Poëzie in de vorm van film: een haiku-video maken met de Canon EOS R8

Je hebt vast weleens gehoord van haiku-poëzie, maar wist je dat er ook haiku-films bestaan? Ontdek hoe Alexandra Andreeva een korte haiku-film van 50 seconden maakte geïnspireerd op ontwerper van duurzame fashion Benjamin Benmoyal.
Fotograaf Alexandra Andreeva filmt fashion designer Benjamin Benmoyal terwijl hij een schroefboormachine gebruikt om videotape om een spoel te winden.

"Bij het bekijken van de haiku-film op een groot scherm, was de beeldkwaliteit van de hybride Canon EOS R8 gewoon ongelooflijk", zegt arts en fotograaf Alexandra Andreeva. "Deze camera legt elk detail vast – de kleinste bewegingen, de rimpels rond iemands ogen. Je kunt de kijker precies laten zien wat jij wilt."

Soms is minder echt gewoon meer. Haiku wordt normaal gesproken geassocieerd met Japanse poëzie, maar deze minimalistische stijl kan evengoed inspireren tot het vertellen van korte krachtige filmverhalen. Haiku-films bieden nieuwkomers de kans om de uitgebreide audiovisuele mogelijkheden die video biedt te ontdekken, waarbij de opnameparameters als gids dienen.

Contentcreator Alexandra Andreeva, die haar thuisbasis heeft in Wenen, wilde al langer met bewegende beelden experimenteren, maar vond de overgang van foto’s naar video "toch wat eng", vooral ook omdat haar oudere Canon APS-C-spiegelreflexcamera geen videofuncties had. Hier deelt ze haar ervaringen met het maken van een haiku-film over fashion designer Benjamin Benmoyal met de full-frame Canon EOS R8-systeemcamera, en geeft ze een aantal tips voor het maken van je eigen haiku-films.

Maak je eigen haiku-filmverhaal


Een haiku-film – ook wel haiku-video of cine-haiku genoemd – is een korte poëtische film die bestaat uit korte beeldreeksen die gecombineerd een verhaal vertellen of een moment in de tijd vastleggen. Alexandra's shoot vond plaats in Benjamins lichte studio in Parijs, waar hij kleding maakt van een geweven stof van gerecyclede tape van audio- en videocassettes, zoals oude VHS-banden.

Alexandra's eerste stap was om samen met Benjamin zijn creatieve proces te bespreken. "Ik maakte een denkbeeldige lijst van opnamen in mijn hoofd – hoewel ik me realiseerde dat dit zich nog zou ontwikkelen tijdens de shoot afhankelijk van de beschikbare tijd, de invalshoek van het licht, de stemming, en het tempo waarop hij werkte", zegt Alexandra. Als arts maakt ze een medische analogie: "Het is alsof je het geraamte hebt en dat tijdens de opnamen van vlees voorziet".

Ze wilde niet alleen het verhaal vertellen van hoe Benjamin zijn ontwerpen maakt, maar wilde ook zijn persoonlijkheid en verbeelding in beeld brengen. "Benjamin is jong, grappig, en hij zit vol energie; je kunt het enthousiasme in zijn ogen zien. Ik wilde laten zien hoe dat zijn creatieve proces stuurt."

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Een stilstaand videobeeld dat twee beelden tegen een zwarte achtergrond laat zien van een vrouw te midden van gebladerte, gekleed in een kleurrijke tuniek met bloemendessin.

Kies de juiste look

Alexandra werkte voor haar film met verschillende lagen om de scènes interessant te maken. Ze kiest regelmatig creatieve hoeken. Soms kiest ze ervoor om opnamen te maken van achter het gebladerte, of verandert ze van perspectief om aan de beelden een gevoel van beweging te geven. "Ik wilde in deze film met de afstand spelen", zegt ze. De film schakelt bijvoorbeeld tussen omgevingsopnamen waarin Benjamin een model aankleedt en close-ups van zijn handen die een patroon uitknippen. "Door deze variatie in scènes wordt de film dynamischer en interessanter om naar te kijken", legt ze uit. "Alles opnemen in close-up zou maar een saai geheel geven."

Het werken in lagen sluit ook aan bij het thema duurzaamheid en upcyling: het op creatieve manieren samenbrengen van totaal verschillende objecten. "Ik ben altijd al gefascineerd geweest door mensen die iets nieuws creëren dat je kunt aanraken en dragen. Wat ik vooral geweldig vind aan Benjamins werk is hoe hij iets wat we nog kennen uit onze kindertijd – die VHS-banden – recyclet om iets nieuws te maken."

Het variangle touchscreen aan de achterkant van een Canon EOS R8 met daarop een vrouw die poseert te midden van gebladerte.

"Voor mij, als beginnende filmmaker, was het belangrijkste dat de camera makkelijk te gebruiken was", zegt Alexandra, die ook de modus voor high-speed continue opname van de EOS R8 gebruikte om een fotoreeks te maken voor haar haiku-film.

Regisseer de scène

Voor het filmen van haar haiku "regisseerde ik 65% van de tijd, en de rest van de tijd was ik aan het observeren", zegt Alexandra. "Ik wilde dat we goed licht hadden zodat we de 3D-structuur van de stof konden zien. Soms vroeg ik Benjamin of hij iets langzamer aan kon doen. Maar op andere momenten dat hij het model aankleedde, nam ik dat gewoon op [in real-time]."

Als iemand die zelf meer gewend is om landschappen vast te leggen, was het kunnen regisseren van mensen een openbaring voor Alexandra. "Normaal gesproken wacht ik geduldig tot de zon opkomt van achter een berg, dus het was bijzonder om nu zelf de mogelijkheid te hebben met verschillende elementen in het frame te kunnen spelen. Ik kon iemand vragen om met een arm iets naar links te bewegen zodat ik het beeld kreeg dat ik in mijn hoofd had."

Improviseer ter plekke

Een aantal van Alexandra's favoriete beeldreeksen ontstond als spontane reactie op de situatie. "Bij het maken van je opnamen werk je vanuit die denkbeeldige lijst in je hoofd, maar soms komt de situatie niet overeen met je ideeën. Of je merkt dat een speciale stof er fantastisch uitziet in het licht en vraagt het model spontaan om in de rondte te draaien."

De Canon EOS R8, met de geavanceerde Dual Pixel CMOS AF II-technologie met intelligente onderwerpdetectie, was perfect voor de taak. "Je kunt gemakkelijk het scherpstelpunt veranderen door met je vinger op het display te tikken – het scherpstelpunt verschuift dan mooi vloeiend", zegt Alexandra, die gewend is om zowel automatisch als handmatig scherp te stellen.

"Ik kon de scherpstelling van de voor- naar de achtergrond verplaatsen door op het scherm te tikken, en waar we de scherpstelling zien veranderen in hetzelfde shot, dat was dus helemaal handmatig. Ik kon ook voor de grotere opnamen het scherm aanraken op het punt waarop ik wou scherpstellen, bijvoorbeeld toen ik het model in de rondte liet draaien."

Alexandra schakelde tussen het Canon RF 24-50MM F4.5-6.3 IS STM-objectief – dat haar, afhankelijk van het moment, de flexibiliteit gaf te kiezen tussen bredere en close-upopnamen – en een Canon RF 50mm F1.8 STM, haar favoriete brandpuntsafstand voor portretten.

Alexandra Andreeva houdt al staande een Canon EOS R8 in haar handen, met achter haar een groot onscherp gebouw.

Canon EOS R8: groene full-frame uitdaging in Parijs

Ontdek hoe de EOS R8 contentcreator Alexandra Andreeva in staat stelde de overstap te maken naar full-frame en een aantal foto- en video-opdrachten uit te voeren.
Een Canon EOS R8 met daaraan een microfoon bevestigd, geplaatst op een statiefgrip.

"Het was geweldig dat ik een externe microfoon aan de bovenkant van de camera kon bevestigen om bepaalde geluiden op te nemen, zoals het geluid van de schroefboormachine", zegt Alexandra.

Sta open voor experimentatie

Een andere eigenschap van de camera waar Alexandra bijzonder van onder de indruk was, was de functie voor het maken van slow motion-opnamen. "Het kan enorm veel toevoegen aan de sfeer", zegt ze enthousiast. Het is een creatief effect dat ze al eens eerder had gebruikt, maar dan alleen op haar smartphone. De beeldkwaliteit van de opnamen bij 180 fps in Full HD met de Canon EOS R8 was natuurlijk verregaand superieur. "De full-frame kwaliteit was verbluffend", zegt ze.

Als onervaren filmmaker vond Alexandra vooral de intuïtieve bediening het grootste voordeel van de camera. "Je hoeft alleen het model te vertellen waar naartoe te gaan en hoe te draaien, en de camera zorgt voor de magie. Je kunt je volledig concentreren op het krijgen van de perfecte compositie".

Ook was Alexandra aangenaam verrast door het lichte gewicht van de full-frame camerabody vergeleken met de Canon APS-C-spiegelreflexcamera waar ze mee gewend was te werken, en hoeveel flexibiliteit het variangle display haar bood. "Ik werkte vanuit de hand en kon de hoek veranderen met behulp van het display, waardoor ik niet hoefde te bewegen terwijl het model in een bepaalde positie stond", voegt ze eraan toe.

Hoewel ze veel opnamen had gemaakt, had Alexandra een duidelijk idee van wat ze wilde gebruiken in de uiteindelijke film en wat zou sneuvelen bij de montage. "Het is hetzelfde als bij het maken van foto’s: als ik beelden overzet herinner ik me direct de opnamen die ik zelf het beste vond", zegt ze.

Close-up van handen die een Canon EOS R8-camera vasthouden.

Alexandra vindt het belangrijk om steeds nieuwe dingen uit te proberen en zichzelf in nieuwe richtingen verder te ontwikkelen, zelfs als het resultaat niet altijd is wat ze had verwacht. "Ik vind het heel leuk om terug te bladeren door mijn feed en te zien hoeveel ik me heb verbeterd," legt ze uit.

De mogelijkheden zijn eindeloos

De EOS R8 is een vliegwiel voor onbegrensde creativiteit – hij is toegankelijk en eenvoudig in gebruik, maar biedt superieure beeldkwaliteit en functies als AF-tracking waarmee je je foto’s en video’s naar een hoger niveau kunt tillen.

Hij is ook een geweldige keuze voor als je je videovaardigheden wilt verbeteren, dankzij de professionele functies als uitstekende autofocus bij weinig licht, de mogelijkheid opnamen te maken in Canon Log 3 en intuïtieve video-assist-functies. "Ik ben geen professionele fotograaf maar ook zeker geen amateur", zegt Alexandra. "Ik denk dat deze camera is gemaakt voor mensen zoals ik."

Na haar eerste exploratie in filmmaken, is Alexandra geïnspireerd om verder te gaan met video, en te zien naar welke creatieve hoogten de Canon EOS R8 haar verder brengt. "De mogelijkheden zijn eindeloos", concludeert ze. "Je hoeft nooit te denken: 'dat is onmogelijk'. Je kunt 100% je verbeelding volgen.”

Lees hier meer over Alexandra's ervaring in de Shutter Stories-podcast:

Rachel Segal Hamilton

Gerelateerde artikelen

Een full-frame camera boordevol functies: dit kun je doen met de EOS R8

Geweldige autofocus en dito prestaties bij weinig licht, 40 fps en functies voor professionele video: zes manieren waarop de full-frame hybride EOS R8 je creatieve blik kan verruimen.

De beste RF-objectieven van Canon voor video-opnamen

Welke prime- en zoomobjectieven met RF-vatting moeten filmmakers en videografen kiezen bij het maken van video's?

Video's en foto's maken: 5 mythen ontkracht

Canon-ambassadeur Javier Cortés vertelt waarom het maken van video's en foto's gemakkelijker is dan je denkt, en deelt tips voor beginnende filmmakers.

EOS R8 vs. EOS R6 Mark II: vergelijking tussen full-frames

Beide hebben een full-frame sensor met 24,2 Megapixel, een opnamesnelheid van 40 fps en intelligente AF-technologie. Dus wat zijn de verschillen tussen deze twee camera's?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro