TECHNOLOGIE

Haal het maximale uit Panning Assist en de IBIS High Resolution-modus

Firmware-updates voor camera's bevatten fantastische nieuwe functies voor het maken van scherpere foto's van bewegende onderwerpen en foto's met een zeer hoge resolutie, en bieden tevens verbeteringen van workflows voor professionals. Twee professionele fotografen delen hun ervaringen met deze functies, waarmee ze dingen kunnen doen die hiervoor niet mogelijk waren.
Een F1-raceauto is op hoge snelheid vastgelegd tegen een wazige achtergrond op een foto van Vladimir Rys, gemaakt met een Canon EOS R3.

"Veel fotografen durven niet zo goed bepaalde onderwerpen te fotograferen", zegt Vladimir Rys. "De nieuwe functie Panning Assist geeft ze meer zelfvertrouwen zodat ze creatiever te werk kunnen gaan en meer risico's durven nemen." Gefotografeerd met een Canon EOS R3 met vattingadapter EF-EOS R en een Canon EF 200mm f/2L IS USM-objectief ingesteld op 1/20 sec, f/4 en ISO 50. © Vladimir Rys

Ontwikkelingen op het gebied van camera's en beeldbewerking volgen elkaar in een hoog tempo op, maar door regelmatig firmware-updates van Canon op je apparatuur te installeren, kun ook jij gebruik maken van de nieuwste functies en verbeteringen. Als onderdeel van Canon's streven om fotografen de best mogelijke ervaring te bieden, zijn er in recente firmware-updates nieuwe functies beschikbaar gesteld voor de EOS R5 en EOS R3.

Denk hierbij aan de geweldig IBIS High Resolution-modus voor de EOS R5 via firmware-update 1.8.1 en nieuwer, en Panning Assist, dat nu beschikbaar is voor de EOS R3 via firmware-update 1.4.0 en nieuwer.

Twee fotografen en Canon Ambassadors die deze nieuwe functies gebruiken, Martin Bissig en Vladimir Rys, delen hun ervaringen en tips om het beste uit deze nieuwe functies te halen, met aanvullende opmerkingen van expert Mike Burnhill, Senior Product Specialist bij Canon Europe. We kijken ook naar de nieuwe functie Register People Priority (Prioriteit van mensen registreren) van de EOS R3 en de verbeteringen aan de FTP-overdrachtsfunctie en de Mobile File Transfer-app (MFT).

Een foto van een vallei, met in de verte een bergketen met besneeuwde bergtoppen. Gefotografeerd door Martin Bissig met de IBIS High Resolution-modus van de CANON EOS R5.

De IBIS High Resolution-modus is nu beschikbaar voor de EOS R5, zodat gebruikers foto's kunnen maken met 400 Megapixel. Deze functie is ideaal wanneer je zelfs de kleinste details wilt vastleggen in een groots landschap zoals hier, hoewel de hogere resolutie en helderheid niet tot hun recht komen in deze versie van de foto die is geoptimaliseerd voor gebruik online. Gefotografeerd met een Canon EOS R5-camera met een Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief, ingesteld op 57mm, 1/160sec, f/16 en ISO 400. © Martin Bissig

IBIS High Resolution-modus

Dankzij deze nieuwe functie heb je met de EOS R5 de mogelijkheid om opnamen te maken met een zeer hoge resolutie. Hierbij wordt er een reeks van negen opnamen gemaakt, waarbij de sensor met behulp van het IBIS-mechanisme tussen elke opname iets wordt verplaatst, waardoor nog kleinere pixels worden gesimuleerd. Deze opnamen worden vervolgens in de camera samengevoegd om JPEG-afbeeldingen te produceren met een resolutie van ongeveer 400 Megapixel.

Alsof de standaard resolutie van 45 Megapixel nog niet indrukwekkend genoeg was, worden de mogelijkheden van de EOS R5 hierdoor nog verder uitgebreid. Mike geeft aan dat dit vooral van pas komt bij bepaalde genres, zoals stillevens en architectuur, waarbij zoveel mogelijk details vastgelegd moeten worden en het onderwerp niet zal bewegen. Het is minder geschikt voor andere genres, zoals portretfotografie, sportfotografie en landschappen met bewegende elementen (zoals bomen die wiegen in de wind).

Hoewel Martin voornamelijk sport- en actiefotograaf is, kon hij niet wachten om de nieuwe functie op de proef te stellen. Hij maakte een serie landschapsfoto's en probeerde de hoge resolutie volop te gebruiken door zoveel mogelijk details vast te leggen, van de kleinste grassprietjes tot de gemarmerde rotsen in de verte.

"Er zijn altijd mensen die een hogere resolutie nodig hebben", zegt Martin. "Hoewel ikzelf niet snel een camera zou kopen met 400 Megapixel, is het geweldig om die camera al te hebben en die functie te kunnen gebruiken, zonder nieuwe apparatuur te hoeven aanschaffen."

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).
Een HDR-foto met zeer hoge resolutie van een bergtop met een vallei en hoge bergtoppen op de achtergrond, gefotografeerd door Martin Bissig met een Canon EOS R5.

Martin wijst erop dat de opnamen die zijn gegenereerd door de IBIS High Resolution-modus ontzettend gedetailleerd zijn, maar het beperkte dynamische bereik van JPEG's hebben. Om dit te verhelpen, maakt hij drie opnames met zeer hoge resolutie, maar met verschillende belichtingstijden. Deze voegt hij dan samen tijdens de nabewerking om zo HDR-opnamen te krijgen met een groter kleurbereik dat beter bij de hogere resolutie past. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 met een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 24mm, 1/125 sec, f/13 en ISO 250. © Martin Bissig

Martins tips voor het gebruik van de IBIS High Resolution-modus

Aan de hand van zijn ervaringen geeft Martin de volgende tips om de beste resultaten te behalen met de IBIS High Resolution-modus:

1. "Gebruik een stabiel statief. Zelfs de kleinste trilling kan ervoor zorgen dat de functie niet goed werkt, dus voorkom elke beweging."

2. "Gebruik een ontspanknop op afstand, of gebruik de zelfontspanner. Als je de ontspanknop indrukt zoals je gewend bent, ontstaan er ook trillingen."

3. "Kies het juiste tafereel. Deze functie werkt vooral goed bij architectuurfotografie en stillevens, maar als je weet wat je doet, kun je hem ook buiten gebruiken. Zelfs landschappen die er roerloos uitzien kunnen bewegende elementen bevatten, zoals bomen die wiegen in de wind. Als je buitenopnamen wilt maken, moet je ervoor zorgen dat er geen bewegende dingen in je kader staan. Al kun je kleine, bewegende dingen in het kader, zoals vliegtuigen of vogels, vrij makkelijk uit het eindresultaat verwijderen.'

4. "Kies je objectief zorgvuldig. Een teleobjectief trilt sneller. Zelfs de kleinste trilling kan je opname verpesten. Een ultragroothoekobjectief kan details in een landschap vastleggen die iets bewegen, zoals grassprietjes. Het ideale objectief zit tussen de 24mm en 70mm."

5. "Gebruik een computer of groter scherm om bewegende pixels te vinden." Mike benadrukt dat het LCD-scherm van de camera een voorbeeldfoto laat zien en niet de volledige 400 Megapixel. Als je de uiteindelijke beeldkwaliteit met de hogere resolutie wilt zien, moet je het bestand dus downloaden. Je kunt de camera via USB aansluiten of via Wi-Fi verbinding laten maken met een computer. Gebruik vervolgens EOS Utility om de opnamen op een computerscherm te bekijken.

Een F1-raceauto is op hoge snelheid vastgelegd, waarbij zowel de voorgrond als de achtergrond wazig zijn, op een foto van Vladimir Rys met de functie Panning Assist van een Canon EOS R3.

"Ik kon niet wachten om Panning Assist te testen", zegt Vladimir. "Ik gebruik die functie nu altijd wanneer ik moet pannen. Wanneer ik de functie gebruik, zijn veel meer foto's scherp, waardoor ik veel meer bruikbare foto's kan maken." Gefotografeerd met een Canon EOS R3 met een RF 400mm F2.8L IS USM-objectief ingesteld op 1/13 sec, f/10 en ISO 50. © Vladimir Rys

Panning Assist

Dit is een fantastische nieuwe functie voor iedereen die snel bewegende onderwerpen zoals motoren en auto's vastlegt met een EOS R3. Mike legt het uit: "Het analyseert de snelheid van het onderwerp ten opzichte van de bewegingen van de fotograaf. Het systeem probeert het onderwerp vervolgens in dezelfde positie op het scherm te houden dankzij de ingebouwde optische beeldstabilisatie in objectieven met IS. Dit zorgt voor een scherpere opname bij het pannen, waarbij het onderwerp niet wazig wordt."

Vladimir gebruikt zijn EOS R3 bij het fotograferen van motorsporten zoals de Formule 1, en had daarom veel interesse in de nieuwe functie Panning Assist. "Ik heb hier heel lang naar uitgekeken", zegt hij, "en de functie stelde niet teleur."

Vladimir testte de nieuwe functie tijdens de Formule 1 van Bahrein. "Wanneer ik opnamen maak, weet ik vaak al of de opname is gelukt voor ik op het scherm achter op de camera kijk", vervolgt hij. "Ik heb vaak genoeg gedacht: 'Oké, die kans heb ik waarschijnlijk gemist'. Maar dan keek ik op het scherm en bleek de opname toch haarscherp te zijn. Toen besefte ik dat ik dankzij Panning Assist vaker scherpe foto's kon maken. Daardoor wordt het voor veel fotografen makkelijker om motorsporten vast te leggen."

Panning is een lastige techniek om goed onder de knie te krijgen. Wanneer je bijvoorbeeld een rijdende auto fotografeert, moet je de beweging van de auto zo nauwkeurig mogelijk volgen. Dat leer je uiteindelijk vanzelf door het gewoon te doen, maar volgens Vladimir ondersteunt de optie Panning Assist je hierbij zodat je sneller mooie resultaten krijgt.

"Deze technologie geeft fotografen het vertrouwen om een stap verder te gaan en zo betere resultaten te krijgen", zegt hij. "Met de hulp van deze functie kun je creatiever te werk gaan en nieuwe dingen proberen die voorheen misschien niet zouden zijn gelukt. Zo zijn er bijvoorbeeld delen van het circuit waarop de auto's supersnel gaan, soms wel sneller dan 300 km/uur. Vroeger durfde je niet eens te pannen bij die snelheden.

"Dankzij Panning Assist kun je meer dingen proberen. Ik vond dat de camera het onderwerp snel herkent en blijft volgen. Hij neemt veel werk van je over."

Volgens Vladimir bespaarde Panning Assist hem een hoop tijd. "Vroeger was ik misschien een half uur bezig met twee of drie opnamen. Maar met Panning Assist heb ik binnen 10 minuten genoeg opnamen om ergens anders te gaan staan en foto's vanuit een andere invalshoek te maken."

Een dartpijl vastgelegd op het moment dat deze een zeepbel doorboort en de zeepbel net begint te barsten.

De nieuwste firmware-updates voor het professionele EOS-assortiment van Canon

Krijg gratis toegang tot innovatieve technologieën en verbeterde prestaties in Canon's meest geavanceerde EOS-camera's, dankzij de nieuwste firmware-updates.
Het Register People Priority-menuscherm van de EOS R3.

Een van de nieuwste verbeteringen aan de autofocus van de EOS R3 is Register People Priority, waarmee je mensen op je camera vooraf kunt registreren zodat de camera hun gezichten herkent en volgt, ook wanneer er nog andere gezichten in het kader te zien zijn.

Het scherm van een smartphone met daarop de Canon Mobile File Transfer-app met meerdere wintersportfoto's, waarvan er drie zijn geselecteerd.

Wanneer de nieuwste firmware-updates zijn geïnstalleerd op compatibele camera's, kan de Canon Mobile File Transfer-app de workflow tijdens de nabewerking verbeteren en kun je de FTP-serverinstellingen zelfs na het selecteren van opnames nog wijzigen.

Met dezelfde firmware-update kreeg de EOS R3 ook een nieuwe functie voor de autofocus. Voor fotografen die op evenementen werken waarbij meerdere gezichten in beeld kunnen zijn, kan de nieuwe functie Register People Priority een waardevolle toevoeging zijn.

"Hiermee kunnen gebruikers tot maar liefst 10 gezichten registreren, op volgorde van prioriteit", legt Mike uit. "Wanneer je de camera gebruikt in een situatie met veel gezichten, kan hij deze geregistreerde gezichten sorteren op prioriteit zodat hij weet op welk gezicht moet worden scherpgesteld. Deze functie is bijvoorbeeld ideaal voor bruiloften, persconferenties en evenementen op de rode loper."

Daarnaast zijn ook de FTP-overdrachtsfuncties van de EOS R3 en EOS R5 verbeterd, een verbetering waar professionele fotografen veel baat bij zullen hebben. "De automatische beschermingsfunctie vergrendelt alle opnamen op de geheugenkaart die via FTP zijn overgezet", aldus Mike. "Hierdoor zie je in een oogopslag welke opnamen er al zijn overgezet en welke nog niet. De functie herkent het wanneer opnamen van de geheugenkaart naar een computer zijn gedownload, en dit wordt ook herkend door software."

Een andere verbetering betreft het gebruik van de Canon Mobile File Transfer-app (MFT), waarmee gebruikers opnamen via mobiele apparaten kunnen overzetten naar FTP-servers. Hierdoor worden workflows tijdens de nabewerking gestroomlijnd. Een van de nieuwe functies is een schermvergrendeling om te voorkomen dat je het scherm per ongeluk gebruikt tijdens het overzetten van opnamen. Daarnaast kun je de FTP-serverinstelling wijzigen of bewerken na het selecteren van de opnamen, maar vóór de daadwerkelijke overdracht. Hiermee zijn ook de gebruikersinterface en de weergave van de voortgang bij het overzetten verbeterd, en daardoor is de app nu compatibel met IIM.

Een gebruiker houdt een tablet vast met een firmware-update op het scherm via de Canon Camera Connect-app, met een Canon EOS R3 ernaast.

Dankzij de Canon Camera Connect-app kun je via je smartphone of tablet in een handomdraai firmware-updates installeren op meerdere EOS R System-camera's.

Installeren via de Canon Camera Connect-app

Het installeren van firmware-updates om je camera's naar een hoger niveau te tillen, is in een oogwenk gebeurd. Gebruik hiervoor de Canon Camera Connect-app op je smartphone of tablet in combinatie met compatibele camera's.

"Het is een fluitje van een cent",' zegt Martin. "Je koppelt de camera [aan de app]. Er verschijnt een pop-up met de melding dat er nieuwe firmware beschikbaar is. Tik op de knop en de app installeert de update. Appeltje-eitje. Dit is veel gebruikersvriendelijker dan de oude manier, waarbij je het firmwarebestand moest downloaden, naar een SD-kaart moest kopiëren, die kaart in de camera moest stoppen, enzovoort. Dit werkt veel fijner."

Martin zegt dat hij regelmatig gebruik maakt van de Canon Camera Connect-app. "Ik gebruikte de app om de ontspanknop op afstand te gebruiken en zo cameratrilling te voorkomen bij het maken van opnamen met 400 Megapixel. Ik gebruik de app ook om mijn opnamen te delen als ik onderweg ben. Het is heel handig om alles op één plek te hebben."

Gratis upgrade!

Mike benadrukt Canon's toewijding om haar producten te blijven verbeteren. "De EOS R3 werd in 2021 uitgebracht, maar is nog steeds Canon's beste professionele camera", zegt hij. "Canon blijft functies toevoegen op basis van gebruikersfeedback, waardoor professionele fotografen er steeds meer baat bij hebben."

Wanneer er baanbrekende nieuwe functies worden toegevoegd via een firmware-update, is het net alsof je gratis een gloednieuwe camera hebt. Hoewel de updates gratis zijn, hoopt Mike dat gebruikers alle inzet achter de fantastische nieuwe functies blijven waarderen. "Het toevoegen van nieuwe functies is meer werk dan alleen de code van de ene camera kopiëren naar de andere", legt hij uit. "Het proces is veel ingewikkelder, en wanneer er een nieuwe code is toegevoegd, moet die natuurlijk worden getest om er zeker van te zijn dat hij werkt en niet botst met andere functies."

"De updates voor de EOS R3 (Panning Assist) en de EOS R5 (IBIS High Resolution-modus) maken uitvoerig gebruik van de in-body Image Stabilizer, ver voorbij de oorspronkelijke parameters van het systeem. Dit is mogelijk dankzij de retro-engineering van een functie die geen onderdeel uitmaakte van het systeemontwerp. Het kan veel tijd in beslag nemen voor alles naar wens is. Het bedenken van een nieuw idee voor een functie is het makkelijke deel. Dat idee uitwerken tot een stabiele functie is echter veel ingewikkelder en ontzettend tijdrovend."

Leer meer over de nieuwe en verbeterde functies voor fotografie en video, ondersteuning voor objectieven en accessoires, opties voor verbeterde workflows en meer met de nieuwste firmware-updates.

Amy Davies

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro