Livestreaming is tegenwoordig niet meer uit moderne videoproducties weg te denken en kan allerlei vormen aannemen, van een vlog met één eenvoudige camera tot een complexere livestream met meerdere camera's voor een hoorcollege of een gebedsdienst. Voor het livestreamen kun je ook verschillende workflows gebruiken, maar de basisopstelling bestaat in ieder geval uit een camera, microfoon, computer en een hardware- of software-encoder waarmee je de video omzet in een indeling die kan worden gestreamd. Voor het delen van je content heb je een stabiele internetverbinding nodig en een streamingplatform waarop je de video kunt uitzenden.
Alle typen camera's zijn geschikt voor livestreaming, maar een professionele videocamera is een geweldige All-in-One-oplossing. Deze biedt namelijk de flexibiliteit van een ingebouwde optische zoom, XLR-aansluitpunten voor professionele audio, netvoeding en een aantal connectiviteitsopties. Videocamera's zoals de Canon XA75 en XA70 hebben behalve een HDMI-uitgang ook een robuustere SDI-uitgang en daarnaast een USB-C-verbinding conform UVC (USB-videoklasse) die ervoor zorgt dat de camera met de meestgebruikte streamingsoftware kan werken zonder dat je extra drivers nodig hebt.
Camera's zoals de Canon XF605-videocamera en de Canon CR-N500 PTZ-camera beschikken ook over een ingebouwde Ethernet-poort voor streaming via IP (Internet Protocol). Door de camera aan te sluiten op een LAN (Local Area Network) en software voor livestreaming via IP te gebruiken, krijg je video van hoge kwaliteit die je efficiënter over grotere afstanden kunt streamen met behulp van meer camera's en minder kabels. Uiteindelijk wordt de kwaliteit van je livestream bepaald door de bitrate, d.w.z. het aantal bits informatie dat elke seconde naar het streamingplatform wordt verzonden, gewoonlijk uitgedrukt in megabits per seconde (Mbps) voor video. De videoresolutie, framerate en uploadsnelheid van internet zijn van invloed op de bitrate en ook streamingplatforms kunnen verschillende aanbevolen bitrates hanteren.
Een gecodeerde livestream kan via verschillende methoden worden doorgegeven, waaronder RTMP (Real-Time Messaging Protocol) en het SRT-protocol (Secure Reliable Transport). RTMP is een veelgebruikt protocol dat streaming van hoge kwaliteit met een lage latentie mogelijk maakt. Latentie is de vertraging tussen het moment waarop de camera de video vastlegt en het moment waarop kijkers de stream zien. Een hogere latentie kan een probleem vormen wanneer je interactie met de kijkers wilt hebben, maar een lage latentie kan leiden tot meer bufferen bij het afspelen. SRT is een populair nieuw streamingprotocol dat stabiele connectiviteit van hoge kwaliteit biedt en waarvoor minder gegevensoverdracht nodig is dan RTMP.