdat je foto's van hoge kwaliteit kunt maken tijdens het maken van video-opnamen in Full HD van 60p of 30p.

2. Geavanceerde video-opties

Zowel de Canon EOS R5 als de Canon EOS R5 Mark II zijn echte hybride camera's en blinken dus uit in het maken van video-opnamen. De EOS R5 was de eerste full-frame systeemcamera die intern full-frame 12-bits 8K RAW-video van 30 fps kon vastleggen, of 10-bits 4K-opnamen van 120 fps. De Canon EOS R5 Mark II gaat nog een stap verder met 8K RAW-video-opnamen met hoge resolutie van maximaal 60 fps, evenals 4K-video van maximaal 120 fps en van 60 fps oversampled op basis van 8K voor verbeterde beeldkwaliteit. Full HD van 240 fps is ook beschikbaar als je een extreem langzaam slow motion-effect wilt, dankzij de grensverleggende IBIS van de Canon EOS R5 Mark II, die tot 8,5-stops aan stabilisatie biedt in het midden van het frame en 7,5-stops in de hoeken.

Voor hybride creators heeft de Canon EOS R6 Mark II nu een handige knop boven op de camera waarmee je direct kunt overschakelen van fotograferen naar filmen. De Canon EOS R5 Mark II overtreft dit zelfs: dit is Canon’s eerste full-frame systeemcamera die tegelijkertijd video's en foto's kan maken. Dat wil zeggen: in plaats van overschakelen van het een naar het ander of foto's uit de video-opnamen halen, kan deze camera full-size 8K-afbeeldingen (16:9 JPEG) van maximaal 7,5 fps vastleggen tijdens het maken van video-opnamen (FHD 25p/30p), zodat je tegelijkertijd foto's en video's kunt maken.

Zowel de Canon EOS R5 als de Canon EOS R5 Mark II bieden ondersteuning voor Canon Log 3, maar alleen de Canon EOS R5 Mark II biedt ook ondersteuning voor Canon Log 2, waarmee je meer flexibiliteit in de nabewerking hebt en waarmee je kunt koppelen met cinemacamera's als je een B-camera nodig hebt.

Met de Canon EOS R5 Mark II is samenwerken nog gemakkelijker omdat deze ook indelingen en instellingen biedt voor Cinema EOS-filmopnamen, zoals Waveform monitor-instellingen. Daarnaast heeft deze camera een full-size Type A HDMI-uitgang en een statuslampje aan de voorkant, standaardconventies voor bestandsnaamgeving voor video, en ondersteuning van vierkanaals audio voor verbeterde audiokwaliteit en meer flexibiliteit in de nabewerking.

Een ijsvogel die op een boomtak in een bos zit. Gemaakt met de Canon EOS R5 Mark II.

De AF-tracking van mensen, dieren en objecten van de Canon EOS R5 Mark II is verbeterd ten opzichte van de Canon EOS R5. Zelfs objecten die tijdelijk niet zichtbaar zijn, worden continu gevolgd en scherp weergegeven.

Een meisje dat op een podium staat en gitaar speelt met boven haar hoofd een kroonluchter en van buiten het beeld komt van links een spotlicht. Gemaakt met de Canon EOS R5 Mark II.

Dankzij de geavanceerde mogelijkheden voor pre-continue opnamen van de Canon EOS R5 Mark II met autofocus en tracking kun je 15 frames vastleggen voordat de sluiterknop volledig wordt ingedrukt, zodat je nooit een moment mist. Gefotografeerd met de Canon EOS R5 Mark II en een Canon RF 28-70mm F2 L USM-objectief, ingesteld op 1/500 sec, f/2.0 en ISO3200.

3. Pre-continue opnamen

Voor sport-, actie- en wildlifefotografie en vele alledaagse situaties zoals het fotograferen van artiesten op het podium en spelende huisdieren, moet je vaak snel foto's maken. Om hieraan te voldoen biedt de EOS R5 een snelle kortste sluitertijd (met elektronische sluiter) van 1/8.000 seconde en continue opnamen van 20 fps. De Canon EOS R5 Mark II gaat opnieuw een stapje verder met sluitertijden tot 1/32.000 seconde en continue opnamen van maximaal 30 fps met volledige AF-tracking.

Bovendien heeft de Canon EOS R5 Mark II een geweldige nieuwe functie voor pre-continue opnamen waarmee 15 frames worden opgeslagen voordat je de sluiterknop volledig indrukt. Hierdoor kun je de actie zelfs vastleggen als je niet precies kunt voorspellen wanneer je moet beginnen met opnamen maken. Dit is vergelijkbaar met de optie voor pre-opnamen in de RAW Burst-modus van de EOS R6 Mark II, maar met de Canon EOS R5 Mark II kun je het ook gebruiken bij opnamen in HEIF, JPEG of RAW, zodat je de meeste kans hebt om die ene unieke foto te vast te leggen.

Een hand die de Canon EOS R5 Mark II-camera zo vasthoudt dat een aantal poorten en aansluitingen zichtbaar zijn.

De Canon EOS R5 Mark II is een compacte camera die desondanks een groot aantal aansluitingen biedt, waaronder een full-size Type A HDMI-uitgang en dubbele kaartsleuven met ondersteuning voor CF Express-geheugenkaarten tot 2 TB. Als je de CF Express-kaart gebruikt, kun je met de Canon EOS R5 Mark II 760 JPEG- of 230 RAW-bestanden vastleggen. Zo kun je nog langer opnamen maken.

Een hand met daarin een smartphone met videobeelden op het scherm.

De Canon EOS R5 en Canon EOS R5 Mark II zijn compatibel met de Canon Camera Connect-app, waarmee fotografen de camera op afstand kunnen bedienen en afbeeldingen kunnen overzetten, of in het geval van de Canon EOS R5 Mark II zelfs kunnen livestreamen – en dat allemaal wireless.

4. Compact ontwerp en professionele connectiviteit

Dankzij de RF-vatting en de ontwerpvernieuwingen die hierdoor mogelijk zijn, zijn alle Canon EOS R System-systeemcamera's lichter en gemakkelijker te hanteren dan oudere spiegelreflexcamera's. Zelfs de Canon EOS R5 Mark II met al zijn krachtige functies houdt vast aan deze traditie van compact en ergonomisch ontwerp met een gewicht van slechts 10 gram meer dan de EOS R5.

Beide camera's zijn uitgerust met Wi-Fi en Bluetooth, dus je kunt opnamen delen en uploaden waar je ook bent. De Canon EOS R5 Mark II biedt echter snellere verbindingen, dankzij ondersteuning voor Wi-Fi 6E , Wireless LAN (IEEE 802.11ax 2×2 MIMO) met automatische herverbinding met access points, en FTP multi-threading met automatisch overzetten van geplande afbeeldingen wanneer er een FTP-verbinding tot stand is gebracht. Bovendien ondersteunt de Canon EOS R5 Mark II in sommige regio's meer Wi-Fi-frequentiebanden dan de EOS R5 (6 GHz / 5 GHz / 2,4 GHz) en Bluetooth 5.3, wat ook een verbetering is ten opzichte van de EOS R5.

Dit alles betekent snellere en betrouwbaardere connectiviteit1, of je nou snel een reeks afbeeldingen wilt uploaden naar de cloud of een FTP-server, of de camera op afstand wireless wilt bedienen met de Canon Camera Connect-app op je smartphone.

Een fotograaf die een gimbal vasthoudt met daarop de Canon EOS R5 Mark II en een foto maakt van een meisje met een gitaar op een podium.

Of je nou foto's of video's maakt, je kunt erop vertrouwen dat je beide naadloos vastlegt met de Canon EOS R5 Mark II. Dankzij de ongeëvenaarde hybride mogelijkheden van deze camera kon Anthony Rubenstein in slechts 48 uur een TikTok-muziekvideo met Hana Lili maken.

5. De volgende ontwikkeling in full-frame systeemcamera's

Zowel met de Canon EOS R5 als de Canon EOS R5 Mark II kun je afbeeldingen vastleggen met een resolutie met wel 45 Megapixel, maar de nieuwste full-frame back-illuminated stacked sensor in de Canon EOS R5 Mark II biedt snellere uitlezing. Dit betekent nog minder rolling shutter-vertekening, snellere continue opnamen en betere prestaties bij weinig licht.

De Canon EOS R5 Mark II heeft een nieuwe DIGIC Accelerator-processor voor nog krachtigere beeldverwerking. Door gebruik te maken van machine-learning zijn innovatieve functies mogelijk, zoals in-camera ruisreductie met Neural Network en een nieuwe optie voor in-camera opschalen van afbeeldingen, die adembenemende afbeeldingen met maximaal 179 Megapixel (4x45 Megapixel) kan genereren. Hiermee wordt opschalen van strak bijgesneden afbeeldingen mogelijk voordat je deze bijvoorbeeld naar een fotoagentschap stuurt of een poster of reclamebord print. De EOS R5 biedt een effectieve IBIS High Resolution-modus die 9 foto's kan combineren om een afbeelding te generen met een effectieve resolutie met ongeveer 400 Megapixel. Hiervoor zijn echter negen afzonderlijke foto's nodig waardoor onscherpte kan ontstaan, terwijl de functie voor opschalen van de EOS R5 Mark II op één afbeelding kan worden toegepast. Dit werkt dus ook bij snel bewegende onderwerpen.

Andere nieuwe en verbeterde functies in de Canon EOS R5 Mark II zijn een displaymodus zonder black-outs, zodat de zoeker geen black-outs krijgt tijdens het maken van continue opnamen. Daarnaast kunnen gebruikers Voice Tags toevoegen aan foto's en AF-instellingen registreren en terughalen. De elektronische sluiter biedt nu ondersteuning voor fotografie met flits, en de antiknipperopname is geoptimaliseerd en nu nog beter dan op de EOS R3.

De Canon EOS R5 stelde de norm, maar de Canon EOS R5 Mark II tilt hybride opnamen naar een hoger niveau dankzij geavanceerde processor- en sensortechnologieën. Voor creatieve verhalenvertellers in vrijwel elk genre – van sport en actie tot wildlife, van nieuws en evenementen tot onafhankelijke films – biedt de Canon EOS R5 Mark II hoge prestaties, revolutionaire mogelijkheden en een naadloze, compromisloze beheersing van zowel foto's als video's.

  1. De beschikbaarheid van de frequentieband varieert per regio. Vraag je verkoper om meer informatie.
Mabinty Taylor-Kamara and Alex Summersby

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro