"De EOS R System-camera's van Canon hebben een ongeëvenaarde mate van detail en structuur bij fotograferen bij weinig licht, en toch blijft de beeldruis echt tot een absoluut minimum beperkt," aldus Mike Burnhill van Canon Europe. Deze spectaculaire nachtfoto is gemaakt met een Canon EOS R5 en een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief, een combinatie die Mike met name aanraadt voor astrofotografie. Gefotografeerd bij 15 mm, 25 sec, f/6.3 en ISO 3200. © Ulla Lohmann
Met Canon's state-of-the-art EOS R System-camera's en RF-objectieven kun je onder alle weersomstandigheden aan de slag, maar dankzij hun geavanceerde technologieën zijn ze met name voor fotografie bij weinig licht een uitstekende keuze. Dit geldt zelfs voor extreme situaties waarbij het lange tijd lastig was om een goede beeldkwaliteit en all-round prestaties te behouden, zoals 's nachts opnamen maken zonder kunstmatige lichtbron of fotograferen in een kolenmijn, waarbij het juist om het tonen van de sfeer gaat en een flitser niet geschikt is.
"De belangrijkste technische uitdaging van nachtfotografie is het verschil tussen wat je met het oog kunt zien en wat je met de camera kunt vastleggen," zegt Mike Burnhill, Senior Product Specialist bij Canon Europe. "Dankzij het enorm brede dynamische bereik van wat de mens kan zien, kunnen we zelfs als het bijna donker is nog veel details waarnemen, maar diezelfde details reproduceren in een camerasysteem is een ware uitdaging.
"Dat gezegd hebbende: een probleem van spiegelreflexcamera's in het donker is dat je afhankelijk bent van omgevingslicht als je door de optische zoekers kijkt, en dan bestaat de kans dat je vrijwel niets ziet. Maar EOS R System-camera's hebben een elektronische zoeker, waarvan je de helderheid kunt aanpassen. Oftewel: je kunt zien in het donker. Bovendien krijg je door belichtingssimulatie een nauwkeurig voorbeeld van de belichtingsniveaus en andere instellingen die je hebt toegepast. Daarnaast bieden EOS R System-camera's ook automatische scherpstelling in bijna volledige duisternis. Dat kan hét verschil maken tussen de perfecte opname krijgen en je kans mislopen, omdat je niet zelf kunt zien waarop is scherpgesteld."