UITRUSTING

De voordelen van het gebruik van Canon RF-objectieven voor video

Van de prachtige optische kwaliteit en de uitstekende bediening tot high-speed metadata: ontdek waarom RF-objectieven perfect zijn voor videoprofessionals.
Een filmmaker die van RF-objectief wisselt op de Canon EOS R5.

De innovatieve RF-objectieven van Canon bieden supersnelle scherpstelling en uitstekende optische kwaliteit, waardoor ze ideaal zijn voor filmmakers. © Martin Bissig

Tijdens het ontwikkelen van de Canon EOS R System werden eerst de RF-objectieven ontworpen. Canon's engineers wilden het ideale objectief creëren, en met de nieuwe RF-vatting in combinatie met het full-frame-ontwerp van de EOS R System konden ze hun doel realiseren.

De RF-vatting biedt meer ruimte bij het ontwerpen van objectieven, zodat het mogelijk is grote diafragma's, een hoog oplossend vermogen en geavanceerde onderdelen te combineren om unieke optica te creëren voor filmen en fotograferen. Maar de RF-objectieven maken niet alleen indruk vanwege hun uitzonderlijke beeldkwaliteit, ze zijn ook nog eens fijn in het gebruik. De 12-pins RF-vatting vergroot het volume en de snelheid van de communicatie tussen het objectief en de camera, voor verbeterde automatische scherpstelling, beeldstabilisatie en aanpasbare bediening. Hierdoor zijn RF-objectieven de perfecte keuze voor het maken van video's.

Bij de introductie van de Canon EOS R System in 2018 waren er vier RF-objectieven verkrijgbaar. Sindsdien is de serie RF-zoomobjectieven en RF-prime-objectieven exponentieel gegroeid. Revolutionaire objectieven zoals de supertele-objectieven Canon RF 600mm F11 IS STM en RF 800mm F11 IS STM, en het RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE-objectief voor virtual reality boden creatieve filmmakers nieuwe mogelijkheden.

Dankzij de revolutionaire 8K-resolutie voor video en 45-MP resolutie voor foto's zette de Canon EOS R5 een nieuwe standaard voor full-frame hybride cameraprestaties. Zonder de RF-vatting waren echter bepaalde ongeëvenaarde capaciteiten van de EOS R5 niet mogelijk geweest. Met de EOS R5 C en Canon EOS C70 is de succesvolle formule nog verder verbeterd en zijn RF-capaciteiten beschikbaar geworden op de serie Cinema EOS-videocamera's.

De serie RF-objectieven is ook uitgebreid naar professionele videoproductie. De Canon RF Cine Prime-objectieven zijn vergelijkbaar met de Cine Prime-serie met EF-vatting, maar dan verbeterd met de voordelen van native ondersteuning voor de RF-vatting. De zeven RF Cine Prime-objectieven, die samen een bereik hebben van 14 mm tot 135 mm, delen een uitstekende beeldkwaliteit, heldere T-stopwaarden, geribbelde ringen en focusrotatie met hun EF-equivalenten. Daarnaast bieden ze de geavanceerde communicatie tussen objectief en camera die alleen met de RF-vatting mogelijk is.

Hier bekijken we de voordelen die RF-objectieven filmmakers te bieden hebben.

Filmmaker Ivan D'Antonio staat achter een statief met daarop een Canon EOS R5.

Ivan D'Antonio (boven) en Martin Bissig (rechts) behoorden tot de eerste professionals die de videofunctionaliteit van de Canon EOS R5 en de RF-objectieven mochten testen. © Ivan D'Antonio

Filmmaker Martin Bissig houdt een Canon EOS R5 met daarop een RF-objectief vast.

Door de Canon EOS R5 te combineren met een RF-objectief met beeldstabilisatie, kun je beelden zonder bewegingsonscherpte maken, zelfs als je vanuit de hand filmt. "Ik gebruik alle RF-objectieven van Canon met stabilisatie en de IS presteert zo goed", zegt Martin. © Martin Bissig

1. Een baanbrekend ontwerp voor ongeëvenaarde beeldkwaliteit

RF-objectieven hebben dezelfde grote interne diameter van 54 mm als Canon's EF-objectieven, maar ze hebben een kortere flensafstand tussen de vatting en de camerasensor.

"Toen de engineers mock-ups aan het maken waren, realiseerden ze zich dat de diameter van de bestaande EF-vatting perfect was", vertelt Ram Sarup, Pro Video Product Specialist bij Canon Europe. "Maar zonder een spiegel wordt de afstand tussen het achterste objectiefelement en het brandpuntsvlak van de sensor van een EOS R System-camera maar 20 mm. Dat is een brandpuntsafstand die de helft korter is dan die van een EOS-spiegelreflexcamera. Dit betekent dat er nu een groter diafragma kan worden gebruikt bij een bepaalde brandpuntsafstand en een scherpte over het hele beeldveld kan worden bereikt met minimale lichtafval."

De sterke punten van het ontwerp van de RF-serie zijn in de professionele CN-R PRIME-objectieven van bioscoopkwaliteit geïntegreerd. Deze objectieven zijn compact, licht en sterk en bestand tegen de dagelijkse impact van professionele producties. Daarnaast bieden ze de hoogst mogelijk beeldkwaliteit. Dankzij de soepele en lange rotatie van de scherpstel- en irisring kun je ze nauwkeurig afstellen. Omdat de plaatsing van de bediening en de voorste diameter overal hetzelfde is, kun je dezelfde filters, matte boxes en andere accessoires gebruiken voor de hele serie.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).
Handen houden een Canon EOS R System-camera met daarop een RF Cine Prime-objectief vast.

De grote, high-speed RF-vatting maakt de snelle overdracht van objectiefdata naar de camera mogelijk, zodat in realtime de ingebouwde vertekeningscorrectie van de camera op Canon RF Cine Prime-objectieven kan worden toegepast en metadata kunnen worden overgezet.

2. Snellere communicatie

In vergelijking met de 8-pins EF-vatting, zorgt de 12-pins aansluiting van de RF-vatting voor een betere communicatie tussen het objectief en de camera. Dit maakt een aantal verbeteringen mogelijk, zoals een responsievere autofocus en real-time Digital Lens Optimisation (DLO).

De Canon RF Cine Prime-objectieven bieden dezelfde brandpuntsafstanden en T-stopwaarden als de EF Cine Prime-objectieven en Sumire Prime-objectieven, en hebben ook nog eens de geavanceerde communicatiemogelijkheden van de RF-vatting. "Hoewel er objectiefgegevens naar de camera worden overgedragen wanneer je CN-E-objectieven gebruikt, zorgen de snellere communicatie en hogere bandbreedte van de RF-vatting ervoor dat er veel meer gegevens kunnen worden overgedragen", zegt Ram.

"Een van de voordelen hiervan is dat je elektronische vertekeningscorrectie op de camera kunt toepassen. Dat is niet mogelijk met de CN-E Prime-objectieven."

De snellere communicatie maakt ook verfijnde beeldstabilisatie mogelijk. Een aantal camera's met RF-vatting hebben In-Body Image Stabilisation (IBIS), dat samen met een IS-objectief tot 8-stops stabiliteit biedt. IBIS verhoogt ook de stabilisatie als je niet met een IS-objectief filmt.

"Gimbals blijven in sommige situaties ideaal", zegt Ram. "Als je bijvoorbeeld een atleet achterna rent of een camera op een voertuig hebt bevestigd, geeft een gimbal betere resultaten dan iemand die vanuit de hand filmt, ongeacht hoe goed die is. Maar voor de typische actieopnames zullen de meeste mensen het nieuwe niveau van beeldstabilisatie meer dan voldoende vinden. Als je een RF-tele-objectief gebruikt, zul je zeker een groot verschil zien met de Canon EOS R3, EOS R5 of EOS R6 Mark II."

Martin Bissig filmt een skateboarder met de Canon EOS R5.

"Het grootste voordeel van het gebruiken van een RF-objectief met het stabilisatiesysteem in camera's als de Canon EOS R5 en EOS R6 Mark II, is dat ze hand in hand gaan", zegt Ram. "Het weet precies welk objectief je hebt bevestigd, zodat het het beste profiel kan kiezen voor optimale prestaties." © Martin Bissig

Een mountainbiker op de kop midden in een stunt, afstekend tegen de lucht en omlijst door bomen.

"Als je een EF 70-200mm-objectief op een EOS-spiegelreflexcamera, Cinema EOS-camera of EOS R System-camera plaatst (via een adapter), ontstaat er wat focus breathing wanneer je afwisselend op objecten in de voorgrond en de achtergrond scherpstelt. Het RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief vermindert dit behoorlijk, en de Canon RF Cine Prime-objectieven verminderen het nog meer", zegt Ram. © Martin Bissig

3. Scherpstelling afgestemd op video

De grotere elementen in een snel RF-objectief leiden tot een sterkere focusgroep, maar de Nano USM- of Dual Nano USM-actuators bieden een krachtige, compacte en stille manier van scherpstellen die ideaal is voor filmen. De STM AF-actuator in andere RF-objectieven zorgt voor vloeiende, vrijwel stille scherpstelling. Dat is een groot voordeel bij het opnemen van audio met een microfoon die op een camera is bevestigd.

"Hoewel sommige mensen misschien nog wat terughoudend zijn over het gebruik van autofocus voor filmen, hebben Canon-camera's veel handige functies waarmee filmmakers de autofocus meer kunnen gaan gebruiken", zegt Ram. "Als je alleen filmt, is Dual Pixel CMOS AF echt een uitkomst. Filmmakers vertellen ons hoe nauwkeurig ze het vinden, en dat het beeld niet wordt scherpgesteld met een overduidelijk digitaal effect."

"Als filmmaker is het laatste wat je wilt dat je bij het handmatig scherpstellen voorbij het onderwerp focust en vervolgens de ring in de tegengestelde richting moet draaien om weer een scherp beeld te krijgen. Dat ziet er niet mooi uit in een video", zegt Ram. "Dankzij het communicatiesysteem van de RF-vatting is handmatige scherpstelling echter veel preciezer. Dichter bij een lens met mechanische scherpstelling kun je niet komen."

Met de Dual Pixel Focus-Guide, beschikbaar op Cinema EOS-camera's met RF-vatting en verschillende EOS R System-camera's, is handmatig scherpstellen een eitje. "Het is een bijzonder effectieve tool", voegt Ram toe. "Met name wanneer je opnamen maakt met objectieven met handmatige focus, zoals Canon RF Cine Prime-objectieven.

"Je kunt een afstandsindicator op het display of de elektronische zoeker weergeven, die aangeeft of je voor of voorbij het onderwerp scherpstelt. Dat is super wanneer je met hoge resolutie filmt, bijvoorbeeld met 8K op de EOS R5 C, want het stelt je in staat de focus elke keer perfect te krijgen."

Een man rijdt op een fiets door de sneeuw met achter hem steile besneeuwde bergen. Aan de voorkant van zijn helm is een camera bevestigd.

Meeslepende 3D VR met het fantastische Dual Fisheye-objectief

Hoe Martin Bissig de kijker de actie laat ervaren met VR van 180 graden, vastgelegd met de EOS R5 en het revolutionaire Dual Fisheye-objectief van Canon.
Een hand op een Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief dat is bevestigd op een Canon EOS R5.

De instelbare Lens Control Ring op Canon's RF-objectieven laat je direct de camera-instellingen bekijken, voor handmatige bediening met meer controle. © Ivan D'Antonio

4. Verbeterde bediening

De fotografische RF-objectieven hebben een speciale bedieningsring waarop verschillende camera-instellingen kunnen worden aangepast, waaronder diafragma, ISO en belichtingscompensatie. Zo kun je nauwkeurig de belangrijkste camera-instellingen aanpassen terwijl je door de zoeker blijft kijken.

"Sommige mensen kiezen voor een EOS R System voor de video, en sommige mensen voor de foto's", zegt Ram. "De camera's en objectieven zijn zo ontworpen dat ze aan ieders wensen kunnen worden aangepast. Onafhankelijke filmmakers willen misschien de bedieningsring van het RF-objectief toewijzen aan ISO of belichtingscompensatie. Op die manier kunnen ze de belichting op dezelfde wijze aanpassen als met een variabel ND-filter wanneer ze tussen locaties met verschillend licht bewegen."

Daarnaast wordt belichtingsverschuiving tijdens het zoomen voorkomen door de 1/8-stops diafragma-aanpassing en het feit dat er geen schommelingen zijn. Dit maakt het ook mogelijk om de belichting aan te passen met het diafragma, zonder de snelle veranderingen in helderheid die bij elk ander niet-cinema-objectief optreden.

Dankzij een nieuw ontwerp met geribbelde, vaste ring liggen de Canon RF Cine Prime-objectieven comfortabel in de hand voor een intuïtieve en efficiënte bediening. "De CN-R PRIME-objectieven hebben een langere brandpuntsafstand dan vergelijkbare EF Cine Prime- en Sumire Prime-objectieven," bevestigt Ram, "maar je hebt veel meer grip op het objectief bij het bevestigen en loshalen."

De geribbelde ringen van de Cine Prime-objectieven bieden meer controle dan de bestaande RF-foto-objectieven, net als de lange maximale focusrotatie van 300°. Al Canon's cinema prime-objectieven beschikken over deze kenmerken.

Bovendien heb je met native RF cinema-objectieven geen vattingadapter nodig, zodat je Cinema EOS-camera's gemakkelijker kunt bedienen. "Cinema-objectieven zijn in het algemeen zwaarder dan fotografieobjectieven," zegt Ram, "en na verloop van tijd kan de aansluiting tussen het objectief, de adapter en de camera kwetsbaarder worden. Dat geldt voor elke adapter van elke fabrikant. Met een native RF-vatting heb je dus een betrouwbaardere aansluiting tussen het objectief en de body."

Je kunt een vattingadapter gebruiken om een EF- of EF-S-objectief op een RF-camera te zetten. De Control Ring-vattingadapter EF-EOS R heeft een aanpasbare bedieningsring, maar de vattingadapter EF-EOS R met drop-in filter, waarmee je drop-in circulaire polarisatiefilters en variabele ND-filters kunt gebruiken, spreekt filmmakers misschien wel het meeste aan.

Een doorsnede van het Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief, gezien vanaf de zijkant.

Het Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief combineert vier klassieke prime-objectieven – een 28mm f/2, 35mm f/2, 50mm f/2 en 70mm f/2 – in één zoomobjectief. Zo bespaar je geld, hoef je minder mee te nemen en hoef je niet zo vaak het objectief te verwisselen.

5. Unieke, hoogwaardige objectieven

Dankzij een combinatie van een grote diameter, een korte flensafstand en verbeterde communicatie zijn er nieuwe soorten objectiefontwerpen mogelijk. "Iedereen bij Canon is heel enthousiast over de mogelijkheden", vertelt Ram. "Het Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief is hier het bewijs van."

Dit hoogwaardige RF-objectief kan ongelofelijk scherpe beelden maken en heeft een snel, constant grootste diafragma. Eigenlijk komen in dit ene zoomobjectief vier klassieke prime-objectieven samen. "Als je alleen filmt, wil je doorgaans liever niet met meerdere objectieven rondlopen, en dit ene RF-zoomobjectief kan voor bijna alle doeleinden worden gebruikt", zegt Ram.

De RF-vatting maakt ook andere innovatieve objectiefontwerpen mogelijk, zoals het stereoscopische RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE-objectief voor virtual reality-producties, en het superlichte RF 1200mm F8L IS USM-supertele-objectief.

"Ik denk dat de drie professionele f/2.8-zoomobjectieven uit de L-serie – de Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM, RF 24-70mm F2.8L IS USM en RF 70-200mm F2.8L IS USM – voor de meeste filmmakers een uitstekend uitgangspunt zijn", voegt Ram toe. "De RF 70-200mm is waarschijnlijk mijn favoriet van de drie. Vergeleken met de EF 70-200mm f/2.8-objectieven, heeft het beduidend minder focus breathing, en de resultaten zijn prachtig.

"Sommige filmmakers willen juist wat imperfecties in hun beeldkwaliteit voor wat extra karakter, en zij neigen meer naar de oudere objectieven of echt oude vintage-objectieven. Maar de meeste mensen willen een heel heldere, hoge beeldkwaliteit voor hun video's, met name om alles uit de 8K-functionaliteit van de EOS R5 C te halen. De RF-objectieven bieden zeker die hoge resolutie."

Zeven Canon RF Cine Prime-objectieven, met brandpuntsafstanden van 14 mm t/m 135 mm.

Er zijn zeven Canon RF Cine Prime-objectieven, variërend van 14 mm tot 135 mm. Ze zijn een perfecte match voor full-frame camera's met RF-vatting, zoals de Canon EOS R5 C of de Super 35mm-camera EOS C70.

6. Bioscoopachtige beelden

Uiteindelijk draait het om wat de kijkers op het scherm te zien krijgen. De Canon RF-objectieven blinken uit op dit gebied – met name de Canon RF Cine Prime-objectieven dankzij hun geraffineerde output van bioscoopkwaliteit. De CN-R PRIME-objectieven leveren dezelfde verbluffende helderheid en zuivere optische prestaties als equivalente CN-E Prime-objectieven, waardoor ze perfect zijn voor 4K-, 8K- en HDR-producties. Ram wijst erop dat ze ook kleuren op dezelfde manier weergeven als de andere cinema-objectieven, "wat geruststellend is als je meerdere Canon-objectieven combineert tijdens een productie."

Alle RF Cine Prime-objectieven hebben een hoge T-stopwaarde en een iris met 11 lamellen, zodat filmmakers kunnen filmen met een bioscoopachtige geringe scherptediepte en rijke bokeh, haloreflectie en zonnestralen. "Deze zijn perfect voor iedereen die zoekt naar een stabiele vatting, uitzonderlijke optische kwaliteit en alle mogelijkheden die een cinema-objectief te bieden heeft", besluit Ram. "We denken dat ze gebruikt gaan worden voor uiteenlopende professionele videoproducties, van documentaires en dramaseries tot commercials en muziekvideo's."

Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro